Søk

Online.no

Meny

Derfor er Telenors nett best til spill

Kjapt nett er avgjørende for spillopplevelsen i for eksempel League of Legends. Bilde: Riot Games

Kjapt nett er avgjørende for spillopplevelsen i for eksempel League of Legends. Bilde: Riot Games

Slik foregår kampen mot høy «ping».

Å koble seg til nettet er blitt like selvfølgelig for folk flest som å trekke pusten.

Like selvfølgelig er det også at det skal gå kjapt. Om nettsiden bruker tre-fire sekunder for mye på å laste seg inn, eller spillet ditt har mer enn 50 millisekunder i ping, er det nok til å bli frustrert.

I slike stunder er det nesten sprøtt å tenke på at informasjonen vi etterspør faktisk hentes fra andre siden av jorda. Og at dette er noe som forventes at skal poppe opp på skjermen din på under et sekund.

Dette er noe peering manager Gunnar Hole i Telenor vet mer om, og tenker mer over, enn de fleste andre. Hver dag arbeider han nemlig for at Telenors nett skal fungere enda kjappere.

Hva er «ping»?

  • Kalles responstid på godt norsk
  • Måler hvor lang tid enheten din bruker på å få et «svar» tilbake fra serveren den forsøker å nå
  • Tallet måles i millisekunder, så det går med andre ord fort unna
  • Ping er spesielt viktig for nettbruk som krever kjapp infoflyt frem og tilbake, som ved onlinespilling

Avtaler med «likemenn»

– Internett består i realiteten av rundt 60.000-70.000 forskjellige nettverk. Det hender gjerne at informasjonen må gå gjennom fire-fem forskjellige ledd – og da kan det oppstå flaskehalser på veien, forteller Hole til Link.no.

Det engelske ordet peer betyr likemann på norsk. I internett-sammenheng innebærer såkalt peering at man gjennomfører en direktekobling mellom forskjellige nettverk, for å sørge for at disse snakker best mulig sammen – uten at å måtte gå via omveier.

– For å sikre at Telenors kunder i Norden skal ha en best mulig internettopplevelse, enten de surfer, spiller online-spill, strømmer video eller bruker forskjellige skytjenester, arbeider vi kontinuerlig med å inngå peering-avtaler med mange av verdens viktigste tjenestetilbydere, sier Hole.

Kjappere WoW

Blant aktørene Telenor allerede har inngått avtaler med, finner vi alt fra Google og Netflix til spillkjemper som Valve (Steam), Riot Games («League of Legends») og Blizzard («World of Warcraft», «Starcraft»).

– Ta «World of Warcraft», for eksempel. For noen år siden gikk spilltrafikken gjennom andre nettverk, før den kom til oss. Det medførte en høyere ping enn ønskelig. Etter at vi inngikk peering-avtale med Blizzard, ble den redusert med 15-20 ms. Det har en stor betydning for hvordan kundene våre opplever både Telenor og spillet, sier Hole.

Gjennom en peering-avtale med Blizzard, kan Telenor levere en langt bedre World of Warcraft-opplevelse. (Bilde: Blizzard Entertainment)

Gjennom en peering-avtale med Blizzard, kan Telenor levere en langt bedre World of Warcraft-opplevelse. (Bilde: Blizzard Entertainment)

Viktig knutepunkt i Amsterdam

Hole kan fortelle at ip-nettverket til Telenor er felles for Norge og Sverige, men at dette nettverket også er av internasjonalt kaliber.

– Det betyr at vi har vårt eget utstyr plassert rundt omkring i verden, som i London, Frankfurt og så videre. Men viktigst for vår trafikk er nok knutepunktet i Amsterdam, der vi møter mange hundre andre nettverk, sier Hole.

I Amsterdam finner vi AMS-IX, Amsterdam Internet Exchange, som er et av verdens største internettknutepunkt med rundt 800 medlemsnettverk.

– Her har vi vært medlemmer i snart 20 år, forteller Hole.

Her er et optisk patche-panel ved AMS-IX i Amsterdam. I 2015 gikk det på det meste 4.2 Tbit/s gjennom dette internettknutepunktet, som er en av verdens største. Bilde: Fabienne Serriere / CC BY-SA 3.0

Her er et optisk patche-panel ved AMS-IX i Amsterdam. I 2015 gikk det på det meste 4.2 Tbit/s gjennom dette internettknutepunktet, som er en av verdens største. Bilde: Fabienne Serriere / CC BY-SA 3.0

Til tross for at det altså er mellom 60.000 og 70.000 forskjellige nettverk verden rundt, er ikke alle av disse på langt nær like store.

– Vi har peering-avtaler med over 500 forskjellige nettverk, men disse utgjør store deler av trafikken i Telenors nett, sier Hole.

Peering Manager Gunnar Hole i Telenor.

Peering Manager Gunnar Hole i Telenor.

Med de aller viktigste aktørene har også Telenor sørget for at trafikken går direkte, og ikke engang via internettknutepunkter.

– Stadig oftere ser vi nødvendigheten av en direkte sammenkobling med enkelte nettverk det går mye trafikk til, sier Hole.

Og når man vet at over 23 prosent av trafikken på Telenors bredbånd går med til Netflix-strømming alene, er det kanskje ikke så rart at Telenor har sikret seg egne Netflix-cacher i Oslo for en enda bedre tv-opplevelse via nettet.