Knusende fakta: Eksplosjon i nettmobbing

I takt med økt bruk av smarttelefoner og sosiale medier, forteller halvparten av landets barn og unge at de opplever digital mobbing i omgangskretsen.
Sammen mot digital mobbing

- Konsekvensene for dem det rammer kan bli fatale, og vi vet at mange foreldre ofte opplever det som hjelpeløst å få satt en stopper. Under våre turneer, som har pågått årlig siden 2009, er vi like opptatt av å komme i dialog med foreldre som vi er av å få barna i tale, sier Terje Baardseth i Bruk Hue – Norges største kampanje mot digital mobbing. 

Mobbing i digitale kanaler er ofte usynlig for de voksne, og det føles gjerne umulig å flykte fra for dem det rammer. Spredning av bilder av barn i uheldige situasjoner, rykter, løgner, identitetstyverier, ren hets – dette er virkeligheten for tusenvis av landets unge. 

Gjør deg kjent med nye medier

Jungelen av sosiale medier vokser jevnt og trutt. Facebook har tidligere dominert tydelig; en kanal svært mange foreldre også har et forhold til. Men hva har skjedd det siste året? Er det kun her den digitale mobbingen foregår?  

- Facebook er fortsatt en av hovedplattformene for digital mobbing, men det har det siste året vært en betydelig økning i bruken av tjenester som Instagram og SnapChat. Samtidig har blogging med tilhørende kommentarfelt, nådd nye høyder. Felles for dem alle er at både bilder og annen informasjon kan spres svært raskt. Vi oppfordrer absolutt alle foreldre, lærere og andre som omgås barn og unge, til å sette seg inn i utvalget av sosiale medier. Det er elementært i kampen mot nettmobbing, sier Baardseth.

Vær et forbilde

Baardseth peker videre på viktigheten av å være gode forbilder på nett:

- Det er ikke bare blant unge at nettmobbing er et økende problem. Det florerer av voksne, både i kommentarfelt i forbindelse med avisartikler og sosiale medier, som selv kritiserer og hetser andre på nett. Med dette er man som voksen med på å legitimere det som er et rystende fenomen, sier han.

- Når det kommer til å være gode forbilder, vil jeg fortelle kort om turneen vår. Vi møter ungdom og foreldre hver for seg, og informasjon vi får av de unge er ofte sjokkerende for de fleste mødre og fedre. Blant annet har vi under ungdomssamlingene bedt alle som har gitt bort et passord om å rekke hånden i været. Det går gjerne mer enn ett gisp gjennom rommet når foreldre får vite at rundt 80 prosent innrømmet å ha gjort dette. Også her har vi som voksne et ansvar. Det er så uendelig viktig at vi gjør barna våre klar over potensielle følger av slike valg, forteller Baardseth.

Bruk Hue

Bruk Hue er et samarbeid mellom Telenor, Røde Kors, Barnevakten og Medietilsynet – en felles front mot digital mobbing. I tillegg til deres landsomfattende skoleturné, har de utviklet en egen nettjeneste og app med formål om å bekjempe digital mobbing blant barn og unge.

Bruk Hues nettsider får man tilgang til en rekke råd om bekjempelse av nettmobbing. Ta deg tid til å lese og diskutere dem med barnet, og råd barnet til å laste ned appen:

- Telenor, Røde Kors, Medietilsynet og Barnevakten skal fortsette kampen mot nettmobbing – da trenger vi så mange som mulig på laget, avslutter Baardseth.