Slik lager du perfekt pinnekjøtt

Her får du innsidetipsene.
serveringsfat med pinnekjøtt

Pinnekjøtt er noe av det enkleste – og beste – du kan lage. Foto: Matprat.

Stadig flere nordmenn setter pinnekjøtt på bordet når julekvelden kommer. Ifølge kokebokforfatter Jørgen O. Grann er den tradisjonelle norske retten et utmerket utgangspunkt for grillen: 

- Jeg har hørt at spareribs opprinnelig var av lam eller sau, ikke gris som brukes i dag. Dette kan jeg ikke bekrefte at det er hold i, men det jeg kan love deg er, at du kan få fantastisk pinnekjøtt ved å gi det en tur på kullgrillen. 

Grillsesong hele året

Før du kan sette i gang med grillingen må du vanne – og koke eller dampe – pinnekjøttet, slik du ville gjort til vanlig. Grann anbefaler en trykkoker uansett metode. Det holder på smaken og gir et saftig resultat. Deretter oppfordrer han deg til å børste snø av grillen: 

- Med de milde vintrene vi har fått er det jo ikke noe problem å grille i desember. Vend pinnekjøttet i en skikkelig kraftig glasur, og gi det noen minutter på hver side mens du pensler det med en grillsaus. 

Er du av typen som mener desember er forbehold inneaktiviteter, er det en mulighet å bruke grillelementet i ovnen. Ulempen med dette er at du ikke får den gode smaken som bare en kullgrill kan gi maten. Men husk; selve julekvelden er kanskje ikke tidspunktet for de store eksperimentene på matfronten: 

- Det er bedre å leke seg litt på kjøkkenet før jul og kanskje i romjula. Folk kan rett og slett bli skuffa om julematen er for eksperimentell. 

Jørgen O. Granns Fantastiske BBQ Glaze-grillsaus

BBQ PINNERIBS

  • 1 ts revet frisk ingefær
  • 1 ts knust hvitløk
  • 1 ss olje
  • 1 ss tørr sherry
  • 2 ss ketchup
  • 3 ss honning
  • 2 ss hoisinsaus
  • 1 ss malt bønnesaus
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ts “five-spice powder”
  • 1 ss sukker

Stek ingefær og hvitløk raskt i olje. Tilsett øvrige ingredienser og kjør opp i blender eller med stavmikser. Pensle ribbene og grill dem raskt på høy varme over trekull.

Pensle mer mot slutten av grillingen.

Tilbehør

Det tradisjonelle tilbehøret fungerer, men det er mulig å legge til noen nye dimensjoner med coleslaw, agurksalat med chili og revet råkost. 

Vel bekomme! 

Populært på Online.no nå: