Søk
Meny

Digital jul: Her er fem tips til deg som må feire jul alene

Bilde av noen som feirer digital jul alene.

Når man ikke kan være sammen fysisk, er en digital jul et veldig godt alternativ. Her er litt inspirasjon.

Det er vel få av oss som ønsker oss tilbake til pandemitiden, da digitale løsninger tvang seg fram fordi vi var isolert fra familie og venner. 

Men fremdeles er det grunner til at vi ikke kan møtes fysisk – og siden vinteren dessverre er høytid for både influensa, forkjølelse og omgangssyke, vil nok jula nødvendigvis kunne glippe for noen. Andre er på utveksling, i turnus eller har kanskje ikke råd til å reise hjem.

Da er det godt vi vet hvordan man gjør det beste ut av det – en digital jul er bedre enn ingen jul.

Ved hjelp av løsninger som FaceTime, Google Duo osv. går det an å gjøre ting sammen, selv om man ikke er i samme rom. Og selv om det kanskje ikke er helt det samme når FaceTime ringer julen inn, så er jo alternativet – å være helt alene – mye, mye verre.

Klar for en digital jul? Da kan disse tipsene garantert være til nytte og glede:

1. Virtuell kokkelering

Sammen med det sosiale, er maten det aller beste med jula. Beklager, gaver ...

Det kan bli litt ensomt å lage mat for seg selv, men med et nettbrett på hvert kjøkken kan man trykke ut pepperkakene i fellesskap og livestreame metoder for perfekt ribbesvor på tvers av både kommune- fylkes- og landegrenser. En digital jul kan også by på gode smaksopplevelser!

De mer kreative kan også forsøke å spille ut sine beste Eyvind Hellstrøm / Ingrid Espelid Hovig / Gordon Ramsay-parodier mens grytene koker.

Og om noen er alene om å spise julemiddagen sin, er det fullt mulig å dra nettbrettet bort til bordet så man får litt selskap likevel.

Slik får du en trygg og stabil digital jul

Det er flere fordeler med internett fra Telenor:

Alltid WiFi: Garantert fornøyd med WiFi-dekningen i hele hjemmet.

Nettvern+: Nettvern+ er et forsterket sikkerhetsfilter som hindrer deg i å gå inn på utrygge nettsider og beskytter deg mot digitale trusler.

Alltid På Nett-garanti: Er bredbåndet nede får du kostnadsfrie datapakker når du har mobilabonnement fra Telenor.

2. Spill-sosialisering

Å se hverandre er fint, men å ha et sted å møtes kan være enda triveligere. Det er her dataspill kommer inn i bildet – en perfekt løsning for en digital jul.

Mange av dem kan spilles sammen over nett, og blir steder hvor man kan gjøre ting sammen – enten det er å bygge en underjordisk juleby i en hule i «Minecraft» eller speide etter fiender i «Fortnite».

Under pandemien ble kosespillet «Animal Crossing» en redning for mange. Her stelte du en småby på en sydhavsøy og hang med ymse søte dyr.

Digital jul med Animal Crossing fra Nintendo.

Men det var også mulig å invitere venner til å besøke øya og hjelpe til med hagearbeid, gjerne i kombinasjon med å snakke over FaceTime eller Discord.

En quiz over Kahoot! kan også være en kul aktivitet for venner og familie, og kan forholdsvis enkelt arrangeres – hvis du bruker et videokonferanseverktøy som Zoom eller Skype. 

Og om dere er mer i brettspill-leia er det selvsagt ingenting i veien for å dra frem brikker og terninger heller.

3. Filmkveld med fellesstart

Å se tv og film sammen i sofaen er prima romjulsaktivitet. Det gjelder også for en digital jul. Med litt assistanse fra teknologien går det nemlig helt fint an å videreføre dette selv om man er adskilt.

En åpenbar kandidat her er å følge en grevinne og hovmester direkte på NRK for å se om utfallet kanskje blir noe annet i år. 

For de litt mer avanserte kan det være fint med en synkronisert filmkveld, hvor man starter den samme filmen på den samme strømmetjenesten samtidig.

En litt lavterskel måte å få dette til, er å telle ned og så trykke 'play' samtidig, men det finnes også måter å samkjøre både start og pause – i hvert fall om dere ser film via en nettleser.

Den populære nettleser-utvidelsen Teleparty fungerer for Chrome og Edge med en rekke strømmetjenester, mens Netflix Party gjør nytten for Netflix-seere på Firefox.

Dermed kan dere (forhåpentligvis) gispe i kor når mordere avsløres og kjærestepar finner hverandre i de nervepirrende sluttminuttene av filmen dere ser sammen hver jul.

4. Julelåt-karaoke

Hva er vel en digital jul uten klassiske julesanger?

Å synge i kor over nett kan være vrient på grunn av de små forsinkelsene som gjerne oppstår, men kanskje kan dere ta det som en utfordring å holde seg mest mulig i takt med hverandre? Det trenger ikke være vakkert, det viktigste er at dere gjør noe sammen.

Som med strømmetjenester for film finnes det også måter å få musikk til å spille samtidig på flere steder. Spotify har en funksjon som heter Remote Group Session som lar flere brukere høre musikk samtidig, så teknisk sett burde det være mulig å samkjøre noen juletoner.

Og om alt annet feiler, prøv dere på en O Helga-off. Som rett og slett er en konkurranse hvor man skal synge «O Helga Natt» tettest mulig opp mot Jussi Björlings klassiske versjon.

Pent blir det nok ikke, men gøy tipper vi at dere får!

5. Gaveåpning på FaceTime

Denne sier seg selv – det er en grunn til at unboxing-videoer på YouTube er populære. Introduser en gjettelek i miksen, så blir et av julas store ritualer som et lite gameshow i tillegg.

Hvilken farge vil det være på sokkene fra tante i år? Hvor mange kilo konfekt lander vi på i år? Vil en av de myke pakkene til barna vise seg å være en lurepakke som egentlig inneholder det de ønsker seg mest?

Kanskje er det ikke det samme som når alle er samlet, men en digital jul kan likevel bli minneverdig.