Så enkelt lærer du deg å knyte slips

Her er appene som sikrer deg strøken slipsknute.

Dette med å knyte et slips er et velkjent problem for mange menn. Valgene og fremgangsmåtene er mange, og ikke får du øvd deg noe særlig siden mange av oss kun bruker slips ved de store anledninger. 

Heldigvis er det ikke vanskelig å få til, det krever bare teknologisk hjelp og litt tålmodighet.

Valgets kval

Men først. Hvilken knute skal du velge? Dobbel eller enkel Windsor? Four-in-hand? Pratt-knuten? 

– Det er ingen spesielle regler og du står ganske fritt når det gjelder slipsknuten. Den vi ser mest av er dobbel Windsor. Denne kalles også militærknuten og er den du lærer i førstegangstjenesten. Dessuten er dobbel Windsor en fin og klassisk knute, sier Chris-Eirik Nikolaisen, Department Manager i Ferner Jacobsen AS, til Online.no.

Men selv om du står ganske fritt har Nikolaisen noen enkle råd du bør følge. Dobbel Windsor er symmetrisk, stor og trekantet knute mange mener passer til utmerket til de store anledninger. Men har du et litt smalt slips er den populære lillebroren enkel Windsor et godt alternativ. 

– En dobbel Windsor blir altfor dominerende på de smale slipsene. Jeg ville valgt den enkle som også passer fint til store begivenheter.

Apper som gir perfekte knuter

Ok, en av Windsor-knutene vil antakelig holde i massevis for de fleste av oss når vi skal på julebord, juleball, julaften og brunch første juledag. 

Alt du trenger nå er litt teknologisk hjelp. Begge disse knutene og en haug med andre finner du i de mange slips-appene som er lansert de siste åra.

Disse kommer med instruksjonsvideoer og steg-for-steg-fremgangsmåter. Du får også beskrivelser av de ulike knutene. 

En av de mest populære, «How to Tie a Tie», har også noen de kaller speil-modus der du ved hjelp av kameraet på mobilen gjør den om til et speil, noe som kan gjøre det enda enklere å få til kveldens slipsknute. 

Her er to apper vi vil anbefale: 

How to Tie a Tie

Slipsknuter

Kanskje den mest populære appen. De vanligste knutene er gratis (bortsett fra dobbel Windsor) og du kjøper de andre i appen. Ønsker du hjelp til sløyfer, skjerf og lommetørkle i brystlomma får du det og, men det koster. 

vTie - Krawattenknoten (kun iPhone)

Slipsknuter

En annen gratis app for de vanligste knutene, men du må kjøpe premium (14 kroner) for å få adgang til alle, deriblant den doble Windsor-knuten. 

Hvis du ikke ønsker å laste ned en app, er Youtube et godt alternativ. Sjefen til Chris-Eirik Nikolaisen laget også to videoer for Det Nye. De kan du se hos Klikk.no

Slipstrender

En annen viktig ingrediens når du skal knyte slips er jo slipset. Kanskje du trenger et nytt et? Dette er trendene akkurat nå ifølge Nikolaisen. 

– Det som selges mest er klassiske motiv slik som svake firkanter eller prikker. Det går mye i blått om dagen, gjerne i silke. Vi selger også en del mer hverdagslige slips i ull.

Nikolaisen forteller at de alle fleste kjøper slips som passer til flere anledninger og da er blått perfekt. Det går til jul, bryllup og begravelse. 

– Tidligere solgte vi mye slips, men så gikk vi over i liten sløyfeperiode, men nå er slips virkelig på vei tilbake. Det er mange innom på jakt etter nye slips til ulike juleanledninger.  

– Og hvem er kjøperne? 

– Alle egentlig. Vi ser mer og mer at de yngre kjøper slips. De vil også pynte seg.

Populært på Online.no nå: