7 tegn på at du trenger ny pc

Dette bør få alarmklokkene til å ringe.
Ung dame med treg pc

Sitter du slik og venter på at pc-en skal slå seg på? Da kan det være på tide å bytte. Foto: GettyImages/iStock LP ©2017

Brenner du deg på lårene når du har den på fanget? Må du rope for å overdøve lyden fra vifta? Eller kan du lage deg en bedre middag i påvente av at den slår seg på? Da kan det være på tide å bytte ut din kjære pc med en nyere modell. Det amerikanske teknomagasinet makeuseof.com har satt sammen en liste for deg som er i tvil.

7 tegn på at du bør bytte ut pc-en

  1. Du får ikke installert det nyeste operativsystemet. Hvert år kommer det nye oppdateringer som fikser feil og legger til nye funksjoner. Før eller senere vil ikke maskinvaren din oppfylle minimumskravene for installasjon.
  2. Du kan ikke kjøre nye programmer, apper og spill. Programmer, apper og spill av nyere dato, krever ofte at du har en pc med god ytelse (RAM) for at de skal fungere optimalt. For eksempel må du ha minimum 2GB RAM for å bruke Photoshop, og skal du strømme Netflix i 4K, holder det ikke med raskt internett. Du må også ha maskinvare som klarer å spille av filmene uten hakking. Kort forklart krever ofte programmer som produseres i dag, høyere krav til kapasitet enn for bare noen få år siden.  
  3. Den er treg. Treghet er et diffust begrep, men du kjenner det best selv.  Når du henger opp klær mens du venter på at pc-en slår seg på, eller du taster en hel setning før ordene dukker opp på skjermen – da har du en treg pc.
  4. Du kan ikke koble den til ting. Nye dingser som kan kobles til pc, krever gjerne at den har en HDMI-inngang. Pc-er av litt eldre dato, har kun VGA-innganger. Riktignok får du kjøpt adaptere til det meste, men det er utvilsomt enklere når du kan koble dingsene direkte til pc-en din.
  5. Du har ikke mer plass. Når du ikke klarer å installere et program uten å slette noe først, og prosessorbruken er skyhøy selv om du bare kjører et par programmer, er det et tegn på at noe må gjøres.
  6. Den bråker. Akkurat som med bilen din: Nye, rare lyder er oftest et dårlig tegn. Kanskje er det prosessoren som må jobbe mye hardere enn før, eller kan det være vifta som er i ferd med å knekke sammen?
  7. Du bruker mye tid på småfeil. Programmer slår seg av uten grunn, internettilkoblingen blir brutt, og systemet fryser i tide og utide. Det er lov å spørre seg: Er det verdt det?

Ikke kast den gamle pc-en

- Selv er jeg veldig fan av å bruke pc-en helt til den blir ødelagt, forteller Jan Birkeland, redaktør i PC World. Han erkjenner at det allikevel ikke alltid blir slik:

- Det er ofte sånn at nyvinninger fremskynder kjøpsprosessen. Akkurat nå er såkalte VR-briller i skuddet, og kanskje må du ha en ny pc for å kunne ta i bruk den teknologien. Tommelfingerregelen er at når pc-en ikke kan gjøre det du vil den skal gjøre, så er det greit å bytte.

Jan Birkeland

Jan Birkeland, redaktør i PC World.

Er det ikke bare å reparere eller oppgradere den pc-en man har?

- Stort sett er svaret nei. Nye pc-er har blitt så billige at det svært sjelden lønner seg å reparere eller bytte ut enkeltdeler i den man har. Ha gjerne litt is i magen, og vent med å kjøpe til det kommer en ny prosessor-familie, så kan den nye pc-en vare litt lenger, råder han.

Hva gjør vi med den gamle pc-en?

- Det er veldig mye du fortsatt kan bruke den til, selv om den ikke lenger fungerer optimalt. Du kan ha den som ekstramaskin til enkle oppgaver, benytt deg av den ekstra lagringsplassen eller bruk den som hjemmeserver, avslutter Jan Birkeland.

Ønsker du bare å kvitte deg med maskinen, så husk å levere den som EE-avfall. Det kan du gjøre enten til en forhandler eller et kommunalt avfallsmottak.

Populært på Online.no nå: