Trenger du en smarthøyttaler? Dette bør du vite først

Smarthøyttalerne lover at du kan styre mange funksjoner i hjemmet ditt bare ved bruk av stemmen. Men hvilken bør du eventuelt velge?
Apple HomePod

I starten av juni offentliggjorde Apple sin HomePod til store overskrifter internasjonalt.

Dette er en såkalt smarthøyttaler med innebygd mikrofon, der du kan be Apple-assistenten Siri om å utføre diverse operasjoner - som å sette på musikk eller fortelle deg om været i dag.

Slik fungerer den:

Mye konkurranse

Apple er imidlertid langt fra alene på dette markedet. Først ute var Amazon med sin Echo-høyttaler – kanskje bedre kjent som Alexa. Deretter kom Google Home og tok store markedsandeler.

Snart kommer også Microsoft og Samsung med sine modeller.

Foreløpig finnes ingen av disse for et norsk marked, og det er også uvisst når og om disse kommer hit, men enkelte av de mest ivrige av oss har kanskje allerede importert en fra USA eller Storbritannia.

Hvis du lurer på om du skal skaffe deg en slik dings, vil det være lurt å lese videre.

Kun på engelsk

Funksjonene disse høyttalerne har er mange, og de fleste av dem fungerer også i Norge.

Men: I og med at høyttalerne ikke finnes på norsk må du belage deg på å snakke engelsk til dem. Hvis det ikke er noe problem er det viktigste hinderet borte.

Riktignok kan stedsspesifikke tjenester slite litt, fordi enheten mange ganger er innstilt på at du for eksempel befinner deg i USA - og i andre tilfeller må man kanskje koble på tilleggsutstyr/adaptere for at de skal fungere optimalt.

Men å strømme musikk, få hjelp til en oppskrift, få svar på et spørsmål du lurer på, se på TV uten fjernkontroll, og til og med kontrollere lys og temperatur i hjemmet vil du i prinsippet kunne gjøre med disse, bare ved å gi en kommando med stemmen din.

Her kommer litt mer informasjon om de ulike variantene:

Amazon Echo

Amazon Echo

Denne koster 180 amerikanske dollar, finnes i svart og hvit og svarer til tilnavnet Alexa.

Du kan spørre Alexa om alt mulig rart – fra dagens vær og nyheter, til hvem som har vunnet Melodi Grand Prix, til hvilke ingredienser som trengs i blåbærpai, og hun vil hente ned svar fra forskjellige nettsider.

Merk dog at i en test nettstedet WIRED gjennomførte, så imponerte ikke Alexa stort med sine kunnskaper – i alle fall når det gjaldt trivia.

Via ekstrautstyr, som for eksempel en Harmony Hub, kan man bruke Amazon Echo som en hjemmeassistent, og gjøre ting som å justere lys og temperatur, låse dører, kontrollere alarmsystemet, samt åpne og lukke garasjen.

Via Harmony Hub kan du også kontrollere TV’en din med Amazon Echo. Hvis du ikke har eller ønsker å kjøpe en Harmony Hub (som koster rundt 1300 kroner), kan du også koble Amazon Echo til Xbox eller Playstation 4, og få sett på TV på den måten.

Selvfølgelig kan du også høre på musikk via Amazon Echo. Den kan kobles direkte til Amazons eget musikkarkiv, samt Spotify. Gjennom bluetooth kan du også bruke TIDAL og andre musikktjenester.

Google Home

Google Home

Denne koster 129 dollar, og finnes i oransje, blå, lilla, mørk grå, kobber og hvit. Den svarer når du sier ”Hey, Google” eller ”OK, Google”.

Naturlig nok er den koblet direkte til Googles søkemotor, og sammenlignet med ovennevnte Amazon Echo har den langt flere trivia-svar å by på. Google Home kan også gi deg dagens værmelding, nyheter og trafikkmeldinger, du kan lage handlelister med den, søke på oppskrifter, og stille inn alarmer for ting du må huske.

I tillegg husker Google Home ting du har spurt om tidligere, og den klarer å skille mellom stemmene til de forskjellige brukerne, slik at den kan optimalisere svarene sine.

Ved å koble til ekstra enheter og/eller apper kan du også bruke Google Home som hjemmeassistent. Man setter dette opp i Home-appen fra Google. Da kan man skru av og på lys i huset, man kan kontrollere strømmen, man kan fjernstyre robotstøvsugere, og man kan justere termostaten hjemme. Blant annet.

Merk at fordi enkelte av disse funksjonene er laget for et amerikansk marked, kreves det i noen tilfeller at man må fikle litt ekstra med utstyret for å få det til å funke.

Også Google Home kan du bruke til å både se TV og høre på musikk – og denne høyttaleren gir bedre lyd enn Amazon Echo. Den spiller musikk direkte fra Google Play Music, Spotify, YouTube Music og Soundcloud, og i tillegg kan du koble opp TIDAL via Chromecast.

Med Chromecast kan du også koble Google Home til Netflix, HBO, YouTube eller en smart-TV – i grunn alt som er kompatibelt med Chromecast kan du bruke gjennom Google Home.

HomePod fra Apple

HomePod fra Apple

Denne koster 349 dollar, og er ikke tilgjengelig før i desember. Den finnes i svart og hvit, og den bruker den velkjente programvaren Siri.

Det betyr at alt du kan gjøre gjennom Siri på for eksempel en iPhone, kan du også gjøre gjennom HomePod. Du kan spille podkaster, få opplest nyheter, sjekke e-post, finne adresser, og stille tilfeldige spørsmål.

I tillegg kan du bruke HomePod som en hjemmeassistent og kontrollere ting som lys og varme i hjemmet, med utstyr fra Apple HomeKit og via Home-appen til Apple. Dette er også allerede mulig med andre Apple-enheter, men med HomePod trenger du verken å sveipe eller å trykke – det er simpelthen å snakke ut i rommet, og så fikser Siri det for deg.

Sammenlignet med konkurrentene Amazon og Google, har Apples smarthøyttaler uovertruffen lyd, og den er først og fremst laget for å spille god musikk – da fortrinnsvis gjennom Apple Music. Det er uvisst om HomePod vil fungere med for eksempel Spotify og TIDAL.

HomePod-en har også sensorer som analyserer hvor i et rom den er plassert, slik at den optimaliserer lyden etter det. Hvis den for eksempel står inntil en vegg, vil den da sende lyden utover i rommet og ikke rett inn i veggen.

Privatliv

Smarthøyttalere kan altså gjøre livet i hjemmet enklere og mer sømløst. Man kan jo ikke nekte for at det er utrolig digg å bare kunne gå inn på kjøkkenet med armene full av matvarer og simpelthen si ”skru på lyset” (eller ”turn on lights” må det jo bli – siden disse ikke finnes på norsk ennå), og så skjer det av seg selv.

Hvilken høyttaler som passer best til deg avhenger av hva du ønsker å bruke den til. Av de som er på markedet, og dermed har blitt testet godt ut, anbefales Amazon Echo hvis du er mest opptatt av en hjemmeassistent, mens Google Home visstnok er best om det er underholdningstjenester som musikk og TV du er mest opptatt av.

Hvordan Apples HomePod kommer til å fungere i praksis, gjenstår å se.

Noe som uansett kan være lurt å tenke over, er hva slags utfordringer slike potensielt byr på for personvernet. Man installerer jo i praksis høysensitive mikrofoner, som kan plukke opp alt du sier, og som er koblet direkte opp til internett.

Windows innstillinger

Potensialet er dermed stort for at du gir fra deg privat informasjon som du egentlig ikke vil dele.

Et enkelt råd er derfor å være flink med mute-knappen når du ikke snakker direkte til enheten.

Kilder: Amazon, Apple, Digi.no, Forbes, Google, Greenbot, Tibber, WIRED.

Populært på Online.no nå: