Kjærlighet for 255 millioner

I fjor brukte vi 255 millioner kroner for å fortelle noen at vi var glad i dem på Valentinsdagen.
Valentinsdagen 14. februar

Valentinsdagen ser ut til å ha kommet for å bli også i Norge. Foto: iStockphoto LP

Butikkvinduene er fulle av røde roser, sjokolade og hjerter. Grunnen er Valentinsdagen, eller alle hjerters dag som den også blir kalt på norsk. Dagen markeres den 14. februar hvert år, og skal være en feiring av kjærlighet og romantikk. 

Tradisjonelt markeres dagen ved å sende kort, blomster og sjokolade til din kjære, og etterhvert har vi her i Norge blitt ganske flinke til det. I fjor anslo handelsstanden at vi brukte 255 millioner kroner på såkalte valentinsprodukter. Det gjør nok at alle hjerter gleder seg i handelsstanden. Men tro det eller ei - dagen i seg selv er ikke noe handelsstanden har funnet på.

Mange historier bak dagen

Hva som er den egentlige opprinnelsen til den store kjærlighetsdagen, strides de lærde om. Den opprinnelige feiringen het Lupercalia. Feiringen, som opprinnelig var 15. februar, innebar blant annet dyreofring, og ble gjort for å beskytte saueflokken. Etter hvert ble feiringen til en stor festival, der kvinner mente at dagen gav dem økt fertilitet. At fuglene, i følge folketroen, begynner å pare seg på denne dagen, underbygget dette. 

Samtidig vet vi at Valentinsdagen er oppkalt etter en mann som het Valentin. Det strides om han var prest, biskop, doktor eller martyr, men hans eksistens er i alle fall bekreftet av arkeologer. 

Den mest kjente legenden gjelder en biskop som skal ha virket under den romerske keiser Glaudius II Gothicus. Den sier at Valentin ble fengslet fordi han viet soldater og nektet å avsverge seg kristendommen, slik keiseren forlangte. Før han ble henrettet, 14. februar år 270, skal han ha skrevet et avskjedsbrev til sin kjære Julia og undertegnet med «… fra din Valentin». Derav tradisjonen med å sende kjærlighetsbrev eller kort på Valentinsdagen. 

Stor i England og USA

Tradisjonene rundt Valentinsdagen har vært aller størst i engelskspråklige land som USA og England. 

I USA har da også kommersialiseringen av dagen kommet svært langt. De mest populære valentinsgavene her er søtsaker, blomster, middager på utesteder, smykker og klær. I USA ble det i fjor solgt valentinsprodukter for anslagsvis 18,9 milliarder dollar, eller 144 mrd kroner. Et stykke igjen for oss her hjemme altså, selv om mange nok forarger seg over kjøpepresset som oppstår i kjølevannet av at dagen feries i stadig større grad også i Norge. 

Varmende gaver som ikke koster

Er du en av dem som syns et masseprodusert kort, sjokolade og roser blir for klissete? Fortvil ikke, internett bugner over av gode, morsomme og kreative idéer. 

Her er fem tips til gaver som ikke koster, men som likevel kan gjøre din kjære varm om hjertet: 

  • Skriv et hyggelig kort på den gamle måten. Det er så sjelden vi får brev, at bare det å finne noe i postkassen er en begivenhet i seg selv. 
  • Inviter til en måneskinnstur. Hvor lenge er det siden dere gikk en lang tur i mørket? Kle dere godt, stress ned, og nyt hverandres selskap.

  • Gi kjæresten din en massasje. Tenn levende lys og disk opp med massasjeoljer med diverse lukter, så skal du se det blir riktig så romantisk. 

  • Lag et digitalt kort. Perfekt for deg som vil overraske litt, og som kanskje er ute i siste listen. Oppskriften finner du her

  • Gi bort en spiselig gave du har laget selv. Hva med kakaohjerter på pinne? Smelt sjokoladen, hell i hjerteformer og ha en pinne i hver form. Den stivnede sjokoladen kan senere røres ut i en varm kopp melk, og vips har du en god kopp kakao.  

Populært på Online.no nå: