Tipsene som sikrer sommerjobb til barna

Utvalget er mindre, men det er ikke for sent.
Jente, hagearbeid, sommerjobb

Tall fra NAV viser at det ble utlyst ti prosent færre sommerjobber i perioden januar-april i år enn i samme periode i fjor. Det er med andre ord trangt om plassen, men det betyr ikke at du trenger å gi opp riktig enda. 

- Situasjonen i dag er tøff. Det er færre jobber og veldig mange ansetter sine egne deltidsansatte til sommerjobbene. Men i sesongbaserte yrker hos for eksempel fornøyelsesparker, parkanlegg og campingplasser finnes det fremdeles mange tradisjonelle sommerjobber å søke på, sier Kent Rune Pedersen i LOs sommerpatrulje.

Sommerpatruljens jobb er å passe på at de unges rettigheter i arbeidslivet blir overholdt. De er der for deg hvis du har spørsmål, og de hjelper deg med informasjon og rådgivning dersom du skulle få problemer med arbeidsgiver. 

Vær aktiv i jobbsøkingen

Pedersens beste råd er å sende inn søknader på så mange jobber som mulig. Ikke gi opp! 

Hvordan gå frem:

  • Gå rundt og spør om jobbmuligheter. Mange sommerjobber blir aldri utlyst, men varsles gjennom slekt, venner og bekjente. Flere tar også selv kontakt med bedriften. 
  • Bruk nettverket ditt. Fortell alle at du er på jakt etter sommerjobb. Både familie, venner og bekjente kan ha tips – kanskje de til og med vet om en ledig jobb. 
  • Sjekk utlysninger i lokalavisen, oppslag i lokalmiljøet og på internett.

Når du har funnet sommerjobben

De fleste arbeidsgivere krever at du leverer jobbsøknad og CV. 

Sett deg ned og bruk tid på å skrive en god søknad. Start gjerne med en intro om hvorfor du har lyst til å jobbe akkurat for dem. 

- Ikke skriv at du har lyst på jobben fordi du vil tjene penger i sommer, det fremstår som ekstremt umotiverende. Skriv heller at du ønsker å få arbeidserfaring, råder Pedersen.

Hvis du har mulighet, kan det faktisk være enda smartere å gå innom de stedene du ønsker å jobbe. Ta med søknad og CV, spør etter daglig leder, fortell at du leter etter jobb.

For deg uten jobberfaring

- Er du mellom 16 og 18 år og mangler arbeidserfaring, lønner det seg å ta med fritidsaktiviteter på CV-en. Det viser at du er en aktiv og oppegående person, sier Pedersen. 

Neste tips høres kanskje banalt ut, men vær positiv! Husk at det er mange om beinet, så det er viktig å være blid og motivert.

Det er også viktig å vise interesse etter at du har søkt på jobben. En uke eller to etter at du vet søknaden er mottatt, bør du derfor ringe eller stikke innom. Be om å få snakke med daglig leder, og spør om han eller hun har lest søknaden din. 

Ingen jobber er for små

Er du under 18 år er det ikke fullt så mange stillinger å søke på. Men fortvil ikke, mulighetene er der.

- Det finnes mange ulike småjobber. Det kan innebære alt ifra plenklipping, maling og vasking, til å lufte hunder i nabolaget, skriver Ung.no på sine hjemmesider.

Finner du ikke noen utlyste jobber kan du selv tilby tjenester til naboer, slektninger og bekjente. Kanskje skal naboens hus males, eller gresset til bestemor klippes? Vær kreativ! 

Har naboen allerede malt huset, finner du flere utlyste småjobber på Finn og Jobber. Her kan du også tilby egne tjenester. 

Fordelen med småjobber, er at du kan tjene opptil 6.000 kroner skattefritt hos hver arbeidsgiver - og du kan jobbe hos så mange arbeidsgivere du vil. Det gir fort klingende mynter i kassa.

Inngå kontrakt

Stort sett gjelder reglene i arbeidslivet for alle, uansett hvor gammel du er. På noen områder finnes det likevel spesielle regler for personer under 18 år. Disse reglene skal gi unge en ekstra beskyttelse for arbeidsoppgaver som kan være skadelige. Les mer om rettighetene dine her.

Uansett alder må du alltid sørge for at du får en skriftlig kontrakt.

- Det skal alltid ligge en skriftlig arbeidsavtale til grunn i alle arbeidsforhold, det er lovfestet. En slik avtale skal blant annet inneholde opplysninger om arbeidstid, hva du skal ha i lønn, oppsigelsestid og andre betingelser. Da unngår du misforståelser senere, sier Kent Rune Pedersen. 

Det gjelder både når du skal jobbe lenge og når du bare tar jobb for en kort tid, for eksempel i sommerferien. 

For småjobber finnes det ingen formelle rettigheter.

- Når du ikke betaler skatt, har du heller ingen rettigheter. Det er derfor ekstra viktig at de som er ansvarlig tenker sikkerhet. Får du en langvarig skade, er du ikke forsikret, sier Pedersen.

Lykke til i jakten på drømmejobben!