Slik blir du kvitt sommerkotelettene

Her er appene som hjelper deg til riktig BMI i rekordfart.
(c) 2015 iStockphoto LP

Ble det mange late dager med soft-is og strandliv i sommer? Ikke fortvil. Med et par enkle justeringer i hverdagen kommer du raskt tilbake i den formen du trives i. 

For deg som vil finne din BMI, eller ønsker å holde orden på trening og kaloriforbrenning er det hjelp å få. Her er noen av appene du kan bruke som hjelp til en sunnere livsstil.

RunKeeper

BMI_RUNKEEPER
Enten du har som mål å komme opp av sofaen for en tur rundt kvartalet eller skal trene til maraton, er dette appen som motiverer deg. Du får svart på hvitt hvor langt du har løpt, hvor fort du har løpt og hvor mange kalorier du har forbrent. 
RunKeeper er likevel ikke bare for deg som vil løpe. Appen logger og regner ut kaloriforbrenning på det meste av fysisk aktivitet. Enten du tar du deg en sykkeltur, en yogatime eller en økt i styrkerommet. Er du glad i musikk når du trener, fungerer den både mot Spotify og iTunes. En smart app for deg som er ute etter en rimelig variant av personlig trener. Med denne blir du både sprek og motivert, og får stålkontroll på alle aktivitetene dine.

Lifesum

BMI_LIFESUM

Det er de små endringene i hverdagen som i sum gir deg en sunnere livsstil. Lifesum er opptatt av å hjelpe deg til å endre vaner og gjøre riktigere valg uten at du opplever det som enda et punkt på «to do-listen».

Lifesum er en veileder som hjelper deg til å holde oversikt over matinntak og trening hver dag. Appen er super hvis du vil gå ned i vekt. Med kaloritelleren har du hele tiden kontroll på hvor mye du putter i deg. Og er du typen som trener mye, kan du bruke den som en hjelp til å finne riktig balanse mellom trening og næringsinntak.

Ønsker du en sunnere livsstil er dette appen som hjelper deg til å nå målet ditt.

LifeSum er tilgjengelig for iPhone, iPad og Android.

Daglig Trening

BMI_Daglig Trening

Tren der du er med appen Daglig Trening. Her får du tips til raske og effektive treningsøkter for hele kroppen. Øktene blir demonstrert av en trener som fokuserer på viktige muskelgrupper og riktig utførelse av øvelsene. Med denne gratis-appen har du en egen personlig trener i lomma. Bruk noen minutter hver dag og blir fastere i fisken. 

Dukan Diet Pro

BMI_Dukan

De siste årene har Dukan-dietten vært en av de mest populære når det gjelder vektreduksjon- mye takket være kjendiser verden over som har kastet seg over den. Dietten er delt inn i fire faser, og hver fase har sine regler for hva du skal spise. Dette kan være litt å holde styr på, og da er det greit å ha en app til hjelp. Dukan Diet Pro har gode forslag til menyer og retter skreddersydd for hver fase. Følger du oppskriftene i appen er målet om et lettere liv ikke så langt unna.

BMI-kalkulatorer for Android og iPhone

BMI_Calculator2

Lurer du på hva din BMI er i dag og syns det er noe komplisert å beregne? Bruk en kalkulator så får du vite eksakt hvor landet ligger. 

BMI kalkulator – idealvekt er en app for Android. Kalkulatoren beregner i tillegg din idealvekt. Ut fra kjønn, alder, BMI og forholdet mellom midje og høyde finner den vekten du ideelt sett bør ligge på.

IBM calculator

Sverger du til iPhone er appen BMI Calculator et godt alternativ. Dette er en ren kalkulator som beregner din BMI. Den er gratis og er et enkelt hjelpemiddel for deg som vil vite hva hvor du står. Resultatet forteller deg i hvilken BMI-kategori du befinner deg akkurat nå.

Er BMI alt?

Før du kaster helt rundt på livsstilen din, er det viktig å ha et avbalansert forhold til BMI. 

- BMI og vekt blir ofte brukt som faktorer som sier at vi er overvektige, og overvekt blir ofte linket opp mot helserisiko og livsstilsykdommer. Men vekt og BMI er ikke et presist nok verktøy til å avgjøre graden av risiko. Dette fordi ingen av dem sier noe om forholdet mellom muskulatur og fettmasse hos enkeltindivider, sier Kristian Jernberg.  

Kristian Jernberg

Kristian Jernberg. Foto: Privat.

Han er fysioterapeut og personlig trener ved Sats Elixia på Kolbotn utenfor Oslo. Han jobber mye med kunder som ønsker å gå ned i vekt og endre litt på livsstilen, og var med som trener på programserien En ny start som tidligere gikk på TV Norge. 

- En sunn livsstil betyr for meg i utgangspunktet et balansert og godt variert kosthold, sier Jernberg. 

Han påpeker at kroppen trenger et bredt spekter av næringsstoffer, og mener dette bør tilføres gjennom gode matvaner. 

- En sunn livsstil betyr også regelmessig aktivitet som stimulerer hjerte og kar, muskelmasse, balanse og smidighet. Så er det selvfølgelig viktig å fylle på med faktorer som et godt sosialt liv, trygghet og et balansert stressnivå, avslutter Kristian Jernberg.