Her er snekkerens hemmelige verktøy

– Lag en liste over alt som skal gjøres – og hold deg til den, sier Otto Robsahm.
Sinnasnekkeren

- Det er viktig at du prioriterer listen din. Det viktigste først, sier Otto Robsahm. Foto: Teamotto.no

Han vet hva han snakker om, Otto Robsahm. 

Gjennom programmet Sinnasnekker'n på TVNorge har han hjulpet en rekke familier over hele landet som har kommer skikkelig skjevt ut med oppussingen av hjemmet sitt. 

Mange av familiene har fått det samme rådet: Start med å lage en liste over alt som skal gjøres. 

Prioriter!

– Det er viktig at listen er presis og overkommelig, og ikke minst må du prioritere den. Det viktigste skal stå øverst, sier Robsahm. 

Hans erfaring er at en oppgaveliste sikrer at jobben faktisk blir gjort.

– Slik holder du holder fokus underveis, i tillegg til at du rydder i hodet ditt. En skikkelig liste er et godt verktøy.

Ut av hodet – ned på papiret

Morten P. Røvik lever også av å hjelpe folk med å få ting gjort. Gjennom firmaet Produktivnorge gir han råd om hvordan du kan stresse mindre og bli mer effektiv og produktiv. 

Et av verktøyene han bruker er metoden GTD – Getting Things Done, som kort fortalt er listeskriving satt i system. 

– Hodet er et flott sted å få ideer – ikke til å oppbevare dem. Jo flere ting du holder styr på i hodet, desto mindre kreativ og produktiv blir du. Får du ting ut av hodet, får du også overblikk, sier Røvik.

Lag flere lister

Metoden er blant annet basert på den amerikanske psykologiprofessoren Georg A. Millers teori om at hjernen vår i snitt kan huske sju ting av gangen, pluss minus to – avhengig av genetikk og dagsform.  

– Det betyr at hvis du skal huske én ting til, faller en annen ut. Og da kan det hende at du glemmer den viktige eposten du skulle sende.

Røvik anbefaler å lage lister for de ulike arenaene i livet ditt, for eksempel én for jobb, én for hytta og én for hjemme. På den måten slipper du å forholde deg til en uendelig lang liste over gjøremål.

Premien: Stryk ut

Når oppgaven er gjort, stryker du den selvsagt fra listen.

– Det gir deg garantert en opplevelse av oversikt og kontroll, sier Røvik.

Det finnes mange apper som kan holde orden på listene dine, men du kan like gjerne notere gjøremålene en papirlapp, ifølge eksperten.

– Det viktigste er at du tømmer hodet sånn at du kan bruke energien på å være kreativ og til stede i hverdagen, sier Morten P. Røvik.

Ta fri innimellom

Otto Robsahm mener at fysiske lister fungerer best, på papir, eller en treplanke for den saks skyld. Han mener det er viktig at du ikke alltid har med deg listen, men legger forpliktelsene til side og tar helt fri av og til. 

Han er også opptatt av at du må lage en liste som er overkommelig.

– En familie jeg besøkte lagde en liste som var to meter lang. Det ble så mye at de ble deprimerte. Det endte med at vi måtte kaste hele greia.

Tre apper for listeskriving:

Wunderlist:

app

Med denne lager du enkelt så mange to do-lister du vil.  Du kan også dele dem med andre, legge til bilder eller dokumenter og legge inn remindere. Kan brukes på telefon, pc og nettbrett. Android og Iphone. Gratis 

Remember the milk:

app

Huskelister for melk og brød – og alt mulig annet. Finnes både for Iphone og Android, nettbrett og som webapp. Kan dessuten synkroniseres med Google Calendar, Gmail og Outlook. Gratis

Asana:

App

Først og fremst en god app for team som vil dele oppgaver, men kan også brukes for private lister og egne prosjekter. For Iphone og Ipad. Gratis

Populært på Online.no nå: