Høsten er for mange ensbetydende med én ting: Soppsesong.
- Den tørre sommeren har nok gjort at enkelte arter ikke kommer, mens andre arter kommer i større mengder enn vanlig. Hvis varmen holder seg og det regner litt innimellom, kan det bli en veldig fin soppsesong, sier leder Tove Bakar i Follo sopp- og nyttevekstforening.
Noen sopparter som fåresoppen, rødgul piggsopp og traktkantarell vokser best i fattig granskog. Matsopper som vanlig kantarell trives best ved bjørk eller andre løvtrær, mens andre vokser på gressmark eller råttent treverk.
Hvilken sopp er trygg?
Riktig sopp kan være en delikatesse. Feil sopp kan gi dramatiske følger. I Norge finnes cirka 3000 forskjellige arter av såkalt 'storsopp'. Det er blant disse vi finner matsoppen. Men de aller fleste storsoppartene er ikke matsopp. Derfor er det er alltid like lett å vite om soppen du har funnet er spiselig.
Er du nybegynner bør du alltid holde deg unna hvite små sopper, og samt sopper med brune skiver. Bruk heller aldri bilder på nett som eneste identifikasjonskilde.
Bruk soppkontrollene
Har du tatt turen inn i marka og plukket sopp du ikke er helt sikker på, er det viktig å ta med seg gevinsten til soppkontroll etter turen. Soppkontrolløren kan fastslå hvilke arter du har fått med deg. De kan fortelle om de er spiselige, gi deg tips om tilberedning og gi deg kunnskap om sopp.
Til hjelp for soppkontrolløren bør du notere deg hvor soppen var. Noter geografi, naturtype og eventuelt hva den vokste på. La soppen være hel og få med så mye som mulig av stilken.
Soppkontroll blir som regel arrangert av det lokale Mattilsynet eller Turistforeningen. Du kan også finne informasjon om aktiviteter i forbindelse med soppsesongen på nettsiden til Norges sopp- og nyttevekstforbund.
Følger du disse rådene, skulle alt ligge til rette for en deilig soppmiddag.
Soppguide-app på iPhone
Gyldendals Soppguide klatret på kort tid opp til topps av salgslistene i iTunes. Den har blitt lovpriset av flere soppentusiaster.
Grunnen er enkel: Du får oversikt over alle spiselige sopparter og mulige forvekslinger, uten at du trenger å ha et helt leksikon i sekken. Tekst og bilder viser klart hvilke tegn du skal se etter, og det er lagt stor vekt på detaljer som kan hindre forveksling.
Følger du disse rådene, skulle alt ligge til rette for en deilig soppmiddag.
Kilder: ut.no, aktivioslo.no, soppognyttevekster.noFAKTA
Tips til soppturen
- Spis aldri sopp du ikke er 100 % sikker på.
- Ikke fall for fristelsen å prøvesmake sopp du eller noen andre har plukket, sopp skal aldri spises rå.
- Plukk soppen i en kurv slik at soppen får oksygen og plass, bruk aldri plastpose.
- Ha alltid med deg kniv og rens soppen ute i skogen. Det sparer deg for arbeid når du kommer hjem.
- Hold ukjent sopp for seg selv slik at du ikke blander den med matsoppen.
- Plukk bare ung og frisk sopp, overse gammel sopp.
- Bruk kniven til å skjære i gjennom matsoppen for å kontrollere om den er full av mark.
Gyldendals Soppguide
Slik fungerer appen:
Applikasjonen baserer seg på en eksisterende bok "Sikre sopper" av Inger Lagset Egeland og Steinar Myhr.
Den er inndelt etter kantareller - piggsopp - poresopp - rørsopp - skivesopp, men du kan også søke etter hvilken sopp du har funnet basert på farge, hattens underside -fasong -overside, etc.
AKTUELT PÅ ONLINE
Opplev Norge med DNT og NSB
Den Norske Turistforening og NSB vil samarbeide om å ta deg med på tur.
Dra til fjells i høst
Pakk sekken og opplev norsk natur på sitt beste.