• Chromecast eller Apple TV - hvilken skal jeg velge?

Chromecast eller Apple TV – hvilken skal jeg velge?

Slik velger du dingsen som passer best for deg.
Chromecast og Apple TV

Ønsker du å strømme film, tv-serier og musikk fra nettet, er det i dag et mangfold av tjenester å velge mellom.

Men det er også flere valg knyttet til hvilken dings du skal strømme via, til TV-en din.

Om du ikke har en såkalt «smart-tv», eller ønsker flere funksjoner utover disse, er det spesielt to dingsevalg som utmerker seg: Apple TV og Google Chromecast. 

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilken av disse to som kan passe best til deg.

Hvis prisen er viktig

Rent fysisk er det ikke store greiene vi snakker om. Aller minst er Chromecast, som er formet som en liten rund boks du kan koble direkte inn bak TV-en – der den forblir i skjul. 

Om man bare ser på pris, er også Chromecast klart billigst med en prislapp på snaue 400 kroner mot Apple TV som ligger på rundt 1 700 kroner. 

Kort fortalt gjør begge dingsene det mulig å strømme video fra populære tjenester som Netflix, YouTube, NRK nett-tv og TV 2 Sumo, direkte inn på TV-en. 

Måten det skjer på, er imidlertid litt forskjellige hos de to – og det er kanskje på dette området de to skiller seg mest fra hverandre.

Chromecast - styres med mobilen

Du spiller av innhold fra mobilen på Chromecast

Du styrer Chromecast med mobilen.

Måten Chromecast fungerer på, er at du kan sende – eller «caste» – innhold fra mobilen eller nettbrettet. Dette fungerer i stadig flere apper, enten du bruker en Android- eller iOS-enhet. 

Du sender enkelt innholdet fra telefonen og over på TV-skjermen ved å trykke på «cast»-ikonet som dukker opp. Mens du ser på innholdet på TV-en, kan du fortsatt bruke telefonen til andre ting. 

For mange er dette en svært grei måte å styre tv-en på, ettersom mobilen gjerne er mer innen rekkevidde enn den tradisjonelle fjernkontrollen. 

Ettersom Chromecast også kan styres av alle enheter som er på samme trådløse nett, betyr det at flere kan være med på å styre TV-opplevelsen – ved for eksempel å legge neste YouTube-video i kø i en spilleliste.

Apple TV - styres med fjernkontroll

Apple TV-fjernkontrollen

Apple TV styrer du med en liten, nett fjernkontroll - men jobben kan også gjøres via en app, om du ønsker det (eller ikke finner fjernkontrollen).

Selv om Apple TV strengt tatt også kan styres via en app på iPhone, iPad eller til og med Apple Watch, er dette først og fremst en enhet man styrer med den lille fjernkontrollen som følger med. 

På Apple TV er det også temmelig standardisert hvordan de fleste apper ser ut og oppfører seg, mens all styring i Chromecast baserer seg på hvordan appen du bruker har lagt til rette for ting. 

Om du synes det føles fremmed å velge bort fjernkontrollen til fordelen for en telefon, og foretrekker faste rammer, kan derfor Apple TV være å foretrekke.

Telefonen din kan avgjøre

Ettersom det er Google som står bak både Chromecast og Android, og Apple som står bak både Apple TV og iPhone, kommer det kanskje ikke som noe overraskelse at selskapene favoriserer sine egne kunder på noen av funksjonene. 

Om du har en Android-telefon, er det for eksempel svært enkelt å speile det du har på telefonskjermen rett opp på TV-skjermen via Chromecast. Dette er ikke like enkelt fra en iPhone. 

Chromecast kommer nå i flere farger

Chromecast kommer i flere farger (men du ser den sjelden, der den gjerne henger bak TV-en).

På Apple TV er det sin side svært mye mer du kan gjøre om du har en iPhone. Først og fremst kan du da benytte deg av AirPlay, som gjør det mulig å sende innhold fra telefonen til Apple TV, enten det er bilder og videoer på telefonen eller tv-serier du ikke finner i egene Apple TV-apper. 

Om du også har kjøpt digitale filmer i iTunes, er det lettere å se disse direkte på Apple TV.

Sørg uansett for godt bredbånd

Noe som kanskje er viktigere enn hvilken dings du har koblet til TV-en, er at du har god nok hastighet på bredbåndet ditt. 

Ettersom mye av innholdet du ser blir strømmet fra nettet, og da helst også i HD-kvalitet, stilles det visse minimumskrav til hastigheten. 

For å se film og TV-serier i HD anbefaler strømmeleverandørene 5 Mbit/s eller raskere internettlinje – men husk at om det er flere om nettbeinet i husholdningen kan det gjerne kreves mer.

Populært på Online.no nå: