Ta innersvingen på hackerne

Her er appene som gir deg sikre passord.
Ikke gå i passordfella

– Det er to store passordfeller man kan gå i. Den første er å bruke et passord som er lett å gjette, den andre er å bruke samme passord på alle mulige nettsider.

Dette sier Christian Meyer, som leder ID-tyveriprosjektet ved Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) til Online.no.

– Om noen skulle klare å gjette eller hacke passordet på en av nettsidene, er det da kort vei til full tilgang til alle andre sider. Vårt hovedråd er derfor å ha forskjellige passord til hver nettside.

Da er det samtidig greit å styre unna passord som «123456» og «passord», som også i fjor var de mest brukte.

Rim og regler

Christian Meyer

Christian Meyer, leder av ID-tyveriprosjektet ved Norsk senter for informasjonssikring.

Velger man å følge Meyers råd, betyr det nødvendigvis at du ender opp med svært mange forskjellige passord.

– En måte å klare å huske alle disse på, er å basere passordene på noe du lett husker, som et rim eller en regle – kombinert med noe som er unikt for den nettsiden du besøker, sier Meyer.

Det viser seg nemlig at flere ord etter hverandre gjerne utgjør et sterkere passord enn et enkelt ord, selv om dette består av både tall og bokstaver.

– Du kan for eksempel ha en passordstruktur som «Lisa gikk til banken», «Lisa gikk til facebook» og så videre, sier Meyer, før han raskt legger til:

– Men bruk for all del ikke akkurat det eksempelet! For at passordet skal være sikkert, må det være umulig å gjette for andre enn deg selv.

Ett passord for å huske alt

Dessverre tillater ikke alle nettsider og tjenester at du skriver inn et passord som en regle – av og til blir du også bedt om å bruke både små og store bokstaver, tall og spesialsymboler.

Å holde styr på mange slike passord blir raskt vanskelig. Og kanskje vil du slippe å skrive inn samme passord hver gang du besøker et nettsted?

Da kan et eget passordprogram være en god løsning.

– Du kan sammenligne slike passordprogrammer med en safe, som du legger alle andre passordene dine inni. Du trenger da bare å huske på hovedpassordet – men dette bør til gjengjeld være svært trygt, sier Meyer.

Dette passordet bør du heller ikke miste, advarer han:

– Skriv det gjerne opp på en lapp, som du legger i en låst skuff eller et tilsvarende trygt sted.

Mange å velge mellom

Det finnes mange forskjellige passordprogrammer på markedet i dag. De fleste har mer enn god nok kryptering (se faktaboks) og kan generere og håndtere svært sikre passord – med varierende grad av brukervennlighet.

– Felles for alle sammen, er at det er mye viktigere at folk velger å bruke et slikt program enn at man ikke gjør det. Om du er usikker på hvilket du skal bruke, kan du ta et enkelt nettsøk på det – da finner du raskt ut om du skal velge et annet, sier Meyer, og legger til:

– Selv bruker jeg et program som heter 1Password, fordi den har et nettlesertillegg som gjør at jeg bare trenger å logge meg inn en gang om dagen, og så slipper jeg å tenke noe mer på passord.

1Password

1password

Dette er et av de mest populære passordprogrammene. Det er tilgjengelig for Windows, OS X, iOS og Android. 

I tillegg til passord kan du også lagre kredittkort, personlige opplysninger og lisenser. Du må betale en engangssum per bruker, per operativsystem.

Teknologimagasinet Wired har nylig gjennomgått en rekke passordproggrammer, og funnet fram til noen de mener er gode:

LastPass

LastPass

Et annet av de mest populære passordprogrammene, også med eget nettlesertillegg og støtte for mobiltelefoner. Gratis på datamaskiner, 12 dollar i året for mobil.

Dashlane

Dashlane

Dette programmet seiler opp som en ny favoritt hos stadig flere på grunn av god sikkerhet. Gratis å bruke på både datamaskiner og mobil, men koster rundt tre dollar i måneden om du vil bruke passord på tvers av enhetene. 

KeePassX

KeepassX

Dette gratisprogrammet er basert på åpen kildekode – noe som kan betrygge enkelte som ikke føler seg komfortable med å overlate passordene sine til store selskaper. Dette betyr også at programmet ikke er like strømlinjeformet som de kommersielle programmene, og anbefales derfor bare til viderekomne brukere. 

Sticky Password

Sticky Password

Sticky Password er et godt alternativ til de største kommersielle passordprogrammene, og er et av stadig flere alternativer for deg som vil verifisere deg med fingeravtrykk på mobilen. Lar deg også håndtere passorddatabasen mellom enheter om du ikke stoler på skylagring. 

Du kan også trygt sjekke ut disse passordprogrammene:

F-Secure Key

F-secure

Kommer i en gratisversjon eller du kan betale en månedspris (en drøy euro) hvis du vil ha mer funksjonalitet. Om du betaler, synkroniseres alle dataene dine på tvers av dingsene dine. 

Norton Identity Safe

Norton Identity Safe

En kul feature med Norton Identity Safe er at programmet også advarer deg om du besøker nettsteder det oppfatter som usikre. 

Dessverre er ikke Norton Identity Safe tilgjengelig på Mac (bare på Windows), men kan lastes ned som egen app på iOS og Android. 

Populært på Online.no nå: