Så enkelt signerer du dokumenter direkte på mobilen

Uten å måtte skrive ut og scanne.
Signer dokumenter på mobilen

Rett som det er, blir du bedt om å fylle ut eller signere et dokument du får tilsendt på e-post.

Tidligere innebar det at du måtte skrive ut papiret, fylle ut det du skulle med penn, for deretter å scanne inn papiret på nytt.

Alt dette kan du nå slippe i mange tilfeller, ved å i stedet bruke mobilen din.

Innebygget i iOS

Om du har en iPhone eller iPad, kan du enkelt signere et dokument direkte på skjermen – for så å videresende det.

Slik signerer du en PDF på iPhone

Dette er en funksjon som er innebygget i iOS, men som foreløpig bare fungerer for dokumenter i PDF-formatet (og ikke Word-filer, for eksempel).

Slik går du frem for å signere et PDF-dokument du har fått på iPhone:

  1. Åpne e-posten og trykk på det vedlagte dokumentet for å åpne forhåndsvisning av det
  2. Trykk på ikonet med den lille «verktøykassen» nederst til høyre
  3. Trykk deretter på signatur-ikonet nederst til høyre
  4. Her får du muligheten til å skrive inn signaturen din med fingeren på skjermen. Denne vil også lagres til senere bruk
  5. Du vil nå få opp en boks med signaturen i dokumentet ditt. Dra denne boksen til rett sted, og juster eventuelt størrelsen i hjørnene
  6. Trykk på ferdig, og dokumentet vil automatisk bli lagt ved i en e-post til den som opprinnelig sendte deg dokumentet. Du kan selv bytte ut mottakerens e-post (også til din egen) om det er ønskelig

Flere funksjoner i egne apper

Om du ønsker flere funksjoner, eller er Android-bruker, finnes det egne ufyllings- og signeringsapper på markedet.

En av de mest populære er Adobe Fill & Sign, som er gratis å laste ned og bruke.

Adobe Fill & Sign

Også denne appen fungerer bare med PDF-dokumenter (eller andre bildefiler). Disse kan importeres via forskjellige sky- og lagringstjenester, eller åpnes direkte fra et e-postvedlegg. Slik gjør du det:

  1. Åpne PDF-vedlegget i e-posten
  2. Trykk på Del-knappen nederst til venstre på skjermen
  3. Har du installert Adobe Fill & Sign, skal denne dukke opp her. Velg å åpne dokumentet i appen

Straks dokumentet er åpnet i appen, kan du enkelt fylle inn en mengde forskjellig informasjon. Dette kan være forhåndsutfylt personlig info som navn, adresse, fødselsdato og slikt som gjerne skal fylles inn i skjemaer. Når du har skrevet inn informasjonen, kan du plassere dette i dokumentet og tilpasse det i størrelse og form.

Lett å fylle inn

Appen er også halvveis smart, og klarer ofte å kjenne igjen avkryssingsbokser – dette gjøre det lettere for deg å «treffe» dem når du skal huke av alternativer i skjemaer.

Du kan også ta bilde av et papirskjema direkte i appen, for deretter å gjøre dette om til et skjema som kan fylles ut.

Adobe Fill & Sign lar deg lagre både signaturen din og initialene dine, som lett kan settes inn og plasseres på rett sted i dokumentet.

Når alt er fylt og ut og signert, er det enkelt å lagre dokumentet der du måtte ønske – eller sende direkte i en e-post.

Slik fungerer Adobe Fill & Sign

Behov for flere filformater?

En annen populær app med flere funksjoner, er SignNow. I tillegg til å støtte PDF-dokumenter, lar denne deg også redigere Word-filer eller andre riktekst-dokumenter.

Selve appen er gratis å laste ned, og du kan signere opptil fem dokumenter gratis hver måned. Trenger du mer enn dette, må du imidlertid bla opp for et abonnement.

SignNow

For å bruke SignNow, må du først registrere en gratiskonto på tjenesten. Selve appen er i likhet med Adobe Fill & Sign oversiktlig og enkel i bruk. Du kan også bruke den til å sende en signatur-forespørsel til andre via e-post, komplett med anvisninger for hvor vedkommende må fylle ut noe.

Ingen krav til avtaleform i Norge

Ifølge norsk rett er inngåtte avtaler bindene, uansett de er inngått muntlig eller skriftlig. Signerer du på et dokument på mobilen din, vil det derfor være juridisk bindende.

Om større verdier står på spill, og avtalepartene ønsker en sikrere signeringsprosess, finnes det mer profesjonelle løsninger for e-signaturer – der det er mindre rom for tvil om en tvist skulle oppstå.

Bank-ID er et eksempel på en slik såkalt e-signatur, der du må bekrefte identiteten din med et unikt kjennetegn (som en kode eller et fingeravtrykk) i stedet for en fysisk signatur. En slik elektronisk signatur må oppfylle sikkerhetskravene gitt i E‑signaturloven.

Posten er en av flere aktører som tilbyr både private bedrifter og offentlige virksomheter slik e-signering, i tilfeller der en krusedull på en skjerm kanskje ikke er godt nok ...

Populært på Online.no nå: