Lager radioshow fra telefonkiosk

Den gode gamle telefonkiosken kan brukes til så mangt. For eksempel som radiostudio.
Telefonkioskradio

Kristina Kinne og Kathinka Wang i telefonkiosken på Majorstuen. Foto: Martin Fjellanger.

Dersom du trodde du at de karakteristiske røde telefonkioskene var historie, må du tro om igjen. For selv om de fleste av de gjenværende telefonkioskene i landet nå er vernet, er det ikke dermed sagt at de blir stående ubrukte. 

- Idéen om å lage radio fra telefonkiosken på Majorstuen kom en kveld under fjorårets landsmøte i Norsk Lokalradioforbund da vi snakket om tulletelefoner vi hadde drevet med i ungdommen, forteller Eirik Wilhelm Thorsen, leder av Radio Nova.  

Nytt liv

Med tillatelse fra Telenor har Radio Nova klart å stappe det som kan krype og gå av programledere, artister, ledninger, teknikere inn i og rundt telefonkiosken og dannet en intim atmosfære rundt det hele.

Telefonkioskradio

Foto: Martin Fjellanger.

- Vi kom inn på temaet telefonkiosker og begynte å snakke om hvor kult det ville ha vært å lage en sending fra en telefonkiosk. Det setter gjester og programledere i en kul og intim setting, med en nostalgisk ramme rundt det hele. Det er litt morsomt når en artist skal inn i kiosken med gitar og to programledere, men det ble veldig fint, forteller Thorsen videre.

I Bergen er området rundt telefonkiosken på Bryggen utvidet med en liten scene - mens i Oslo er alle gjestene og artistene på besøk inne i selve telefonkiosken på Majorstua.

Flott arkitektur

Mange har et nostalgisk forhold til telefonkiosken. Men Thorsen innrømmer at han, på tross av dagens mobiltelefoner har hatt nytte av de gamle kioskene.

- Jeg skal ærlig innrømme at telefonkiosker har hjulpet godt ved et par anledninger da jeg har vært uten strøm på mobil, så det er godt at de fortsatt finnes. De klassiske kioskene fra 30-tallet er jo i tillegg eksempler på flott arkitektur, det er jo nettopp derfor de er fredet, forteller Thorsen.

Telefonkioskradio

Foto: Martin Fjellanger.

Viktig kulturarv

I sin storhetstid var de karakteristiske røde telefonkioskene for mange den enkleste måten å oppdatere seg og sine på når man var på farten. I dagens hektiske hverdag hvor de fleste av oss har en mobil i lomma, har disse boksene mistet mye av sin rolle. Men, det er likevel noe vakkert og særegent med dem som man helst ikke vil gi slipp på.

Laila Andersen jobber med Telenors Kulturarv, og har en stor forkjærlighet for telefonkioskene.

- Når Telenor nå fjerner summetonen på mange av kioskene, så blir det etterlatt et tomrom.  Dette tomrommet må fylles med noe spennende og som bør ha noe med kommunikasjon å gjøre, forklarer Andersen.