Søk

Online.no

Meny

Endelig er Google Home her – på norsk! Derfor ønsker vi oss den

Google Home er både en personlig assistent, smart høyttaler og kontrollsenter for smarthuset ditt. Derfor er den både gøyal og nyttig for folk flest.

«Hey Google. God morgen!»

Jeg gnir søvnen ut av øynene og tusler inn på kjøkkenet. Fire fargede prikker lyser opp og begynner å spinne rundt på toppen av Google Home-enheten på kjøkkenhyllen.

«Hei, Mikael», svarer en kvinnestemme muntert – riktignok litt stakkato, men tross alt på flytende norsk. Så forteller hun om temperaturen ute og dagens værvarsel, minner meg på at jeg har et møte klokka 10.00, og spiller deretter av siste nyhetssending fra NRK.

Google Home er en smart høyttaler. Det vil si en høyttaler som er koblet på hjemmenettet via wi-fi, og som styres med talekommandoer – altså ved at du snakker til den.

24. oktober kom enheten offisielt for salg i Norge, og har samtidig lært seg norsk. Den kommer i to versjoner: Google Home og Google Home Mini. Vi har allerede testet begge. 

Personlig assistent

Den du prater med i høyttaleren er Google-assistenten – en personlig assistent som er koblet til Google-kontoen din. Du aktiverer den ved å si «OK Google» eller «Hey Google». Først da våkner systemet, og Google-assistenten lytter til hva du har å be om. (Det finnes også en fysisk bryter som lar deg skru mikrofonene helt av, om du ønsker det).

For eksempel kan du be den sjekke kalenderen og e-posten din, høre om trafikken til jobb, gi deg innhold fra nettet, svare på spørsmål, eller utføre ulike funksjoner. 

Den kan minne deg på å gå innom postkontoret i morgen, anbefale en restaurant i nærheten, sette på tidtaker for pizzaen, eller gi deg oppskriften på tilslørte bondepiker.

Google Home kan også kontrollere andre smartprodukter i hjemmet. Gjør TV-en eller stereoanlegget smart ved å koble til en Chromecast, så kan de styres med stemmen. Det finnes også en rekke produkter for eksempel for smart belysning, varme og sikkerhet.

Smarthuset kan kontrolleres med stemmen eller i Google Home-appen.

Google Home Mini passer diskret inn for eksempel på badet.

Google Home Mini passer diskret inn for eksempel på badet.

Musikk i hele boligen

Kanskje det mest åpenbare du kan bruke høyttaleren til, er å spille musikk. Du kan tilknytte kontoen din hos en strømmetjeneste, og få tilgang til musikkbiblioteket hos for eksempel Spotify, Tidal eller YouTube Music Premium.

Ettersom Google Home kan gjenkjenne ulike stemmer, og kobles til inntil seks separate kontoer, får hver av dere som bor i hjemmet få tilgang på deres personlige innstillinger og spillelister.

Så er det bare å si for eksempel «Hey Google, spill Bohemian Rhapsody av Queen». Straks hører du de kjente frasene: «Is this the real life? Is this just fantasy?».

Har du Google Home-enheter i flere rom (eller en Chromecast Audio-enhet koblet i stereoanlegget) kan du lage en høyttalergruppe, og spille musikken synkront i hele huset eller leiligheten. Både Google Home og Chromecast-enhetene kobler du til det trådløse hjemmenettet.

Kommer i to versjoner

Google Home er i salg nå i to versjoner, Google Home og Google Home Mini. Forskjellen er først og fremst størrelsen, og designen, ettersom begge har de samme funksjonene.

Allerede ved lansering støtter enheten en rekke tjenester i Norge og på norsk, og mulighetene og bruksområdene vil bare bli flere med tiden. 

Alt du trenger for å komme i gang er Google Home-appen, en Google-konto, og et stabilt hjemmenett. Med Telenors Alltid på nett-garanti er du sikker på at det alltid fungerer.

Google Home koster rundt 1500 kroner, mens Google Home Mini koster rundt 600 kroner. Kanskje noe å notere seg, nå med både farsdag og jul på horisonten?