Slik kommer du i gang med Twitter

Miniguiden for deg som liker å holde deg oppdatert.
Twitter

Foto: ©2016 iStockphoto LP

Mikrobloggtjenesten Twitter gir deg muligheten til å sende og lese korte meldinger fra andre brukere, såkalte tweets. Du kan sammenligne det med å oppdatere statusfeltet ditt på Facebook, men det gjelder å fatte seg i korthet: Én tweet kan ikke inneholde mer enn 140 tegn. 

Journalister, kjendiser, rikspolitikere og mannen i gata bruker Twitter til å legge ut siste nytt. Det er derfor glimrende for deg som liker å holde deg oppdatert.

1. Registrer deg

Du registrerer deg som ny bruker ved å gå til nettsiden Twitter.com, eller ved å laste ned Twitter-appen til iPhone eller Android. Trykk «Registrer deg» og fyll ut navn, e-postadresse, brukernavn og interesser i stegene som følger.

2. Startskjermen

Startskjermen, eller «Twitter-feeden» som det heter, er det første som møter deg når du åpner Twitter på mobilen. Tweetene fra de du følger, legger seg kronologisk i denne feeden. Bla deg nedover for å få med alt som har skjedd siden sist du var logget inn.

Toppmeny twitter

Toppmenyen fra venstre til høyre: Trykk på twitterfuglen for å komme tilbake til toppen av siden. Alarmklokken gir deg oversikt over varsler, for eksempel svar du har fått på tweetene dine. Konvolutten er din personlige meldingsboks, det er nemlig mulig å sende private meldinger til andre brukere. Trykk på personen med plusstegnet for å følge nye brukere. Forstørrelsesglasset brukes til å søke etter temaer. Ved å trykke på de tre prikkene kan du endre profilinformasjonen din, passord og kontoinnstillinger.

Bunnmeny

Bunnmenyen fra venstre til høyre: Trykk på fjærikonet til venstre for å skrive en ny tweet. Kameraikonet gir deg muligheten til å ta et bilde og legge ut. Trykk på knappen helt til høyre for å dele et bilde fra galleriet ditt.

3. Finn folk å følge

Følg politikere

Du kan sortere Twitter-kontoer etter kategorier, for eksempel politikk.

Vil du ha NRK-nyheter før de kommer på skjermen, se Donald Trumps siste krumspring, eller vite hva Erna Solberg mener om dagsaktuelle temaer?

For at twitterfeeden din skal bli interessant, må du følge andre. Trykk på person-ikonet på startskjermen. Da får du automatisk opp en del forslag, basert på interessene dine og hvem du følger fra før. 

Du kan også legge inn telefonnummeret ditt for å finne venner som er på Twitter, bla gjennom populære profiler og sortere etter kategorier. Trykk på forstørrelsesglasset for å søke etter spesifikke kontoer.

For å følge en konto, trykker du bare på plusstegnet til høyre for kontonavnet.

4. Søk etter emner

Mariah Carey

Søk på "Oslo" for å finne nyheter som omhandler hovedstaden.

Det er enkelt å søke etter spesielle emner som opptar deg. Trykk på forstørrelsesglasset på startskjermen. Derfra kan du søke på akkurat det du vil.

Ved å søke på «Oslo» får vi blant annet se at Mariah Carey gleder seg til å holde konsert i byen, at Michael Fassbender synes det er kaldt å spille inn film – i tillegg til nyheter om byen fra riksavisene, og dagsaktuelle innspill og bilder fra Ola og Kari. 

Du kan også filtrere søkeresultatet slik at du kun får opp tweets med bilder, eller kun fra folk du følger selv – for å nevne noe.

Tips: Twitter er et fint verktøy for å følge med på ting i sanntid. Sitter du for eksempel og ser på Melodi Grand Prix, kan du søke på MGP eller Eurovision for å få kommentarer fra artister, kjendiser og venner underveis i konkurransen.

5. «Retweet» og svar

Jens Stoltenberg

Har du lest noe du vil at flere skal få med seg? Da kan du «retweete» tweeten. Ved å trykke på de to pilene under en tweet, deler du den med alle som følger deg. Du kan også svare på den aktuelle tweeten ved å trykke på svar-ikonet til venstre, eller markere den som en «favoritt-tweet» ved å trykke på hjertet til høyre. Da kan du når som helst finne den igjen under «Liker»-fanen på profilen din.

6. Skriv en tweet

For å dele dine egne tanker, trykker du på fjærpennen på startskjermen og skriver det du har på hjertet. Bruk @-tegnet for å tagge en person i innlegget, da vil h*n få beskjed om hva du har skrevet.

Skrive innlegg

Bruk gjerne et #-tegn for å markere hvilket tema innlegget ditt dreier seg om. Da kommer det opp når andre brukere søker etter det.

Du kan også legge inn ting som bilder og videosnutter i tweeten om du ønsker det. Når du er ferdig, trykk «Tweet».

Gratulerer, du har sendt din første tweet!

Lære mer?

Twitter-universet er enormt. For å gå dypere inn i materien, er Twitters egen supportside et fint sted å starte.
Ønsker du deg en grundigere gjennomgang av hvordan du registrerer deg og kommer i gang?

Populært på Online.no nå: