• Derfor bør du bruke en ekstra tusenlapp på nye Apple TV

Derfor er 4. generasjon Apple TV verdt pengene

Fem svært gode grunner til å investere i den nyeste Apple TV-en.
Derfor bør du bruke en ekstra tusenlapp på nye Apple TV

Høsten 2015 lanserte Apple sin nye versjon av Apple TV, en total oppgradering fra det vi har vært vant til - og elsket - fra den kanten tidligere.

Den koster litt mer enn forgjengeren, og er litt større - men byr på såpass mye nytt at vi mener den er verdt investeringen - spesielt om du er glad i film og tv ... eller spill.

Her er fem ting vi er blitt glade i med den nyeste Apple TV-en:

1. Mange nye apper

Den største nyheten med 4. generasjon Apple TV er at den nå kommer med App Store. 

Dette er et stort og viktig skritt, som faktisk har potensial til å snu opp-ned på hele tv-bransjen. Ved å si til alle film- og tv-kanalene at de står fritt til selv å utvikle apper som de kan tilby brukerne gjennom sitt økosystem, har Apple endelig åpnet slusene for vanvittig mye mer innhold på den lille, svarte boksen. 

HBO Nordic var blant de første som kastet seg på, og fikk utviklet en app allerede til lanseringsdagen for nye Apple TV. Den anbefales. 

Fra før er Netflix, NRK, Viaplay og TV 2 Sumo representert på Apple TV, og også disse fungerer svært godt på denne modellen.

Apple har også åpnet for apper som Plex og Infuse, svært populære programmer som lar deg organisere samlingen av filmer og tv-serier du måtte ha lagret på nettverksdisker og liknende (men husk at nedlasting av film- og tv-filer uten rettighetshavers samtykke er ulovlig!).

2. Svært mye raskere

Nye Apple TV er rask

Så raskt går det å sette på en Netflix-film - samt å spole i den.

En av de første tingene som slo oss etter å ha tatt 4. generasjon Apple TV i bruk, er at den er svært mye raskere enn forgjengeren.

Ikke bare starter appene opp på sekundet, men når du starter en film i for eksempel Netflix-appen begynner den å spille av umiddelbart. 

Det mest imponerende er imidlertid hvor raskt det nå er å spole fram og tilbake i filmene. Dette var tidligere en seig prosess – nå starter filmen umiddelbart opp når du slutter å spole. Takket være at du alltid ser miniatyrbilder fra videoen mens du spoler, er sjansen også stor for at du omtrentlig lander på rett sted.

3. Ikke bare film og tv

Det er også spill på nye Apple TV

Du kan nå laste ned og spille spill på Apple TV.

Det at Apple TV nå har fått en egen App Store, åpner ikke bare for langt flere og bedre film- og tv-opplevelser, men også mye mer. 

Det er allerede flere nytte-apper (som for eksempel global værmelding, treningsprogrammer og interaktive kokebøker) på plass, men flest og mest tydelig er de mange spillene som nå dukker opp. Dermed er Apple TV blitt like mye en spillkonsoll som en tv-boks, noe som nok vil kunne glede mange av de mer lekne medlemmene av familien. 

Flere av spillene er også gratis å laste ned for å teste – og dersom de faller i smak kan man kjøpe mer innhold etter hvert. Spillene kan styres med den nye fjernkontrollen (se under), som inneholder en bevegelsessensor som merker om du sveiver den rundt i rommet – ikke ulikt det du kanskje måtte kjenne fra Nintendos Wii-konsoll. 

Spillkontroller

Dette fungerer veldig bra på mange småspill (vi er for eksempel helt hektet på det vakre snowboardspillet Alto’s Adventure), men for mer avanserte spill anbefales det å kjøpe en ekstern kontroller. Vi tør love mye moro når spillutviklerne for alvor begynner å lage produkter spesifikt for Apple TV. 

Litt dumt er det imidlertid at sikkerhetsstroppen, som du kan feste rundt håndleddet for å ikke glippe fjernkontrollen i et opphetet spilløyeblikk, må kjøpes separat.

4. Ny fjernkontroll

Den nye fjernkontrollen

Den nye fjernkontrollen har mange flere funksjoner. Sørg bare for å holde den riktig vei...

Den forrige Apple-fjernkontrollen var såpass liten og minimalistisk at den gjerne hadde en tendens til å forsvinne blant sofaputene. 

Den nye fjernkontrollen er ikke veldig mye større, men har til gjengjeld langt flere funksjoner – først og fremst en egen «styreplate» som lar deg navigere rundt omkring i menyene ved å sveipe tommelen over platen. Etter litt tilvenning sitter det som et skudd.

Nytt i denne modellen er at den lille Apple TV-fjernkontrollen også kan styre andre apparater. Dermed
holder det gjerne å gi et lite trykk på fjernkontrollen, så har
også tv-en skrudd seg på. Det er også greit at du kan
justere volumet direkte.

Et lite aber med fjernkontrollen, bare: Du vil raskt merke at det er altfor lett å plukke den opp feil vei, og oppleve at du må snu den i hånden når du ikke får noe reaksjon på skjermen. Dette er noe vi har sett flere løse ved å feste en strikk rundt «nedsiden» av kontrollen, et grep som strengt tatt ikke står i stil med Apple-estetikken.

Ny vs gammel Apple TV

4. generasjon Apple TV (til venstre) er litt høyere enn den gamle (til høyre).

5. Hele opplevelsen

Vi har elsket den gamle Apple TV-modellen gjennom mange år, men det er ikke til å komme unna at hele opplevelsen trengte en solid overhaling.

Det har den fått med 4. generasjon Apple TV, som ser og oppleves mye friskere med et helt nytt design og tilhørende smarte funksjoner - i tillegg til det vi likte med den gamle, som enkelheten og muligheten til å sende innhold fra mobilen til tv-skjermen med AirPlay.

Noe sitter kanskje ikke helt som det skal ennå, men dette er tross alt første versjon av noe som bare kommer til å bli bedre. Lenge ble de manglende oppdateringene til forrige generasjon Apple TV bortforklart med at dingsen «bare var et hobbyprosjekt» internt i Apple. Når vi nå ser hvor mye arbeid som er lagt inn i den nye versjonen, og tar inn over oss hvor store muligheter det åpner for med en egen App Store, er det nesten til å bli svimmel av.

At den nye Apple TV-opplevelsen er en solid utfordrer til den tradisjonelle formen for tv-titting, er vi mer og mer sikre på. Samtidig som vi er svært nysgjerrige på hvor utviklingen vil gå i årene som kommer... Ryktene sier at 5. generasjon Apple TV vil komme høsten 2017.

Populært på Online.no nå: