Søk
Meny

Slik unngår du spoilere før siste sesong av Game of Thrones

(Bilde: HBO)

(Bilde: HBO)

Ikke la internett ødelegge den episke avslutningen.

I den virkelige verden er vi allerede langt inne i den første vårmåneden, men i Westeros er vinteren i ferd med å slå inn for fullt. Om «bare» litt over en måned starter den åttende – og siste – sesongen av Game of Thrones.

Vi gleder oss som nyklekte drager, men blir fylt av skrekk bare av tanken på alle spoilerne som kommer til å hope seg opp på internett. Det beste vil selvfølgelig være å skru av internett og ikke snakke med noen, men det er ikke et alternativ for de fleste.

Heldigvis finnes det grep du kan ta for å luke vekk mye innhold, både på nettsider og i sosiale medier.

Last ned en «spoilermur» til nettleseren

På grunn av seriens enorme popularitet, kan spoilere dukke opp hvor som helst. Før du vet ordet av det avsløres et uventet dødsfall av en lokalavis fordi skuespilleren har en grandtante fra Toten.

Et tilleggsprogram til nettleseren kan derfor skåne deg for en god del frustrasjon.

Google Chrome-brukere kan for eksempel prøve ut Unspoiler, en utvidelse som skjuler innhold relatert til dine favorittserier bak røde bokser.

Slik vil et Google-søk på «Game of Thrones» se ut med Unspoiler aktivert.

Slik vil et Google-søk på «Game of Thrones» se ut med Unspoiler aktivert.

Popular Science anbefaler utvidelsen ProCon Latte Content Filter til Firefox. Dette er i utgangspunktet et filter mot pornografi eller banning, men fungerer like godt til å stenge ute Game of Thrones-spoilere.

– Installer Firefox-utvidelsen, klikk deg inn på ikonet i verktøylinjen og velg Profanity List fra alternativene. I stedet for banneord fyller du inn navnene på favorittserien din, skriver nettstedet.

Merk deg at slike tilleggsprogrammer ikke klarer å plukke opp absolutt alt, men de gir deg en god indikasjon på om du bør rette blikket et annet sted.

Fiks Facebook-feeden

Blokker Facebook-sider som legger ut Game of Thrones-relatert innhold.

Blokker Facebook-sider som legger ut Game of Thrones-relatert innhold.

Spoilere er utrolig vanskelige å unngå på Facebook. Tradisjonelle nyhetsmedier kan gi små drypp av handlingen i episodene og fetteren din kan dele en YouTube-video av TV-seere som reagerer på at en populær karakter dør.

Et tilleggsprogram for nettleseren luker ut en del rusk, også på Facebook. Det finnes også utvidelser som retter seg spesifikt mot Facebook. Social Fixer fungerer med de fleste nettlesere og fungerer på samme måte som programmene nevnt over – og har til og med et forhåndsinstallert Game of Thrones-filter!

Du kan også skjule eller slumre innlegg fra personer og sider manuelt, men dette er riktignok ganske omstendelig.

Øverst til høyre i alle innleggene i nyhetsoppdateringen din, ser du et symbol bestående av tre prikker. Fra denne menyen kan du velge å slumre alle innlegg fra kontoen i 30 dager, uten at du slutter å følge siden eller avslutter vennskapet. Går du inn på spesifikke sider kan du også velge å blokkere siden i verktøylinjen under forsidebildet.

«Lydløs» Twitter

Hyppige brukere av Twitter vet hvor spoilerfylt plattformen kan være, men heldigvis er det enklere å beskytte seg mot avsløringene her enn på Facebook.

Under innstillingene finner du et valg kalt Skjulte ord. Her kan du legge til ulike ord og fraser du ikke vil se i tidslinjen og hvor lenge de skal skjules.

Du kan til og med skjule emojier som kan relateres til Game of Thrones. Da unngår du for eksempel å få noe slikt i feeden: 🐉🔪🐺➡️😱

Skjul bestemte ord, fraser, emneknagger og emojier på Twitter.

Skjul bestemte ord, fraser, emneknagger og emojier på Twitter.

Skjulte ord filtrerer riktignok bare de konkrete ordene du legger til. Skriver du for eksempel bare «Game of Thrones» og «#gameofthrone» kan likevel «GoT» eller «#thrones» slippe gjennom nettet.

– Dette kan filtrere vekk de verste avsløringene, men teknikken garanterer ikke spoilerfri surfing. De du følger kan poste en spoiler uten emneknagger eller referanser til serien eller karakterene, skriver Popular Science.

Likevel reduserer det sjansen for at du kommer noe over du ikke ønsker å se. Er du spesielt allergisk mot spoilere bør du altså legge til så mange søkeord som mulig, selv om det også medfører at du går glipp av tvitring om folk som heter Jon.

Pass deg for kommentarfeltene

Et kommentarfelt er mørkt og fylt av spoilers! Disse er vanskelige å regulere og selv da er sjansen stor for at noe slipper igjennom.

Du har muligheten til å skru av kommentarfelt på noen nettsider – men ikke alle. Derfor kan en nettleserutvidelse om Shut Up komme godt med. Ikke bare har den et fengende og beskrivende navn, den er også svært enkel å bruke.

Shut Up legger til en knapp ved siden av verktøylinjen i nettleseren som du trykker på for å skru av kommentarfeltene på sidene du besøker. Programmet fungerer med YouTube og flere andre populære nettsider – og kan også lastes ned til iPhone og iPad.