• Alt du trenger å vite om DAB før FM-nettet slukkes

Alt du trenger å vite om DAB før FM-nettet slukkes

Trenger du egentlig å kjøpe ny radio i januar? Hva er forskjellen på DAB-radio og internett-radio? Her er alt du må vite om det digitale radioskiftet i 2017.
Dab radio

Snart slukkes FM-nettet.

Når FM-nettet slukkes til fordel for det digitale DAB-nettet i 2017, er det noen ting du som lytter trenger å vite.

Hvorfor denne overgangen til DAB?

Radio er Norges mobiliserings- og beredskapsmedium i krise og krig, og det alene er avgjørende for at norsk riksradio i fremtiden må kunne nå alle lyttere over hele landet. Med FM har det ikke alltid lyktes å få radiolyden fram over høye fjell og ned i dype daler. Fordelen med DAB-teknologien er at den klarer seg med svakere signaler og kan bruke terrenget som signalreflektor. Derfor trenger DAB-nettene langt færre sendere enn FM-nettene. På sikt skal dette bety rimeligere drift og mer stabilt signal. I hverdagen betyr dette flere kanaler, lytting uten skurring og visshet om at viktige nødvarsler kan bryte inn i samtlige kanaler.

Hva er forskjellen mellom DAB- og internettradio?

DAB og internett brukes begge til å sende digital radio. De to teknologiene utfyller hverandre, men internett kan ikke erstatte DAB. Internett tilbyr god teknologi for radio, men kan hverken gi samme distribusjon, stabilitet eller kapasitet som DAB. Fordelen med nettradio er at den er tilgjengelig for alle med tilgang til internett. Ingen nye apparater er nødvendig om du har tilgang til en smarttelefon, et nettbrett eller en datamaskin.

Hvordan kan du høre radio med det trådløse nettet hjemme?

Nettradio er allerede svært utbredt. Dels fordi det er så lett tilgjengelig med apper til både mobil, nettbrett og pc, men også fordi lydoverføring ikke krever like stor båndbredde som videooverføring. I NRKs radio-app kan du for eksempel velge hvor stor datamengde som skal strømmes. På den måten tilpasses databruken ditt bredbåndsabonnement.

Hva er forskjellen mellom DAB og DAB+?

DAB+ er en oppgradert versjon av DAB-teknologien. DAB+ gir plass til enda flere kanaler, samt bedre tilrettelegging for tekst og bilde som digitale radiosendinger i økende grad benytter. Radioer som bruker den ordinære DAB-teknologien vil ikke kunne ta inn signalene fra sendinger som er kodet i DAB+.

Må jeg kjøpe ny radio?

Du trenger ikke kaste den gamle radioen din. FM-radioen din kan fint leve videre hvis du kobler til en adapter som kan ta imot DAB-signalet. Lefdal, HiFi-Klubben og NAF er bare noen av stedene du får kjøpt slike adaptere. Velger du likevel å kvitte deg med FM-radioen din, oppfordrer vi deg til å levere den til gjenvinning. Så mye som 93 prosent av materialene i en gammel radio kan nemlig gjenbrukes.

Sjekk når FM-nettet slukkes hos deg

For å forberede deg best mulig på overgangen til DAB, kan du sjekke status på FM- og DAB-dekningen der du bor.

Slukkingen vil foregå regionsvis over en 11-månedersperiode og starter i januar 2017. Selve slukkeplanen ser du her:

Dab radio oversikt

Populært på Online.no nå: