Søk
Meny

Snart klart for Instagram-abonnement

Bilde som viser smarttelefon med påloggingsskjermen til Instagram synlig

Ryktene svirrer om en abonnementsordning for Instagram, men hva handler det om?

Instagram er ikke bare moro og familiebilder, men har også blitt et sted hvor folk bygger karrierer.

Nå svirrer ryktene om et Instagram-abonnement. Det kan få konsekvenser for alle som bruker tjenesten.

Flere muligheter for de som skaper innhold

$Noen har også Instagram-tilværelsen som en deltidsjobb eller bi-inntekt. Ryktene om at Instagram skal etablere en abonnementsordning følger med andre ord en trend som går ut på å gjøre det enklere for influensere å tjene penger på sitt eget innhold.

Selskapet har tidligere i år vært åpne om sine planer om å satse på disse brukerne - og det er derfor naturlig å se ryktene som et ledd i den overordnede strategien.

– Denne investeringen skal komme med nye bonusprogrammer som vil belønne brukere (økonomisk, red.anm.) når de bruker våre skaperverktøy i virksomheten sin, skriver selskapet i det samme blogginnlegget.

Instagram-abonnement: Hvordan fungerer det?

Instagram har ikke selv bekreftet ryktene, så det er ikke mulig å si noe sikkert om hvordan ordningen vil se ut. Det er analysenettstedet Apptopia som er opphavet til ryktene: et nettsted som registrerer og analyserer hver minste lille endring i statistikkene for App Store (Apple).

Der kan det se ut som Instagram planlegger å etablere to typer abonnement:

Bilde som viser analogt Olympus-kamera på burgunderrød, pastellfarget bakgrunn

BUSINESS AND PLEASURE: Det kan late til at Instagram skal gjøre det enklere for folk å tjene penger på innholdet sitt. (Foto: Unsplash / Laura Chouette)

  • 0,99 dollar i måneden (ca. 8 kroner)

  • 4,99 dollar i måneden (ca. 42 kroner)

I samme statistikk dukker det opp flere tegn på nyheter: Instagram Badges og Instagram Exclusive Stories. Det kan for eksempel peke mot at enkelte Stories vil ligge bak betalingsmur – og at det vil dukke opp nye måter å skille mellom fans, skapere og vanlige brukere (Badges). Forretningsmodellen kan minne om den som er i bruk hos den omstridte bildedelingstjenesten OnlyFans.

Hva betyr det for «vanlige» brukere?

Det er ikke godt å si per nå. Men man kan forestille seg hva som skjer når flere av brukerne, innholdsskaperne og influenserne får flere muligheter til å ta seg betalt. Feeden din vil sannsynligvis bli mer preget av profesjonelt innhold, og mer av innholdet vil være eksklusivt (bak betalingsmur).

Samtidig vil det kanskje gi et løft til innholdet på plattformen, og mer ambisiøse forsøk på å lage bilder/filmer som fenger og engasjerer? I dag er det også slik at influensere og andre selvstendig næringsdrivende må henvise til eksterne betalingsløsninger som Patreon for betaling.

Forhåpentligvis vil det også bety at reklame og privat innhold blir lettere å skille fra hverandre.