Søk
Meny

Her er appene som både er kule og lærerike

Apper på mobil og nettbrett skal gjøre det gøy å lære nye ting. Her er noen spesielt anbefalte titler.

Fellesferien nærmer seg med stormskritt, og mange skolebarn har mye fritid i påvente av at koffertene pakkes til tur.

Det betyr nok noe mer skjermtid for mange - men husk at skjermene kan brukes til mer enn hjernedød underholdning. Flere er nå i ferd med å oppdage hvor stort potensialet for læring er, særlig når en app også har et pedagogisk formål.

– Det blir bare mer teknologi i fremtiden, ikke mindre, så det er viktig at barn lærer å bruke teknologi også til læringsfremmende formål, og ikke bare underholdning, sier Kris Munthe, spillanmelder hos Barnevakten - en forening som arbeider for trygg og bevisst mediebruk blant barn og unge.

Enormt tilbud

Å finne fram til gode læringsfremmende apper som også er underholdende krever imidlertid en liten ekstrainnsats fra oss som foreldre.

– Det finnes apper som lærer barn å skrive, lese, regne, engelsk, musikk, tegning, problemløsing, fysisk aktivitet, og mye mer. Utvalget er omtrent endeløst, påpeker Munthe.

Han anbefaler spillsidene på Barnevakten.no, som har som spesifikk oppgave å vurdere spill og apper myntet på barn. 

Slik finner du de beste

Noen tommelfingerregler finnes også, påpeker Munthe: De beste appene er sjelden gratis, så vær forberedt på å legge igjen noen kroner om du ikke vil ødelegge spillopplevelsen med sjenerende reklame og dårlig brukergrensesnitt.

Dessuten bør du ikke stole blindt på topplistene i appbutikkene, for det lanseres hele tiden spennende, nye apper som kanskje ikke blir blant bestselgerne umiddelbart. Sjekk også beskrivelsene av appen grundig - spesifikt for læringsapper er at de gjerne har noen pedagogiske grunnlag i beskrivelsen sin også.

– Se også an grafikken på bildene. Gode apper er gjennomført i alle ledd, og har fine og interessante tegninger, mener Munthe.

Her er noen anbefalte apper med læringspotensial:

Poio
Alder: 4-9
Pris: 199,-

Lesespillet Poio går som varmt hvetebrød om dagen. Her lærer barn på mellom fire og ni år seg å knekke lesekoden, og appen er en blanding av spill og leseaktiviteter. Appen koster noen kroner, men baserer seg på et gjennomført opplegg.

DragonBox Algebra 5+
Alder: 5+
Pris: 55,-

Alt fra Dragonbox er bra, og her får barna bryne seg på regneoppgaver i et interaktivt og lekent miljø. Det pedagogiske og det visuelle grunnlaget er kvalitetssikret.

NB: Dragonbox har også apper for eldre barn, og har også nylig sluppet et sjakkspill i samarbeid med Magnus Carlsen.

Skriv og lær HD
Alder: 4 +
Pris: 65,-

Lærer barn både å lese og skrive. Har mange oppgaver, som passer helt opp til 4. klasse-trinnet.

Bogga alfabet
Alder:
4+
Pris: 44,-/39,-

Det meste fra Bogga er bra. Bogga Alfabet lærer barna bokstavene og bokstavlyden. Her skal de fargelegge bokstaver, og de får høre bokstavlydene. Kjempefin introduksjon til alfabetet.

Menneskekroppen
Alder:
4+
Pris: 44,-

I «Menneskekroppen» av Tinybop kan man se en interaktiv utgave av kroppen. Se tarmsystemet i aksjon, hvordan synet fungerer, hvordan hjertet pumper ut blod. Det ser helt utrolig ut. Det meste fra Tinybop kan for øvrig anbefales. De har også egne, lekre apper for å lære om været, solsystemet, dyreliv og jordkloden.

Garageband
Alder:
4+
Pris: Gratis

En gammel traver, der man kan spille på virtuelle instrumenter. Det ser nydelig ut, og lyden høres også bra ut.

Snapseed
Alder
: 4+
Pris: Gratis

Inneholder alt du noen gang trenger til å drive med bilderedigering.