Søk
Meny

Slik har iPhone endret livene våre

Forrige uke kom den etterlengtede meldingen om en ny Apple-lansering den 10. september. Vil de klare å påvirke livene våre – på nytt?

I 2007 presenterte en stolt Steve Jobs den første iPhone-en. Siden den gang har Apples mobiltelefoner gradvis endret verden – steg for steg, modell for modell. 

Mens vi venter på årets nyheter, tar vi et lite tilbakeblikk på hvordan Apple har påvirket oss de siste tolv årene.

Satte touchstandarden

Det var faktisk ingen selvfølge at iPhone skulle få en berøringsskjerm.

Apple kjørte to parallelle utviklingsprosjekter for selskapets første mobiltelefon, og det ene – kalt P1 – tok utgangspunkt i de populære iPod-musikkspillerne. Hadde dette prosjektet ført frem, kunne dagens smarttelefoner ha sett svært annerledes ut:

Konsepttegninger for den første iPhone-en. Bilde: Apple / United States Patent and Trademark Office, via Cult of Mac

Konsepttegninger for den første iPhone-en. Bilde: Apple / United States Patent and Trademark Office, via Cult of Mac

Tolv år senere tar vi touch-skjermen for gitt, og Apples telefoner har gjennomgående vært blant de mest intuitive, responsive og brukervennlige på markedet. Ikke minst etter at de lanserte iPhone 6S med 3D Touch – som ikke bare registrerer at du trykker, men også hvor hardt du trykker.

Har du hørt om ROKR – den første «iTunes-mobilen»?

Motorola ROKR E1 (uttales «råkker») var den første mobiltelefonen utviklet i samarbeid med Apple.

Da ROKR kom i 2005, ble den den første mobilen med en iTunes-musikkspiller integrert.

Ifølge nettstedet Cult of Mac, hatet Steve Jobs den ferdige telefonen – og produktdemoen må være blant de flaueste Apple-legenden har gjennomført.

Fingersikkerhet

En av grunnene til at Apple er blitt et av verdens største selskaper, er at de evner å ta gode eksisterende ideer og gjøre dem bedre. Touch ID er et glimrende eksempel.

iPhone 5S var den første mobilen med en Touch ID-sensor. Bilde: Kelvinsong [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

iPhone 5S var den første mobilen med en Touch ID-sensor. Bilde: Kelvinsong [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Da funksjonen ble introdusert med iPhone 5S i 2013, var det nesten 10 år siden mobiler først ble utstyrt med fingeravtrykkslesere – men Apples enkle touch-baserte løsning var et solid steg videre fra tidligere sensorer. Disse krevde gjerne at du sveipet fingeren over sensoren for å scanne fingeravtrykket ditt.

Ikke bare gjorde Touch ID det enklere – og sikrere – å låse opp mobilen, men det åpnet også døren for biometrisk mobilbetaling.

Med 5S tok det av, og nå bruker stort sett alle mobilprodusenter fingeravtrykkslesere. Et av unntakene er – selvfølgelig – Apple, som nå prioriterer lynraske Face ID.

Et kamera for folk flest

Mobilkamera-revolusjonen tok først av da iPhone kom på banen. Bilde: Yutaka Tsutano [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Mobilkamera-revolusjonen tok først av da iPhone kom på banen. Bilde: Yutaka Tsutano [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Apples innovasjonstendens gjelder også når vi snakker om kameratelefonen.

Både Sony Ericsson K850 og Nokia N95 hadde kraftigere kameraer, men designmessig kunne de vanskelig måle seg med Apples mobil med den tilhørende store skjermen som også kunne vise frem bildene i all sin prakt.

Sony Ericsson K850. Bilde: Magnus Bäck, via Wikimedia Commons

Sony Ericsson K850. Bilde: Magnus Bäck, via Wikimedia Commons

Nokia N95. Bilde: Steve Jurvetson from Menlo Park, USA [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Nokia N95. Bilde: Steve Jurvetson from Menlo Park, USA [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Med en iPhone fikk du den perfekte totalpakken: et enkelt og intuitivt grensesnitt, smarte løsninger for deling og redigering, kraftig programvare og integrering av tredjepartsapper.

Med iPhone 7 Plus var Apple med på å popularisere flerkamerasystemene, som i dag er standard på de aller fleste toppmodeller.

Nettstedet Shutterbug sidestiller mobilkameraet med det originale Kodak-kameraet fra 1888:

– Det er ingen overdrivelse å si at iPhone forandret fotografi slik vi kjenner det. For de som prioriterer spontanitet og lettvinthet fremfor bildekontroll og teknisk kvalitet, er iPhone og smarttelefonkonkurrentene de eneste kameraene de trenger.

Apper for enhver anledning

En av de aller viktigste grunnene til at smarttelefonene er blitt allemannseie, er appene – og her var selvfølgelig Apple først.

Sammen med lanseringen av iPhone 3G, ble de digitale dørene til App Store åpnet. Brukere kunne umiddelbart boltre seg i rundt 500 apper.

At hvem som helst fikk anledning til å utvikle egne iPhone-apper, skulle vise seg å være en genistrek. Det tok ikke lang tid før utviklere fra hele verden løste større eller mindre problemer som forbedret mobilopplevelsen drastisk. Mange av disse var eksklusive for Apples telefoner, noe som ga Apple et fortrinn over konkurrentene i mange år.

«Hei, Siri»

OK – Siri fikk relativt lunken omtale da taleassistenten ble introdusert med iPhone 4S i 2011. Selv om den ble beskrevet som et stor teknologisk fremskritt, fikk assistenten kritikk for å være rigid, med relativt liten nytteverdi, særlig utenfor USA.

Likevel:

Siri banet veien for taleassistentene som i dag er uløselig knyttet til de moderne smarthjemmene. Amazons Alexa og Google-assistenten er etter hvert blitt svært populære, men det var Apple som først integrerte Siri i sine mobiltelefoner.

Hva kommer nå?

Apple holder som vanlig kortene tett til brystet. Vil det bli nye kvantesprang eller forbedringer av eksisterende funksjoner? Svaret får vi den 10. september.

Følg med for siste nytt her på Online.no, og sørg for å melde deg på interesselisten for å være først i køen straks nyhetene er lansert!