Søk

Online.no

Meny

Her er nye smittestopp – slik bruker du appen

Slik fungerer den nye smittestopp-appen

Den nye smittestopp-appen bruker teknologi fra Apple og Google for å hindre spredning av covid-19, samtidig som den lar brukeren være helt anonym.

Å bruke en app for spore og hindre spredning av covid-19 er i utgangspunktet en god idé – så lenge det gjøres på rett måte. Første forsøk på å rulle ut en slik app i kampen mot koronaviruset i Norge gikk ikke helt etter planen, da det viste seg at den blant annet samlet inn for mye personlig informasjon – noe Datatilsynet satte foten ned for.


Nå har Folkehelseinstituttet rullet ut en helt ny versjon av Smittestopp-appen, bygget opp helt på nytt fra grunnen. Appen er basert på teknologi Apple og Google har utviklet i fellesskap, og kan gi deg beskjed om du har vært i nærheten av en smittet person.

Slik virker Smittestopp-appen

Når du har lastet ned og aktivert den nye Smittestopp-appen på mobilen din, vil mobilen din sende ut en tilfeldig og anonym Bluetooth-ID hvert 15. minutt. På denne måten kommuniserer din mobil med andre mobiler med appen installert i nærheten.


Om noen får påvist koronasmitte, vil du kunne få beskjed via appen om du har vært i nærheten av vedkommende. Og skulle du få påvist smitte, kan du frivillig logge inn i appen – og sørge for at andre som har vært i nærheten av deg blir varslet, slik at også de kan teste seg. Dermed bidrar du til å forhindre videre spredning av smitten.


Verken du eller noen andre får vite hvem det er som er blitt smittet – bare at du har vært i nærheten av noen som er smittet. 

Slik bruker du appen

  • Det første du må gjøre er å laste ned appen til din iPhone eller Android-mobil. Du må ha en iPhone 6s med iOS 13.5 eller nyere, eller en Android med versjon 6 eller nyere.
  • Når appen er installert, følger du anvisningene for å aktivere den – du må blant annet gi tilgang på bruk av Bluetooth, samt at appen kan varsle deg ved en hendelse.
  • Straks du får beskjed om at appen er aktiv, trenger du ikke gjøre mer. Appen vil nå jobbe i bakgrunnen med sporing av potensiell nærkontakt med smittede personer.
  • Deaktiverer du appen, vil den ikke lenger registrere data fra andre, og du vil heller ikke motta meldinger om mulig smitte.
  • Om du får beskjed om mulig smitte via appen, vil du få råd om hva du bør gjøre for å begrense videre smittespredning.
  • Dersom du melder deg som smittet i appen, vil du bli spurt om symptomer på koronavirus, og når disse i så fall startet. Dette bruker appen videre for å beregne hvem som bør bli varslet om smitterisiko.
  • Alle over 16 år kan bruke appen uten å logge seg inn. Det er først om du er smittet, at du frivillig kan velge å verifisere deg med BankID for å kunne varsle andre som har vært i nærheten av deg (uten å avsløre din identitet)