Perfekt ribbe med utradisjonell tilberedning

Om du sliter med å få ribba perfekt er det kanskje på tide å prøve sous vide.
juleribbe på fjøl

Vi har samlet de beste tipsene for å få den aller saftigste ribba til jul. Foto: Matprat.

Alle har sine råd for hvordan man lager den perfekte ribba: Saftig, med sprø svor. For kokebokforfatter Jørgen O. Grann er løsningen ganske enkel, om enn noe utradisjonell: 

- Mitt beste tips er sous vide. Legg den i et vannbad i 24 timer eller mer på 70 grader og du vil få en helt fantastisk ribbe.

Behold all den gode smaken

Metoden går ut på å pakke maten inn i en vanntett pose, før du senker kjøttet ned i vann med en litt høyere temperatur enn den du vil ha på maten. Du må også beregne lang koketid.

Ifølge Grann er en av de store fordelene med sous vide ikke bare perfekt stekt kjøtt, men også at du ikke mister noe smak under tilberedning. 

- Du vet, alle de gode luktene som huset fylles med når man lager mat, er jo i stor grad aromastoffer som fordamper og forsvinner. Med sous vide pakker du kjøttet i vakuum, slik at ingenting av smaken forsvinner.     

Mange vil kanskje synes det er stusselig uten lukta av juleribba som ligger tjukt over kjøkkenet, men her har Gran en løsning: 

- Ta ribba ut før servering og legg den 10 minutter under grillen. Dermed vil du få de gode luktene, samtidig som du får svoren sprøstekt. Men følg nøye med så den ikke blir svidd, det er nemlig fort gjort.  For helt sprø svor, avslutt med varmepistol eller skibrenner.  

Har du ikke sous vide-maskin?

Ingen grunn til bekymring. Ifølge Grann er det nemlig fullt mulig å tilberede maten sous vide, selv uten å kjøpe inn masse dyrt utstyr:

- Du kan for eksempel pakke kjøttet godt inn i plastfilm og senke det ned i et vannbad i ovnen. Utfordringen er at ovner ikke har like presis termostat som en sous vide-maskin. Bruk et steketermometer og følg nøye med, slik at du får riktig temperatur hele veien. 

Ikke tull for mye med tradisjonene

Utover å preparere ribba i sous vide, er Grann tilbakeholden med å gi for mange alternative oppskrifter på juleribba: 

- Du skal ikke tulle for mye med juletradisjonene, da kan du risikere at folk rett og slett blir skuffa. Bruk de samme ingrediensene som vanlig, bare tilbered det i sous vide, avrunder han.  

Slik lager du tradisjonell ribbe

Ønsker du å kjøre en tradisjonell variant på ribba i år, har vi en god oppskrift du kan følge:

Ingredienser:

  • 2 kg tynnribbe eller familieribbe
  • 3 ts salt
  • 2 ts pepper
  • ca. 2 dl vann

Slik gjør du:

1. Skjær ruter gjennom svoren og litt ned i spekket. Gni inn ribben med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskapet i 2-3 dager.

2. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at fettet renner bort. Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Det er viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket.

3. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.

4. Fjern folien og reduser temperaturen til 200 °C. Sett ribben tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 2 -2 1/2 time for familieribbe. La ribben hvile i 20 minutter før du skjærer i den.

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du sette panna høyere i ovnen og øke temperaturen til 250 °C, eller bruke ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. 

Server med surkål, rødkål, kokte poteter, svisker, epler, stekesjy eller saus og rørte tyttebær. Eller med det tilbehøret som må til for at det skal bli jul for deg. 

Kilde: Matprat.no

Populært på Online.no nå: