Søk

Online.no

Meny

Facebook Watch - din guide til strømmetjenesten du ikke visste at du hadde

Inkludert den nye mysterieserien som kan bli en ny megasnakkis.

Med overfloden av innhold og strømmetjenester på nett kan det være lett å glemme alt du faktisk har tilgang på.

Som for eksempel Facebook.

Joda, du merker nok en og annen kattevideo som scroller forbi i feeden, men visste du at Facebook også jobber med å bygge en strømmetjeneste som kan konkurrere med innholdet til veteraner som Netflix og HBO?

Facebook Watch er navnet, og det er helt gratis.

Etter en litt langsom start, har tjenesten nå opparbeidet seg en god slump severdig innhold, med thrillerserien «Limetown» - med premiere i dag og Jessica Biel i hovedrollen - som foreløpig siste tilskudd.

Serien er del av bølgen med podcaster som nå finner veien til skjermen.

Lyddramaet den baserer seg på blandet formatet til «Serial» med alle de mest medrivende aspektene av «The X-Files», og toppet iTunes-listene da den dukket opp i 2015.

Få Facebook Watch på tv-en

Om du bare har Facebook Watch på en liten skjerm og helst skulle strukket seriene utover flatskjermen i stua i stedet, er dette enkelt.

Videoene har et eget tv-ikon som lar deg velge mellom å sende innholdet til en Chromecast eller en Apple TV. Det forklares litt nærmere i denne videoen:

Innbyggerne i Limetown, en liten landsby bygget for forskning, forsvinner sporløst over natten. Mange år senere bestemmer radiojournalist Lia Haddock seg for å finne ut hva som skjedde med dem, noe som utløser en av de beste mysteriethrillerne på mange år.

«Limetown»-skaperne ville egentlig lage tv-serie, men hadde ikke pengene, så podcast ble løsningen. Når de omsider har fått serien sin, ankommer de en strømmetjeneste med en katalog som ikke er den tjukkeste - men som likevel teller flere godbiter.

Foreløpig kan det være litt vanskelig å finne fram - det finnes en egen Watch-knapp, men den framhever ikke nødvendigvis Facebooks egne serier.

Derfor har vi her samlet noen anbefalinger og lenker til fire Facebook Watch-serier som bør være verdt tida di:

«SKAM Austin»

Norske «SKAM» fikk utenlandske turister til å flokke til Oslo for å henge rundt enhver kaffebar, benk og skolegård de hadde glimtet i serien.

I kjølvannet av sukessen har Julie Andem gått full USA med denne nyinnspillingen fra en amerikansk high school.

Den stykkvise publiseringen av scener på dagen og klokkeslettet de er ment til å foregå, er selvsagt ivaretatt også her. Koblet med sporadiske utdrag fra chatter, Instagram-poster og lignende, er formen som skapt for Facebook.

Resultatet føles likt, men samtidig annerledes - samfunnet, kulturen og ungdomstiden som portretteres er en annen. Samtidig er Andems stemme fortsatt like selvsikker og gjenkjennelig som i den norske utgaven.

Se den her.

«The Birch»

«Limetown» er ikke den eneste ferske Facebook-serien det er verdt å få med seg. Denne skrekkserien, basert på en kortfilm fra 2016, kan kjapt vise seg å bli en favoritt.

Evie, en ensom high school-elev, bestemmer seg for å rydde rydde opp blant doplangerne som henger rundt i nabolaget hennes. Metoden? Heksekunst og et uffent (men hjelpsomt) bjørkevesen.

Dette er en skrekkserie som virkelig hamrer inn hvor mye effektiv historiefortelling man kan få plass til i korte episoder.

Ett kvarter er en tredjedel av spilletiden serien av denne typen vanligvis bruker, så når det likevel føles komplett er det muligens et tegn på hvor mye dødtid og grøtgåing vi ofte utsettes for.

Det hjelper selvsagt også at hovedrolleinnehaver Xaria Dotson får oss til å heie på Evie fra første stund.

Se den her.

«Sorry For Your Loss»

Dette dramaet om Leigh, en fersk enke og familien hennes er blant de første Facebook slapp, og har blitt hyllet av kritikere for sin usentimentale og balanserte behandling av sorg.

Elizabeth Olsen er skarp i rollen som Leigh, og tross det brutale utgangspunktet er det en serie som like gjerne kan være morsom som tung.

Dialogen er ofte både vittig og poengtert, som når Leigh - tidligere avisspaltist, nå personlig trener - forklarer en venn hvorfor hun ser bra ut selv om hun bare har sovet fire timer:

- Det er fordi jeg har tre instruksjonsklasser hver dag, og bare får lov til å spise én gøyal ting i uka.

- Hva er den ene gøyale tingen, spør kompisen.

- Donutene de serverer hos støttegruppa for sørgende, lyder svaret.

Sesong to foregår akkurat nå, og du kan se den her.

«Red Table Talk»

Har du rom i livet ditt for nok et talkshow? I så fall kan det hende denne

Jada Pinkett Smith sette seg ned med datter Willow og mor Adrienne for å intervjue både kjente og mindre kjente amerikanere om livet, familie, samfunnet, tabuer og alt mulig annet.

Her møter du alt fra transkjønnede pastorer til avhoppede Hollywood-scientologer og rappere - noe for enhver smak, altså.

De åpenhjertige samtalene har da også slått an. Episodene har gjerne over ti millioner seere, så noe må Smith-familien (med et eget Will Smith-show i tillegg virker det forøvrig som om Facebook har kjøpt opp hele slekta) gjøre riktig.

Se den her.

Flere serier å sjekke ut

For dem som ønsker å utforske Facebook Watch videre, kan vi også nevne fire serier som faller litt mer inn i kategorien «for spesielt interesserte»:

«Queen America»

En mørk komedie om missekonkurranser, hvor Catherine Zeta-Jones i rollen som missemamma får komme med en rekke vitser om australieres forhold til sauer.

«Will Smith's Bucket List»

En realityserie hvor Will Smith nettopp har fylt femti og forsøker å krysse av lista over ting han vil få gjort før han dør. Dette inkluderer

Din verdsettelse av denne serien vil avhenge ett hundre prosent av hvor glad du er i å se Will Smith i fri dressur, og hvorvidt du er like opptatt av Will Smith som Will Smith er.

«The Real World»

Alle som blir nostalgiske av å tenke på MTVs proto-reality «The Real World» fra 90-tallet kan nå gjenoppleve magien (?), oppdatert med et par moderne reality-grep i helt nye sesonger.

«Curse of Akakor»

En realityserie hvor et team av etteforskere, akademikere og journalister søker gjennom Amazonas etter den mystiske gylne byen Akakor. Et selvsagt valg for alle History Channel-fans.