Er du en facebooker, skyper eller snapper?

Disse appene og nettstedene gjør det enkelt å holde kontakten.
 Chatte-apper

Gode samtaler skapes ikke bare over SMS og telefon. Stadig flere snakker med familie, venner og bekjente gjennom nettsteder eller apper, og sier til og med at det har blitt enklere å holde kontakt.

Vi slo av en prat med fem nettpratere om deres favoritter. Kanskje kjenner du deg igjen i en av dem, slik at du kan finne ut hva som passer for deg.

Facebook: - Enkelt å holde seg oppdatert

Du bruker kanskje allerede Facebook til å snakke med vennene dine på pc-en. Her logger du på med Facebook-kontoen din, og snakker i grupper eller med enkeltpersoner på vennelisten din. 

Fordelen er at veldig mange av vennene dine mest sannsynlig bruker Facebook, enten det er på mobil eller pc - og dermed er tilgjengelige her.

Sigurd Oland Nedrelid (25) er student på heltid. Han bruker Facebooks chatte-app Messenger hver eneste dag – både til studier, familieprat og for å holde seg oppdatert på hva som skjer.

 Chatte-apper

Facebook er tilgjengelig for alle enheter. Appen Messenger kan lastes ned til Android, iOS eller Windows Phone.

Skype: - Kult å kunne videochatte

Skype er en dinosaur i dette markedet. Tjenesten har utviklet seg veldig de siste årene, og har spesialisert seg nettopp på chatting. Du kan chatte med video eller med tekst. 

Programmet finnes som app for mobiler og nettbrett, og kan også lastes ned til pc og Mac. Fordelen er nettopp at vi kan kommunisere på tvers av enhetene, fra mobil til pc for eksempel. 

Lars Rustgaard Ramsøy (30) brukte Skype ofte da han studerte i Dublin. Han mener det er et perfekt program for å holde kontakt med sine gamle studievenner, og et supert alternativ til vanlige mobilsamtaler.

 Chatte-apper

Skype er tilgjengelig for alle enheter. Appen kan lastes ned til Android, iOS eller Windows Phone

Snapchat: - Gir et innblikk i andres rare hverdag

Ikke alle bilder er egnet for deling på Facebook og Instagram. Med Snapchat kan du sende bilder, videoer og chatte med andre snappere på mobilen, og selv velge hvor lenge mottakeren kan se det du sender.

Christine Bergan (36) har ikke brukt Snapchat så lenge, men har allerede rukket å bli en supersnapper. Hun snapper bilder både til mamma og vennegjengen, og synes det er perfekt for de morsomme hverdagssituasjonene som hun ikke ønsker å dele på Facebook.

 Chatte-apper

Snapchat er bare tilgjengelig på mobil, og kan lastes ned til Android eller iOS.

WhatsApp: - Alle i gruppen får med seg alt

Er du ute etter et alternativ til gruppe-SMS? Med WhatsApp kan du lage egne grupper med medlemmer fra familien eller smårollingens fotballag. Du kan sende direktemeldinger til deltakerne over Wi-Fi eller mobilnettet. Du kan sende tekstmeldinger og bilder, eller video, lydklipp og karthenvisninger.

Jannicke Bakken (49) jobber som akupunktør i Oslo og er mor til tre tenåringer. Det var datteren som introduserte henne for WhatsApp før en utenlandsreise. Etter dette har WhatsApp blitt ett familieverktøy i hverdagen.

 Chatte-apper

WhatsApp er bare tilgjengelig på mobil, og kan lastes ned til Android, iOS eller Windows Phone.

Kik: - Gratis meldinger er alltid bra

Ved første øyekast har Kik mange likheter med Facebook Messenger. Du kan sende meldinger over mobilnettet eller Wi-Fi, og du ser når meldingene blir lest. Forskjellen er at du må finne og legge til venner med brukernavnene deres. Du finner dem ikke automatisk i appen.

Tora Pedersen Sandvold (17) bruker mange chattetjenester, og har ikke hatt noen uheldige opplevelser. Hun bruker Kik til å sende meldinger til folk på skolen, i tillegg til Snapchat og Facebook Messenger. 

 Chatte-apper

Kik er bare tilgjengelig på mobil, og kan lastes ned til Android, iOS eller Windows Phone.

Ennå ikke funnet din favoritt?

Ikke fortvil! Det er fremdeles mange andre løsninger du kan teste ut. Du kan blant andre forsøke: 

  • iMessage: Apples gratisvariant er allerede installert på mobilen. iMessage er ikke en egen app, men en funksjon i operativsystemet som lar iPhone-brukere sende meldinger til hverandre over nettet. iMessage kan du også bruke på iPad og Mac. Med Apple sitt nye operativsystem,  iOS8, har iMessage fått nye morsomme funksjoner som likner på blant annet Snapchat. Du kan for eksempel sende bilder, video og lyd kun med en fingerbevegelse. 
  • Google Hangouts: Har du en Google-konto, kan du bruke Google Hangouts. Her kan du føre gruppesamtaler over video, tekst eller bare lyd, og det funker på alle enheter. 

Lykke til i chattejungelen!