Søk
Meny

Den store podkast-guiden

Denne oversikten viser vei gjennom podkast-jungelen.

Det finnes enormt mange podkaster på nettet. Derfor har vi satt sammen en oversikt over de beste, morsomste, mest interessante og lærerike podkastene vi hører på.

Husk forresten at podkast-filer kan være ganske store. Derfor kan det være lurt å laste ned på et WiFi-nettverk.

Noen av våre podkast-favoritter:

Krim:

  • Serial
  • In the Dark
  • Purk eller skurk?

Nyheter og aktualitet:

  • Giæver og Joffen
  • Aftenpodden
  • The Daily

Historiefortelling:

  • This American Life
  • Hele historien
  • Elefanten

Læring:

  • Hardcore History
  • Stuff You Should Know
  • Reply All

Familie- og hverdagsliv:

  • Foreldrerådet
  • Pappapodden
  • Bra damer

Hektet på ekte krim

«True crime» er blant de mest populære podkast-sjangrene, noe som nok skyldes vår nysgjerrighet for det ulovlige.

Serial er nok den podkasten som for alvor sparket i gang interessen her til lands. Serien er inne i sin tredje sesong, hvor programleder Sarah Koenig tar lytteren med på innsiden av det amerikanske rettssystemet. I stedet for å ta for seg ekstraordinære krimsaker, slik som i sesong en og to, gransker de nå allminnelige saker for å gi et innblikk i hvordan den dømmende statsmakt fungerer.

In the Dark beveger seg langs de samme linjene. Den første sesongen tar for seg svakhetene i etterforskningen av en av USAs mest kjente bortføringssaker, som forble uløst i 27 år. I sesong to møter vi Curtis Flowers, som i over 20 år har hevdet at han er uskyldig i drapet på fire personer i en møbelbutikk.

Også her til lands er det gjort dypdykk i profilerte kriminalsaker. Både VG og NRK har fulgt Eirik Jensen-saken fortløpende med henholdvis Krimpodden og Purk eller skurk?. VG var også tidlig på banen med Uløst, en podkast om drapet på Birgitte Tengs som nå er inne i sin andre sesong.

Tett på virkeligheten

Men podkaster kan være granskende uten at de nødvendigvis dreier seg om spesifikke kriminalsaker.

I Caliphate forsøker The New York Times-reporter Rukmini Callimachi å forstå seg på ISIS og gi et innblikk i hva som ligger til grunn for terrorisme.

Hele historien – drapet på Benjamin Hermansen tar riktignok for seg en konkret krimsak. Men podkasten på tre episoder tegner et større, tankevekkende bilde av de samfunnsmessige omstendighetene rundt drapet på Benjamin Hermannsen. Podkasten ble kåret til Årets Podkast under årets Prix Radio.

Nominert til den prisen var også Jørn, pappaen som forsvant og Det er et spøkelse i likningen, dr. Nash. I førstnevnte hører vi om Jørn Berntzen som en natt forsvinner for så å ikke bli sett på igjen på 14 år. Hva har skjedd med med han?

På vei hjem fra utdelingen av Abelprisen i 2015, døde matematikeren John Nash (for mange kjent fra filmen A Beautiful Mind) i en bilulykke. Før han døde, hevdet Nash at han jobbet med en likning som ville endre vår forståelse av verden. Virker dette for nerdete? Når podkasteren Torkild Jemterud tar med seg et par matematikere for å nøste opp i den avanserte matematikken, blir det overraskende fengslende, selv for oss som syns enkle regnestykker er krevende.

Og setter du pris på slik nærgående historiefortelling? Da finner du mye å glede deg over i svenske P3 Dokumentär og NRKs P3 Dokumentar.

... Ønsker du litt mer lavterskel mysterieløsning: Mystery Show tar for seg hverdagslige mysterier – fra hvor en merkelig beltespenne kommer fra, til hvorfor en videoutleie-butikk ble lagt ned.

Det er ikke alltid så lett å finne frem til podkastene som passer for deg.

Det er ikke alltid så lett å finne frem til podkastene som passer for deg.

Tett på folk

Et av radiomediets fortrinn har alltid vært nærheten til folkene historiene dreier seg om – en stemme kan være utrolig intim. Dette er norske podkastere svært gode på, og NRK-podder som Hos Peder og Kraft tar oss så tett innpå det indre livet til ekte mennesker.

Rikskringkastingen står også bak Elefanten, som tar oss med når syv mennesker forsøker å si det usagte. Enten det dreier seg om å konfrontere mobbere, angeren for å ha dumpet en tidligere kjæreste eller rett og slett det å takke en som reddet ens liv.

Av utenlandske podkaster er kanskje spesielt This American Life (der skaperne bak Serial jobbet i mange år) kjent for å fortelle gode historier, tett på virkeligheten til ekte folk.

Nyheter og politikk

Ja, hvor skal vi begynne? Her er det svært mange gode podkaster, både nasjonalt og internasjonalt. La oss kjøre en punktliste over de som gir oss en bedre forståelse av nyhetsbildet:

Norske:

  • Giæver og Joffen: Anders Giæver og Frithjof Jacobsen fra VG oppsummerer nyhetsuka
  • Aftenpodden: Aftenpostens Lars Glomnes, Trine Eilertsen og Sarah Sørheim dykker ned i ukens viktigste saker
  • Dagsnytt 18 og Politisk kvarter: To veletablerte NRK-programmer som også fungerer godt i podkast-forn
  • Du verden!: Stig Arild Pettersen, Ingrid Salvesen og NRK-veteran Christian Borch snakker utenrikspolitikk og hvordan norske forhold påvirkes av internasjonale

Internasjonale:

  • The Guardian Politics Weekly: Britiske The Guardians politiske kommentatorer forsøker å gjøre ukens største politiske saker forståelige.
  • NPR Politics Podcast: De politiske reporterne i National Public Radio snakker til deg slik som de snakker til hverandre.
  • The Daily: En daglig (duh) podkast fra The New York Times med utgangspunkt i dagsaktuelle saker fra den amerikanske avisen
  • Today, Explained: Hver ukedag forsøker nettsiden Vox å forklare dagens nyheter
  • The Axe Files with David Axelrod: Intervjuer med nøkkelpersoner innenfor amerikansk politikk

Tøffe kvinner

Norske kvinner har virkelig omfavnet podkast-formatet, og det finnes svært mange gode podder der kvinnelige podkastere boltrer seg i humor og hverdagsliv.

Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne var tidlig ute med Tusvik&Tønne som fortsatt er blant de aller mest populære podkastene i Norge. Her får du et morsomt og åpenhjertig blikk på omverdenen med to av landets mest profilerte komikere.

Blant andre dynamiske duoer er både Synnøve Skarbø og Vanessa Rudgjords Synnøve og Vanessa, og Janka og Martes Podcast med Janka Polliani og Marte Bratberg, underholdende innblikk i livene til ulike kvinner.

Og når vi snakker om bra damer, må vi også nevne podkasten Bra damer, der programleder Guri Solberg møter spennende og ulike kvinner. Hver episode er viet til et intervju med kjente norsk kvinner, som for eksempel Kadra Yusuf, Linnea Myhre, Else Kåss Furuseth, Liv Grete Skjelbreid og Kari Traa.

Selv om du er på farta, kan du likevel ha de viktigste nyhetene på øret.

Selv om du er på farta, kan du likevel ha de viktigste nyhetene på øret.

Sport (og «fantasisport»)

Fotballinteressen er stor her til lands, og The Guardians Football Weekly har i mange år vært fotballhoders go-to kilde for innsikt i engelsk og internasjonal fotball.

Ikke at Football Weekly er spesielt høytidelig – det er den absolutt ikke – men hakket mer løssluppen er likevel P3s Heia Fotball. Her handler fotball like mye om fine drakter og nidoble overstegsfinter, som resultater og tabellplasseringer.

De har hatt flere ulike innpakninger opp gjennom årene, men Aleksander Schau og Thomas Aune holder fortsatt koken med podkasten Fotballklubben.

Ikke rent få isper fotballinteressen med «fantasy football», altså nettbaserte ligaer der du konkurrerer ved å sette sammen egne lag og plukker poeng ut i fra de virkelige prestasjonene til spillerne. Selvfølgelig finnes det flere podkaster viet til fantasiversjonen av «the beautiful game». Av engelskspråkelige liker vi Always Cheating og Who Got the Assist?, mens Wildcard FC og Fantasyrådet er to gode norske.

Og ønsker du å følge med på hva som skjedde i nattens mulm og mørke i amerikansk idrett, anbefaler vi The Ringer som har gode podkaster, både on NFL og NBA.

Lære noe – om noe

Podkaster passer også perfekt til å lære om noe du ikke kjenner til fra før – eller lære noe nytt om noe du tror du kan.

Medieselskapet Gimlet Media har flere podkaster som utforsker mindre bevandrede stier. StartUp handler om å starte og drive en bedrift; Science Vs undersøker om trender og fenomener holder vann når de blir satt under vitenskapens søkelys; og Reply All tar for seg ting som dukker opp på internett og forklarer hva de egentlig dreier seg om.

På samme måte forsøker Stuff You Should Know enkelt og greit å forklare ting du «burde» kunne, det være seg diabetes, førerhunder, fargeblindhet eller nakenstrender.

Av foreldre, for foreldre

Foreldretilværelsen er full av utfordringer, både store og små. Som vi allerede har vært inne på er podkast-formatet godt egnet til læring og å komme tett innpå andres virkelighet. Det gjelder også for foreldre.

Foreldrerådet er en ærlig podkast om livet med unger, der journalist Thea Klingenberg inviterer eksperter fra ulike områder. Det kan være alt fra hvordan barneforeldre skal forholde seg til temaer som lese- og skrivevansker og barnebursdager, til hvordan de kan bevare gnisten i forholdet.

Ønsker du et innblikk i hvordan andre forholder seg til papparollen, er svenske Pappapodden med Nisse & Manne et godt alternativ. De to svenskene prater fritt om livet som far og alle mirakler, katastrofer og mysterier som følger med.

Bli med tilbake i tid

En episode av Hardcore History er kanskje det mest fryktinngytende du kan møte på i podkast-jungelen. Som tittelen tilsier handler det om historie, enten det er Genghis Khan, første verdenskrig eller kongene i oldtidens Persia. Temaene legges frem i møysommelig detalj, gjerne over flere episoder på alt fra tre til nesten seks timer!

Dette virker kanskje overveldende – og litt nerdete. Men gi det en sjanse – podkasteren Dan Carlin har vunnet over mang en skeptiker.

Er du glad i historie, men heller ønsker å snevre inn omfanget, kan BBCs Witness være et godt alternativ. Episodene peiler seg inn på konkrete hendelser og gir deg et innblikk i hvordan disse utspilte seg.

Og er du en av de som ikke klarer å vente til siste sesongen av Game of Thrones? Da kan du stilne tørsten med et dypdykk i History of Westeros.