• Slik redigerer du video på mobilen

Hvordan redigere video på mobil?

Slik gjør du mobilvideoene dine bedre på 1–2–3.
Apper som hjelper deg med å redigere video på mobilen

iStock LP ©2015

Du behøver ikke være regissør, eller ha erfaring med film for å lage fine videoer på mobilen din. Klipp, kutt, legg til effekter eller filtre, det er ikke mye som skal til for å gjøre et videoklipp fra bra til bedre. Og viktigst av alt – verdt å dele.

Det er mange forskjellige videoredigeringsapper på markedet. Både gratisapper og betalte. Her har vi tatt utgangspunkt i Apples og Androids egne videoredigeringsapper som er standard hos hver av produsentene.

Videoredigering i iPhone med iMovie

Med enkle grep kan du i iPhonens egen redigeringsapp, iMovie, redigere video og bider, legge til tekst, lyd, musikk, effekter og filtre.

Har du kjøpt deg ny iPhone, eller har en iPhone med operativsystemet iOS9, følger videoredigeringsappen iMovie med. Den er enkel og oversiktlig å jobbe med. Ønsker du likvel å jobbe på en større skjerm, kan den også lastes ned til iPad (hvis de ikke allerede er der).

Se videoeksemplene for iPhone under, og bli inspirert til å redigere dine egne mobilfilmer i ti enkle steg! PS: Videoene under er redigert i iMovie til iPhone.

Video 1 - uredigert: Her ser du et typisk eksempel på en video som kan bli mye bedre med litt enkel redigering. Mange av scenene er litt for lange, og selve videoen bør kortes ned i sin helhet.

Video 2 - redigert: I denne videoen ser du hvordan videoredigering enkelt kan heve kvaliteten på klippet ved hjelp av klipping og andre effekter som appen tilbyr. Videoen er mer enn halvert, og det er lagt til musikk og tekst.

Redigering i iMovie:

1. Åpne appen og klikk på ikonet med plusstegn (øverst til høyre) for å Create a New Project.

2. Velg mellom Movie eller Trailer, avhengig av hva du ønsker å lage. I dette eksempelet valgte vi Movie.

3. Velg Tema (ulike temaeffekter som kan legges til videoen din).

4. Klikk på Create og følg instruksjonen på skjermen. Her får du blant annet mulighet til å legge til video, bilder eller lyd. Elementene du legger til kan lastes ned fra telefonens video- eller bildemappe, eller fra iCloud Drive.

5. Når du har valgt ett eller flere klipp, trykk på pila som peker nedover slik at innholdet blir lagt til «tidslinjen» (flaten du jobber på). Husk at du også har mulighet til å legge til bilder.

Skjermdump fra videoredigering i iMovie

Slik ser den gule rammen ut i iMovie. Rammen viser at videoklippet er aktivt.

6. Når alt innholdet er på plass kan du begynne å «trimme», «splitte» og slette deler av klippet.

For å trimme klippet (korte ned): Hold en finger over (slik at rammen blir gul) og dra rammen enten til høyre eller venstre. Dette korter ned klippet.

For å dele et klipp i to (splitte det): Hold en finger over (slik at rammen blir gul). Nå vil det komme opp fire alternativer nederst til høyre på skjermen. Velg «split» for å dele klippet i to. Dette er nyttig hvis du vil trimme klippet fra et punkt i midten, for eksempel.

7. Ønsker du å bytte plass på noen av klippene du har lagt inn? Aktiver klippet ved å holde fingeren over, og dra det dit du vil.

8. I overgangen mellom de ulike klippene dine kan du legge til «transitions» (ulike effekter). Her kan du legge til temaeffekter eller overganger. Har du valgt å dele opp videoen din kan det lønne seg å legge på en «fade» slik at bildet ikke blir hakkete.

9. For å endre navn på videoprosjektet ditt fra «My Movie 1», trykk på pila øverst til venstre og dobbeltklikk på prosjektnavnet.

10. Husk å lagre. Selv om du er ferdig med videoen kan det hende du ønsker å jobbe med den senere.

Videoredigering i Android med Video

Du kan redigere video på Android-telefoner ved å åpne telefonens egne app som heter «Video». Her kan du «Trimme» video, og legge til musikk og filtre ved hjelp av enkle verktøy i appen. Denne er mye enklere enn for eksempel iMovie, men ønsker du flere redigeringsmuligheter kan du forsøke en av de tre gratisappene foreslått i høyremargen.

Skjermdump av videoredigeringsappen til Android

På dette bildet ser du hvordan du skal gå frem i videoredigeringsappen Video i Android.

Redigering i Video:

1. Åpne appen. Her vil det komme opp en liste du kan bla nedover i, som viser alle videoene på telefonen din.

2. Trykk på Rediger (øverst til høyre), og velg videoen du ønsker å redigere. For å gå videre, trykk på Redigering.

3. Velg mellom Beskjæring, Effekt, Lyd eller Videoredigering. 

Beskjæring: Her kan du kutte lengden på videoen ved å dra fingeren til høyre eller venstre på skjermen.

Effekt: Kjenner du til redigering av bilder i Instagram, vil du kjenne igjen dette. I effekter kan du legge til ulike filtre som gråtoner, sepia, tilslørt og liknende.

Lyd: Inne på lyd kan du legge til bakgrunnsmusikk, eller fjerne originallyden helt.

Videoredigering: Trykker du på denne får du mulighet til å laste ned en tilleggs-app. Denne er gratis og gir flere redigeringsmuligheter.

4. Når du er ferdig med å redigere videoen din, trykk på Eksporter (øverst til høyre). Her kan du skrive inn filnavn og velge oppløsning på videoen. Når videoen er ferdig eksportert vil den havne i telefonens galleri, og herfra kan du dele den hvor du vil.

Ferdig redigert video. Hva nå?

Hva er vel en video uten et publikum? Det ferdigredigerte mesterverket kan enkelt deles med venner og familie, enten via mail eller melding, på Facebook, YouTube eller Vimeo. Når videoen din er publisert, er det bare å lene seg tilbake og vente på responsen.

Populært på Online.no nå: