Nå kan du søke i skattelistene

... men vær klar over «snokevarselet»!
Søk i skattelistene

Foto: iStockphoto / Online.no

Et like sikkert høsttegn som at gradestokken kryper nedover og trærne blir røde og gule, er det at skattelistene legges fram for offentligheten. 

14. oktober åpner Skatteetaten opp for at du kan søke i skattelistene for 2015.

Ikke anonymt

Men der hvem som helst tidligere kunne boltre seg i personlige likningstall – enten det gjaldt naboer, venner, kollegaer eller andre – har det siden 2014 vært restriksjoner på slike skattesøk. 

Fortsatt kan du hente ut skattetallene til hvem det måtte være. Men bare om du er logget inn, noe som samtidig gjør at søkeprosessen ikke lenger er anonym. 

I praksis betyr dette at alle søk i skattelistene blir loggført, og at alle kan få opplyst hvem som har søkt på deres informasjon i skattelistene.

«Snokevarsel»

Ifølge Skatteetaten.no vil informasjonen nemlig komme fram når du selv logger deg inn til skattelistene. I en egen fane får du se navn, fødselsår og poststed på vedkommende som har søkt på deg. 

Kall det gjerne et «snokevarsel»: Er du ikke komfortabel med at noen skal få vite at du har søkt på dem, bør du altså ikke søke dem opp.

Langt færre søk

Ser vi på skattesøk-statistikken, er det mange som ikke er helt komfortable med varslingsordningen. 

Ifølge NRK.no gikk antallet søk i listene ned med hele 7,5 millioner til litt over én million søk da den nye ordningen ble innført – tilsvarende en nedgang på hele 88 prosent. 

– Vi tror det henger sammen med at flere vegrer seg mot å søke i listene av ren nysgjerrighet når søket ikke er anonymt, sa presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Skatteetaten til Finansavisen den gang. 

Den nye ordningen var noe direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet hadde stor sans for. 

– Det fungerer veldig godt, akkurat slik vi regnet med. Ingen vil bli avslørt som nysgjerrigper og snoker, mente han etter at effekten ble klar.

Fortsatt topplister

Som i tidligere år vil nok også flere store nettaviser i år gjøre journalistikk rundt skattelistene – fortsatt får de utlevert skattelister til journalistiske formål, gitt at de skriver under en avtale som regulerer bruken. 

Avtalen sier blant annet at nettavisene ikke har lov til å legge ut søkbare skattelister, men de kan fortsatt omtale enkeltpersoner i avisartikler og publisere forskjellig «topplister».

Populært på Online.no nå: