• 7 fantastiske nettsteder som viser deg internetts muligheter

7 fantastiske nettsteder som viser deg internetts muligheter

Fra bannekart til bilde som garantert vil gi deg hakeslipp.
Eksempelbilde fra Space Engine

Drømmer du om å suse gjennom gjennom det intergalaktiske rom, besøke fjerne galakser og utforske fremmede planeter? Foto: http://spaceengine.org/universe/gallery/

Utforsk verdensrommet

Drømmer du om å suse gjennom gjennom det intergalaktiske rom, besøke fjerne galakser og utforske fremmede planeter? Da ligger løsningen som tilfredsstiller alle dine behov på nettsiden som heter Space Engine.

Space Engine er noe så eksentrisk som en nedlastbar simulering av universet. Du kan tenke på det som et slags tredimensjonalt planetarium som er tilgjengelig fra din egen PC.

Eksempelbilde fra Space Engine

Inne i dette virtuelle universet finnes millioner av stjerner, planeter og galakser, og alle er plassert ut i vitenskapelig korrekt avstand fra hverandre. Du kan lande på fremmede planeter og sjekke ut den lokale geologien, og mens du beveger deg rundt, vil SpaceEngine også autogenerere en mengde stjerner i bakgrunnen, slik at hele opplevelsen føles svært «realistisk».

Space Engine er laget av den russiske astronomen og programmereren Vladimir Romanyuk, og har også støtte for Oculus Rift, om du skulle være så heldig å besitte et par.

Skru opp lyden

Skjermbilde fra Noisli

Folka bak nettsiden «Noisili» er selve kroneksempelet på at det finnes noen der ute som vil lage en ultrasmal tjeneste — som tilfeldigvis passer perfekt for deg.

I dagens skjerm- og medieorienterte arbeidsliv, har hodetelefoner, gjerne den typen med aktiv støydemping, nærmest blitt en del av arbeidsuniformen. Nettsiden Noisili gir deg et deilig alternativ til Spotify og VG-lista — og tilbyr rett og slett deilige, rene, bakgrunnslyder.

Forsiden på Noisili består av 16 forskjellige natur- og bakgrunnslyder, alt fra regn, skogslyder, torden, hvit støy, bølger, bål som brenner og mye, mye annet.

Det unike her er at du selv kan mikse lydene sammen og komponere akkurat det bakgrunnslydbildet som får hjernen din til å slappe av — eller skjerpe seg.

Noisili påstår vitterlig at lydene deres er bra for produktiviteten, og har egen seksjon med lyder som angivelig skal skjerpe sansene. Må testes.

Alle sjangerne

Skjermbilde Every Noise at Once

Det er ikke alle gitt å ha full oversikt over alle sjangere, men heldigvis har folka bak nettstedet Every Noise at Once gjort jobben for deg.

Siden ser ut som en gigantisk ordsky (du kan scrolle laaaangt nedover) og lister alle de vel 1530 (!) musikksjangrene som Spotify opererer med — og fra hver sjanger kan du trykke deg videre inn i underkategorier og bandeksempler.

Sjangrene er organisert slik at organiske uttrykk ligger nederst, og mekaniske, syntetiske lyder øverst. På samme måte er sjangere med atmosfæriske lydbilder plassert til venstre, mens spisse og «bouncy» lydbilder ligger til høyre.

Veldig artig inndeling som det er moro å rote rundt i. Kanskje ender du opp med å like «wonky albanian pop» eller «chinese experimental»? Må prøves.

Dødsfall i 2. verdenskrig

Andre verdenskrig var så altomfattende og kompleks, at det kan virke umulig å få grep om det hele. Da kan en interaktiv visualisering, slik som The Fallen of World War II, være et svært godt alternativ til metertykke historiebøker.

The Fallen of World War II fokuserer på antall og fordeling av dødsfall under andre verdenskrig, og presenterer disse på en svært effektiv, nyskapende og visuelt imponerende måte.

The Fallen of World War II gif

Når du trykker deg inn på The Fallen of World War II kan du selv velge om du vil ha interaktiv modus eller se video. En fortellerstemme guider deg gjennom de dystre tallene.

Selv om temaet viser resultatet av noen av menneskehetens verste handlinger, er det like fullt både interessant og lærerikt — og vi garanterer at du vil fylles med respekt for russernes innsats. Mind blown…

The Fallen of World War II har høstet en mengde priser for sitt banebrytende design og visuelle fremstilling av «tørre» fakta, og vant blant annet «interactive innovation award» under SXSW-festivalen. Imponerende nok er hele prosjektet skrevet, redigert, kodet og fortalt av én og samme person.

Besøk Eiffel-tårnet

Eiffeltårnet

Her kan du ta en virtuell spasertur gjennom hele Eiffel-tårnet, og sjekke ut hva som befinner seg på innsiden. Du kan zoome inn på alt fra detaljer i restaurantens lysekroner, til skilting, utsmykning og sikkerhetsanordninger på vei opp.

Snur du musepekeren andre veien får du selvsagt et flott overblikk over «byenes by». Tjenesten bruker samme teknologi som du kan se i Google Street View, og er da også et produkt fra Googles Art & Culture-satsning — en gullgruve for alle som er interessert i kunst, historie og kultur.

Zoom inn på galaksen

Den lille Magellanske sky

Romteleskopet Hubble har bidratt til en av de største visuelle opplevelsene som er tilgjengelig på nett — nemlig et zoom-bart bilde av Den lille Magellanske sky, en av våre nærmeste galakser.

Tjenesten det er snakk består av et bilde med en oppløsning på imponerende 43 223 x 38 236 piksler, altså hele 1,6 gigapiksler.

Størrelsen gjør at du kan zoome superlangt innover og oppleve en vanvittig detaljrikdom. Tusener på tusener av nye verdener viser seg jo lenger du zoomer innover. Den store størrelsen gjør at det ikke er mulig å vise alt i denne artikkelen, men trykk på denne linken og gjør deg klar for hakaslepp!

Den lille magellanske sky er vår nærmeste eksterne galakse, og er som navnet tilsier, en ganske liten galakse. Den befinner seg 190 000 lysår unna og har kun to prosent av massen til Melkeveien.

Galaksen er godt synlig med det blotte øye på nattehimmelen, og har en fysisk bredde på rundt 15 000 lysår. Grunnen til at den kalles en sky er at den ikke har den fine spiralformen som mange andre galakser har.

Fxxx Off!

Skjermdump dra fbomb.co

OK, dette er riktignok litt barnslig, men ikke verre enn at vi lar det passere. Nettsiden med det kryptiske navnet «Fbomb.co» er intet mindre enn en menneskelig genistrek.

Nettsiden scanner Twitter i realtid, og plukker opp alle tweets som inneholder ordet «fuck». Alle fuck-tweetsene monteres deretter opp på et verdenskart (som du ser et utsnitt av over her), slik at du kan følge med på folks humør i realtid.

Og det er her den barnlige nysgjerrigheten slår inn…

Interessant å se at @dhickey65 skriver om at onsdag er smultringdagen på jobben, men at ingen har tatt med «any fucking donuts» i dag. Ekstra spennende er det å stikke innom under store sports- og mediebegivenheter, da man bokstavelig talt kan se et helt land plutselig fyre av en million «fucks» når motstanderen scorer.

Populært på Online.no nå: