Verdens beste treningskamerat? Vi har testet Apples nye smartklokke

Apple Watch er smartere og lekrere enn noensinne. Men det som virkelig skiller seg ut er de suverene treningsfunksjonene.
Kvinne med Apple Watch Serie 3 i byen

Siden Apple Watch ble introdusert i 2015, har salget av smartklokker vokst med 50 prosent hvert år, og det er nå verdens mest populære klokke.

Forventingene er derfor høye når klokken nå er oppgradert, og nye Apple Watch Series 3 endelig er tilgjengelig på det norske markedet.

Vi har hatt klokka på håndleddet i noen dager for å teste ut hva den er god for, og bare for å si det med en gang: Du har gode grunner til å ønske deg denne ...

Smart og lekker kameleon

Series 3-klokka ligner i stor grad på forgjengeren Series 2, med en fargesterk OLED-skjerm og et avrundet, mykt design. Klokken ser ikke fullt så «tech» ut som mange andre smartklokker på markedet – et pluss om du vil ha muligheten til å ha den på armen 365 dager i året. Og det vil du jo gjerne!

En fin oppjustering er at du nå kan bytte ut den medfølgende «sports»-remmen med mer stilrene klokkereimer i skinn, eller en helt ny treningsreim i stoff. Det nå brede utvalget av reimer gjør Apple Watch til en anvendelig kameleon – som kan være like smart enten du skal løpe halvmaraton eller må løpe til et middagsselskap.

Det som har blitt til et av Apples store kjennetegn, er heldigvis også gjeldende for Watch Series 3: Den er svært enkel å bruke – og også å sette opp: En stor fordel med nye iOS 11 er at du nå bare kan holde din nye smartklokke opp mot iPhonen – og på «magisk» vis se at alle innstillinger og app-info blir overført.

Om du er komfortabel med iPhonen din, vil det trolig gå lekende lett å bli kjent med klokken. Trykker du inn «kronen» (det runde tannhjulet på høyre kant) får du opp en oversikt over alle appene dine. Det er også en ekstra knapp på høyre side som du kan trykke på for å få frem de siste appene du har hatt oppe.

To bilder av Apple Watch Serie 3 som viser menyen og kontrollsenteret

I tillegg til standardapper som Mail, Messenger og Meldinger, kan du dra nytte av mange andre apper du har på iPhonen din – for eksempel VG.no, Vipps eller Flytoget-appen, som fint tilpasser seg klokkens format.

Ved å laste ned Apple Watch-appen til iPhonen, kan du enkelt bytte mellom et stort antall urskiver. Noen er der mest for å se fine ut, som levende blomster eller analoge urskiver, mens andre har mer praktiske funksjoner; som verdensur eller Siri som «tar en titt på dagen din og viser deg nyttig informasjon». Litt som å ha en sekretær på håndleddet, med andre ord.

Hør, hør: Siri snakker!

For vi må ikke glemme at Siri nå snakker tilbake til deg (på engelsk riktignok, men du kan snakke på norsk til henne). Dette skyldes ifølge Apple at klokken har fått en ny og kraftigere prosessor, som skal være 70 prosent (!) raskere enn den som sitter i forgjengeren.

Ikke minst har Series 3 fått en ny chip, kalt W2, som gjør tilkoblingen via Wi-Fi og Bluetooth både raskere og mindre strømkrevende. Det gir bedre batteritid, raskere overføringer og, ja: smartere samtaler med Siri. Vinn-vinn!

Apple Series 3 føles i det hele tatt gjennomgående kjapp og sterk i bruk, og undertegnede opplevde ikke noe «lægging» under testperioden.

Gjør varslinger enklere

To bilder av Apple Watch Serie 3 med nyhetsvarsel og e-post

Apple Watch gjør det enklere å få, og holde kontroll på, varslinger – spesielt når du er på farten. Selv om en av styrkene til Apple Watch er det uanstrengte partnerskapet med iPhonen, er den heldigvis ikke lenger en slave av telefonen.

Enten det er en epost som tikker inn, en SMS du bør lese mens du står på en full buss eller et nyhetsvarsel, får du det rett på håndleddet. Du kan også svare på meldinger/anrop ved hjelp av klokken, da ved å velge mellom en rekke automatiske svar, som «Ok», «Hva gjelder det» eller «Er i et møte. Kan vi snakkes senere?»

Det er uten tvil behagelig å ikke alltid måtte dra opp iPhonen for å se hva som «skjer».

Klokken har nå også innebygd GPS, som fungerer helt uavhengig av iPhone – noe som er svært nyttig når du er ute og trener, og vil beregne en løperute, for eksempel.

Motiverende treningsfunksjoner

Det som virkelig stikker seg ut med Watch Series 3, er de gode treningsfunksjonene:

Pulsmåleren på klokken har blitt enda bedre, og måler pulser din gjennom hele dagen. Ved å gå inn i pulsappen får du oversikt over pulsen din akkurat nå, gjennomsnittspuls når du går, hviler og når du er i aktivitet.

Klokkens treningsapp kommer også nå med enda flere treningsformer, som ellipsemaskin og roing. Du kan i tillegg kombinere flere treningstyper i samme økt, for eksempel om du deltar i Triatlon. Fordi klokken virkelig er vanntett, kan du trygt bruke den til svømming. Fint er det at klokken nå også kommer med barometer, slik at den er sensitiv for høydeforskjeller under treningen. Endelig fikk undertegnende «klapp på skulderen» for å slite seg opp den lange oppoverbakken.

Skjermbilde av Helse-appen du kan bruke med Apple Watch

All informasjon fra treningsappen og pulsmåleren samles i Apples helse- og aktivitetsapp. Aktivitetsappen er i det hele tatt en nyttig liten sak: Her får du resultatene fra alle treningsøktene dine, om du når de individuelle målene du har satt deg, du gis prestasjoner, for ikke å glemme at hele dagen din vises i et oversiktlig «aktivitetshjul».

Nå er også klokken blitt enda smartere, og kan gi deg oppdateringer om hvordan du ligger an underveis i dagen, eller midt i en treningsøkt. Det er motiverende!

Ikke minst kan du spille av musikk under treningen, uten å ha telefonen i nærheten. For å for eksempel lytte til en spilleliste på Spotify uten å bruke telefonen under løpeturen, må du først koble et sett med Bluetooth-hodetelefoner til klokken (og iPhonen). Touchen fungerer heldigvis godt i regn, slik at det er enkelt å justere ting som lyd og lydspor underveis uavhengig av vær og vind.

Apple Watch Serie 3 gir helsedata på trening og kan brukes til å styre musikk underveis

Hvis du vil ha med deg telefonen din og bruke vanlige hodetelefoner, kan du likevel fortsatt styre musikken med klokka – så kan heller iPhonen få ligge pent i lomma.

Klokken kan nå også varsle deg hvis pulsen din plutselig skulle øke drastisk når du ikke har vært i aktivitet – noe som kan være et tegn på hjerteproblemer. Den kan i tillegg si ifra om du har sittet for lenge stille og bør reise deg opp. Dette er kanskje småting – men småting som faktisk kan utgjøre en forskjell i hverdagen.

Apple Watch kommer i tre farger, sølv-finish, gull-finish og stellargrå, hvor rem i enten rosa, sort eller grå medfølger. Remmene kommer også i to størrelser: en s/m og en i m/l.

Populært på Online.no nå: