Søk

Online.no

Meny

Dette er nyhetene i Android 11

Android 11 rulles trolig ut i løpet av året, men en tidlig versjon kan testes ut på Googles Pixel-mobiler.

Android 11 rulles trolig ut i løpet av året, men en tidlig versjon kan testes ut på Googles Pixel-mobiler.

Snart kommer neste versjon av Googles operativsystem Android 11 – her er de mest spennende nyhetene!

Google har lettet litt på sløret og deres neste operativsystem – Android 11 – ser ut til å by på mye moro!

Det er verdt å merke seg at Google ennå ikke har kunngjort hvordan Android 11 blir for hvermannsen. Likevel kan vi allerede nå ane hvor det bærer ved å titte på forhåndsversjonen som er myntet på app- og enhetsutviklere. 

Per nå kan den riktignok kun installeres på Goggle-telefonene Pixel 2, 3, 3A og 4 og krever at du sletter all data fra mobilen.

Her er funksjonene vi håper blir tilgjengelig for oss brukere:

Rigget for 5G

Android 11 vil – ikke overraskende – være klar for 5G. Ifølge Google skal den nye programvaren kunne dra nytte av de ekstreme hastighetene det nye mobilnettet muliggjør.

En viktig funksjon ser nemlig ut til å være at apper kan finne ut om du er tilkoblet et 5G, 4G eller trådløst nett, skriver The Verge. Dermed kan innhold og ytelse optimaliseres til nettet og du unngår å kaste bort penger på å laste ned data unødvendig.

Det betyr at du vil få så mye som mulig ut av nye Android-mobiler med 5G-støtte, for eksempel de tre Samsung Galaxy S20-mobilene som allerede er i salg.

De tre Samsung Galaxy S20-mobilene er 5G-klare.

De tre Samsung Galaxy S20-mobilene er 5G-klare.

Midlertidige tillatelser

I Android 11 kan du velge å gi en app midlertidig tilgang til posisjonen din.

I Android 11 kan du velge å gi en app midlertidig tilgang til posisjonen din.

Når en app ber om tilgang til posisjonstjenesten, kameraet eller mikrofonen på mobilen din, vil du ha muligheten til å velge Bare denne gangen og Bare når denne appen er i bruk. Tidligere har det kun vært mulig å velge Tillat eller Blokker, men med Android 11 går Google altså vekk fra dette alt-eller-ingenting konseptet, ifølge 9to5Google.

Det kan potensielt gi deg langt bedre kontroll over hvilke apper som sporer posisjonen din. Skal du navigere med Google Maps, trenger du altså ikke gi appen tilgang til enhver tid – kun frem til du når reisemålet og lukker appen.

Selv om dette er en tilsynelatende liten oppdatering, er den svært etterlengtet for alle oss som ønsker å hegne om dataene våre.

Planlegg mørkemodus

De av oss som klokker inn flere timer med skjermtid i løpet av en dag, er godt kjent med hvor ubehagelig skjermlyset kan være. Av den grunn har flere mobilprodusenter laget ulike valgmuligheter for å dempe eller begrense det ubehagelige skjermlyset.

En av disse er mørkemodus, og på Android 11 blir det mulig å sette bestemte tidspunkter for når mobilen skal skru av eller på mørkemoduset, ifølge Gizmodo.

For eksempel kan du da velge at det det skrur seg på automatisk nå sola går ned der du befinner deg, og av når sola står opp dagen etter – eller du kan fastsette tidpunktene selv.

Selv om flere mobilprodusenter har allerede lagt inn lignende funksjonalitet i sine versjoner av Android, vil det nå altså være bygget inn i selve grunnoppsettet fra Google.

Manuell aktivering av mørkemodus på en Huawei P30 Pro med Android 10 og hvordan Instagram ser ut med moduset aktivert. På Android 11 vil mørkemodus kunne aktiveres automatisk etter tiden på døgnet.

Manuell aktivering av mørkemodus på en Huawei P30 Pro med Android 10 og hvordan Instagram ser ut med moduset aktivert. På Android 11 vil mørkemodus kunne aktiveres automatisk etter tiden på døgnet.

Innebygd skjermopptaker

En annen funksjon som allerede finnes på mange mobiler, er opptak av hjemskjermen. Dette er en fin måte å dele det som skjermen din, enten du vil vise frem spillingen din eller lage en guide til mor eller far for hvordan de endrer på bestemte innstillinger.

Problemet har vært at ulike mobilprodusentene gjerne har ulik fremgangsmåte for hvordan dette gjøres. Og med mobiler uten innebygd skjermopptaker har måtte ty til tredjepartsapper.

Derfor er det svært gledelig at Android 11, ifølge Gizmodo, ser ut til å komme med dette i grunnoppsettet. Da vil det være tilgjengelig på alle mobiler som støtter det nye operativsystemet, og fremgangsmåten blir – forhåpentligvis – likere mellom de ulike produsentene.

Chattebobler

Android 11 åpner for at chatbobler, slik de vi kjenner fra Facebook Messenger, kan brukes med flere meldingstjenester.

Android 11 åpner for at chatbobler, slik de vi kjenner fra Facebook Messenger, kan brukes med flere meldingstjenester.

Gjennom Facebook Messenger er mange Android-brukere blitt godt kjent med chattebobler.

Nå åpner Google opp for at andre meldingsapper kan ta i bruk en Android utgave av boblene. Dermed ligger det til rette for at boblevarsler fra WhatsApp, Instagram, Skype og andre tjenester dukker opp i samme «klase» som de fra Messenger.

Styr musikken med bevegelser

Denne funksjonen er trolig ment for Pixel-telefoner – i hvert fall i utgangspunktet. Pixel 4 og 4 XL har nemlig radarteknologi som lar deg utføre bestemte handlinger med håndbevegelser, så kalt «Motion Sense».

Når Android 11 er på plass vil det også være mulig å starte og stoppe musikk- og podkastavspilling på denne måten. Lytter du til musikk på skolen eller jobben, vil du altså kunne sette det på pause når noen vil snakke med deg – kun ved å holde opp hånden.

Gjenkjenner dårlig ladeposisjon

Android 11 varlser deg hvis mobilen din ikke er riktig plassert for å lade trådløst på en ladeplate. Skjermdump: 9to5Google.

Android 11 varlser deg hvis mobilen din ikke er riktig plassert for å lade trådløst på en ladeplate. Skjermdump: 9to5Google.

Stadig flere nyere mobiler støtter trådløs lading, og trådløse ladeplater er å finne i mange hjem og arbeidsplasser.

Men: For at ladingen skal fungere optimalt, krever det at mobilen har en optimal plassering på ladeplaten – og det er ikke alltid så lett å se om du treffer blinken.

Med Android 11 installert, vil du få opp et varsel på låseskjermen hvis du må justere plasseringen på ladeplaten, skriver 9to5Google. Hvis noen dulter borti pulten din slik at mobilen flytter på seg, ser du kjapt om den fortsatt lader eller ikke. Dermed er du sikrere på at du har nok batteri på bussturen hjem fra jobb!

Kommer høsten 2020 – trolig

Som tidligere nevnt er det ikke satt en offisiell dato for når Android 11 rulles ut. Operativsystemet er fortsatt under utvikling, men forhåpentligvis får vi vite mer før sommeren.

Dersom Google følger samme lanseringsrytme som med Android 10, kan vi anta at de første enhetene vil få tilgang 11-eren i september. Deretter vil flere mobiler etter hvert få tilgang utover året og inn i 2021.

Googles egne Pixel-mobiler vil nok være først ute. Har du en nyere modell fra Samsung, Nokia og Sony, kan du nok regne med å oppdatere til Android 11 i løpet av høsten eller vinteren.