Søk
Meny

Slik tolker du strømmetjenestenes aldersgrenser

Bilde fra Game Night til sak om strømmetjenestenes aldersgrenser

Actionkomedien Game Night (2018) har 18-årsgrense hos HBO Max. Av Medietilsynet fikk den aldersgrense 12 år.

Hvordan kan det ha seg at en lettbeint actionkomedie får strengere aldersgrense enn en hypervoldelig serie full av drap, blod og gørr? Svaret ligger i kulturforskjellene mellom Norge og USA.  

Du har kanskje opplevd det: Etter en hyggelig filmkveld hjemme med 11-åringen i familien, som har fått lov til å se en actionfilm som hadde 12-årsgrense da den gikk på norske kinoer, slår det deg plutselig at det dukket opp et tall i hjørnet av skjermen da avspillingen startet. 

Var det tallet … nei, det kan vel ikke ha vært … 18? 

Joda, det kan det. Det forekommer nemlig ofte store variasjoner mellom aldersgrensene på norske kinoer, som settes av Medietilsynet, og de globale strømmeaktørene som opererer fra USA. 

Men før du lar deg tynge av dårlig samvittighet for å ha vist avkommet en altfor voksen film, er det visse momenter du bør ta med i betraktningen. 

Egnethet vs. skadelighet

Det kanskje viktigste å huske på, er at filmer og serier og vurderes etter helt ulike kriterier i forskjellige deler av verden – for eksempel i USA og i Norge. 

Det forklarer Ove Watne, rådgiver for film, TV, video og aldersgrenser i Medietilsynet.  

– I USA vektlegges språk, nakenhet og sex på en annen måte enn i Norge. Nakenhet i seg selv er ikke noe som betyr noe for aldersgrense i Norge, mens det er et kriterium for å øke aldersgrensen i USA. Det samme gjelder for språk. Enkeltstående banneord har ikke betydning i Norge. Konteksten og uttrykket i filmen har større betydning for aldersgrensen enn enkeltstående banneord i Norge.

Ove Watne fra Medietilsynet om aldersgrense strømmetjenester

Ove Watne fra Medietilsynet. Foto: Medietilsynet

– Kort sagt er det egnethet som er utgangspunktet for vurderingene i USA, og i Norge er det skadelighet. Når det gjelder vold, vurderes dette vanligvis strengere i Norge enn i USA, sier Watne.

Egne systemer for aldersgrenser

Mens Medietilsynet er et statlig forvaltnings- og tilsynsorgan for mediefeltet, er det i USA bransjen selv som klassifiserer innhold. For film er det organisasjonen Motion Picture Association of America (MPAA) – Classification and Rating Administration (CARA) som utfører klassifiseringen. 

Men hvem bestemmer egentlig hva slags aldersgrense filmer og serier skal få når de gjøres tilgjengelig på strømmetjenestene?

– Utgangspunktet er at alle strømmetjenester må følge lovverket som gjelder i det landet de opererer fra. De store amerikanske globale aktørene har egne aldersgrensesystemer, men de prøver å tilpasse seg de ulike markedene de opererer i, sier Watne.  

– Netflix har for eksempel samarbeid med British Board of Film Classification (BBFC) i Storbritannia og Kijkwijzer i Nederland. Medietilsynet har hatt kontakt med Netflix og oppfordret dem til å bruke de norske aldersgrensene, men de har foreløpig sine egne aldersgrenser.

Vold i en komisk kontekst

Eksempelet i starten av saken er ikke tatt ut av løse luften: Filmen «Game Night» (2018), med Jason Bateman og Rachel McAdams i hovedrollene, handler om en spillkveld som går av hengslene – og må, tross lette anstrøk av vold, sex og griseprat, karakteriseres som en tøysete og urealistisk actionkomedie. 

Likevel: I USA fikk filmen R-rating, altså 17-årsgrense. Til sammenligning ble den utstyrt med 11-årsgrense i Sverige, 12-årsgrense i Norge og Tyskland og 15-årsgrense i Danmark. 

– I «Game Night» er volden satt i en tydelig komisk kontekst som skaper avstand. Filmen har også seksuelle referanser og grovt språk som gjør at filmen fikk R («restricted») i USA, noe som har gjort at HBO har valgt 18-årsgrense. Språket og de seksuelle referansene er ikke vektlagt i Norge, og det er grunnen til at aldersgrensen ble 12 år.  

Bilde fra Squid Game til sak om aldersgrense strømmetjenester

Squid Game er svært populær - og omdiskutert. Foto: Netflix

Filmen er langt fra enestående når det gjelder ulik vekting mellom innholdselementer, sier Watne – og peker på at et stillferdig amerikansk indiedrama fort kan ende opp med samme aldersgrense som den hypervoldelige og omdiskuterte Netflix-serien «Squid Game».  

– Et tydelig eksempel på en film som vurderes helt ulikt i USA og Norge og Skandinavia, er filmen «Nomadland», som fikk R i USA på grunn av en scene med nakenhet. Den ble tillatt for alle i Norge, Sverige og Danmark og flere andre land, blant annet Tyskland og Nederland.

Sjekk begrunnelsen!

Til foreldre som klør seg i hodet over de «uoversettelige» og tilsynelatende vilkårlige aldersgrensene på strømmetjenestene, har Ove Watne i Medietilsynet følgende råd: 

– Søk på filmen på Filmweb eller filmdatabasen på Medietilsynet dersom filmen har vært på kino. Der finnes informasjon om norsk aldersgrense. Ellers bør du finne begrunnelsen for aldersgrensen som er satt. 

– De store strømmetjenestene har i tillegg egne informasjonssider om hvordan de setter aldersgrenser og hvilke kriterier som blir brukt. Alle norske strømmetjenester må følge og bruke de norske aldersgrensene, etter disse kriteriene.