Søk
Meny

De beste gratisløsningene for videosamtaler på nett

Bilde av laptop med åpen videosamtale som viser skjermen delt mellom fire deltakere

Bilde: Zoom Video Communications

Bli kjent med de beste appene og tjenestene som lar deg holde kontakten med venner, familie og kollegaer på nettet, via samtaler og video.

Korona-situasjonen har gjort at mange av oss er isolert fra venner, familie og kollegaer – i hvert fall rent fysisk. Med tekstmeldinger og chat har riktignok muligheten til å opprettholde den den daglige kontakten vi har med andre, men nå kan det være dags for et comeback for å «slå på tråden». 

Det er nemlig med tiden blitt mye enklere å ringe og ha videosamtaler over nettet. Antagelig kan du enkelt starte en stemme- eller videosamtale rett fra meldingsappen du bruker til daglig.

Har du et sterkt behov for litt mer nærhet enn det du oppnår skriftlig? Her er en guide til å velge app eller tjeneste, og komme i gang!

Den enkleste løsningen

Det mest kompliserte med å holde kontakten over nettet, kan være å samle alle venner og familie i samme app. Det enkle svaret på hvilken app som er den beste kan derfor være: den dere allerede bruker. 

Mange iPhone-brukere er nok allerede godt kjent med FaceTime, som ligger inne på mobilen. Men visste du at det er mulig å samle mange brukere i appen samtidig – faktisk opptil 32 stykker?

Det er også mulig å ringe og ha videosamtaler gjennom Facebooks to populære meldingsapper, WhatsApp og Messenger. Det samme gjelder Google Hangouts og de fleste andre, markedsledende meldingsapper. 

videochat på mobil

Slik virker det

Når du går inn på en samtale i en av disse appene (eller chat-vinduet i nettleseren), vil du typisk se en rad med symboler øverst vinduet – inkludert et telefonrør og et videokamera. For å starte en samtale eller videosamtale med den eller de du chatter med, trenger du bare å trykke på symbolet.

WhatsApp og Messenger kan være gode alternativer til vanlige telefonsamtaler og FaceTime. En fordel med dem, er at de fungerer utmerket på tvers av iPhone- og Android-telefoner. 

WhatsApp finnes også som skrivebordsprogram, men uten støtte for video, og du kan sende og motta samtaler i Messenger i nettleseren på PC-en (på Facebook eller på Messenger.com). Likevel vil vi si at disse to appene er nokså «mobilsentrerte». 

Vil du ha et program som i større grad er laget for å brukes på tvers av mobil, PC og nettbrett, finnes det flere andre alternativer. Andre programmer kan også gi litt flere valgmuligheter. 

De fleste videoappene er tilgjengelig på datamaskiner, mobiler og nettbrett.

De fleste videoappene er tilgjengelig på datamaskiner, mobiler og nettbrett.

Samle venner og familie på samme sted

Hvis du vil gå inn for å samle en bestemt gruppe venner, familie eller kolleger på en plattform der dere kan holde kontakten (som ikke er Facebook), er for eksempel Skype, Zoom og Whereby. En av disse vil være perfekt dersom du har en bestemt gruppe mennesker du vil holde kontakten med jevnlig – gjennom video. 

For å bruke en av disse, må alle deltakerne opprette en konto med brukernavn og passord hos den aktuelle tjenesten, og deretter enten legge til venner, familie eller kolleger som venner/kontakter, eller samles på en felles «server». 

Alle disse tjenestene fungerer utmerket på tvers av mobil, nettbrett og PC, med egne programmer og apper til hver plattform. De kommer både i gratis og betalte versjoner – men gratisversjonene er mer enn bra nok for de fleste. Det er likevel noen forskjeller mellom dem:

Skype: Kanskje den mest kjente tjenesten for telefon og videosamtaler over nett, eid av Microsoft. Skype har utviklet seg gjennom årene og fungerer nå også som meldingsapp og samarbeidsverktøy. Fra Skype er det mulig å ringe til tradisjonelle telefonnumre. Er det først og fremst videosamtaler du er interessert i, kan Skype være det beste alternativet. 

videochat på pc

Zoom: Er blitt svært populær den siste tiden – med god grunn. Du kan invitere opptil 1000 personer inn i én samtale, og 50 av disse kan ha video av seg selv. Du kan, med andre ord, ha påskefest med hele storfamilien og vennegjengen med Zoom! I tillegg har tjenesten noen artige funksjoner for samhandling, som at deltakerne kan reagere på ting med en liten emoji eller muligheten til å dele en interaktiv tavle man kan tegne på.

Whereby: Har den fordelen at man kan invitere til en videosamtale simpelthen ved å sende en link. Ved å klikke på den, kan hvem som helst delta, rett i nettleseren. Skype har også en lignende funksjon for videokonferanser. Whereby kan også integreres med YouTube slik at alle i deltakerne kan se videoer sammen. Hva med å bunkre opp med popcorn og brus og leie en film sammen?

Egne verktøy for videokonferanser

Messenger og WhatsApp er gode, lavterskel alternativer for å holde kontakten med venner og kjente. For små og store grupper som prater mye sammen – og som ikke bryr seg så mye om video – er Slack og Discord er ypperlige, sammen med allerede nevnte Skype.

Slack er skreddersydd for bruk i bedrifter og større grupper. Man kan dele opp chat-samtalen i ulike kanaler (åpne eller private), slik at man kan ha mange ulike samtaler gående samtidig, med ulike deltakere, uten å miste oversikten. I tillegg kan man sende direktemeldinger og gruppechat, og enkelt hoppe inn i en stemme- eller videosamtale (med opptil 15 deltakere). Kan integreres med en rekke andre verktøy og tjenester. 

Discord ligner svært mye på Slack, men er i utgangspunktet utviklet med tanke på gamere. Her kan man samle små og store grupper på egne servere, som igjen kan deles opp i kanaler på samme måte som i Slack – og her kan man også ha egne stemmekanaler. Støtter også videosamtaler. Godt egnet for grupper og vennegjenger (og ikke bare gamere), og spesielt egnet for gruppesamtaler.

Vær sammen – selv når det ikke passer å møtes

Stemme og video gir en helt annet nærhet og spontanitet enn det som er mulig med tekstmeldinger og chat. Det er også mange fordeler med å ringe over nettet. Man kan for eksempel ha med mange personer i samtalen samtidig, og snakke sammen på tvers av ulike enheter – både PC, mobil og nettbrett. 

Det er lett å sette samtalene på høyttaler eller i headsett, slik at du kan gjøre andre ting samtidig. Slik kan man «være sammen» selv når dere ikke kan møtes ansikt til ansikt. Dette har gamere visst lenge, der de snakker sammen mens de spiller dataspill over nettet. 

Ringer du over bredbåndet medfører det ingen ekstra kostnad, og du kan ha samtaler gående i bakgrunnen over tid uten å stresse med å legge på. De fleste kan også ringe mye uten ekstra kostnad også med mobildata. Dette vil avhenge av størrelsen på mobilabonnementet.