Søk
Meny

Er smartklær det siste innen IoT?

Foto: Jonathan Tanant for Google.

Foto: Jonathan Tanant for Google.

Smartklær er i ferd med å innta klesbutikkene – men er dette en gimmick eller en ny trend? Det er nok for tidlig å si, men det blir spennende å følge denne utviklingen innen IoT.

Tenk deg følgende. Du er på tur i skogen og ser et rådyr. Du vil ta et bilde, men er redd for å skremme det vekk. Du løfter forsiktig på håndleddet, og sikrer blinkskuddet på første forsøk – i jakkeermet har du nemlig et førsteklasses mobilkamera.

Dette er ikke fremtiden, dette er nå.

Foto: Saint Laurent

Foto: Saint Laurent

Nylig lansert Google en oppdatert versjon av Jacquard – en teknologisk løsning for klærne dine. Først ut med det siste, var Levi's og Saint Laurent som lanserte en denimjakke og en ryggsekk med denne banebrytende teknologien.

Ambisjonen bak Jacquard er enkel: å gjøre livet enklere – ved å koble tingene du bruker til hverdags opp mot ditt digitale univers. At en denimjakke eller en ryggsekk kan motta samtaler, spille musikk og ta bilder.

Foto: Levi's

Foto: Levi's

Den første versjonen av Commuter Trucker-jakken til Levi’s kom i 2017, nå har en ny og forbedret versjon kommet på markedet. Denne andregenerasjonsjakken er ymtet på den urbane syklisten, og gir deg ikke bare veibeskrivelsen hvis du ikke vet hvor du skal – men sier også ifra hvis du sykler fra mobilen din. Hvordan, spør du? Ved et lite blink på jakkeermet.

En annen nyhet i Jaquard-serie er en ryggsekk fra Saint Laurent. Sekken er tilgjengelig i utvalgte nettbutikker for svimlende 995 euro. Dette er altså ikke allemannseie med det første.

Hvordan fungerer det?

Foto: Saint Laurent

Foto: Saint Laurent

Synes du IoT egentlig er så svært og komplisert at det vanskelig å forstå? Du er nok ikke alene om det. Men når vi ser at IoT også kan inkludere smartklær, blir det plutselig litt mer håndfast. La oss kalle det Internet of Clothes.

Det er to elementer som får denne nye teknologien til til å fungere, det første er et spesialutviklet stoff og det andre er en elektronisk brikke.

Spesialmaterialet i disse klærne har innebygde elektroner – som medfører at materialet kan forstå bevegelsene dine avhengig av hvordan du berører stoffet. Likevel er stoffet utviklet slik at du ikke vil merke forskjell fra andre klær du har hengende i klesskapet.

Foto: Levi's

Foto: Levi's

Selve Jacquard-brikken er liten og nett, og du merker nesten ikke at den er der. Den fungerer som en liten datamaskin når den kobles opp mot Jacquard-appen, og gir deg beskjed via lys eller vibrasjon hvis det ringer eller du får en melding.

Så hva tror du, blir den en smartjakke under treet til jul?

Om smartklær fortsatt føles litt vel fremtidsrettet ut, har nordmenn i alle fall fått sansen for smartklokker, og det blir nok mange av disse under norske juletre i år. Både Apple og Samsung har lansert nye toppmodeller i år, så her er det mye å velge iblant.