Søk
Meny

Fem råd for et sikrere smarthjem

Smarttelefoner, smartklokker, smarte kjøleskap, smarte biler og smarte babymonitorer – hvor sikre er de egentlig mot uvelkomne datainntrengere? 

I dag kan du styre hele huset fra smarttelefonen. Ved hjelp av applikasjoner kan du for eksempel kontrollere lys, temperatur, lyd og sette på kaffemaskinen. 

Vidar Sandland fra Norsk senter for informasjonssikring, også kalt NorSIS, forteller at smart-enheter begynner å bli vanlige i Norge.

– Personlig har jeg fire digitale assistenter, som jeg bruker til alt fra å styre vekkerklokken, til lys og lydanlegg i huset, sier han. 

Med en enklere og mer teknologisk hverdag følger også en økt sikkerhetsrisiko, og hackere eller kriminelle finner stadig nye veier inn til forbrukerne. 

Heldigvis finnes det tiltak du kan gjøre for å forebygge for at dette skjer. 

Her er fem tips for et sikrere smarthjem:

1. Skift brukernavn og passord ofte

Er passordet ditt «12345» eller «passord»? Da bør du bytte. 

Flere smart-enheter leveres med passord og påloggingsinformasjon. Noen av disse vil ha unike koder, mens andre har standardiserte brukernavn og passord. 

– Det vi ser er at folk går i anskaffelse av en smartenhet, og glemmer å endre passordet. Det første en potensiell angriper gjør er å logge seg på med passordet i manualen. I mange tilfeller er det faktisk alt som trengs for å logge seg inn i et smarthus, sier Sandland. 

 Derfor bør du som forbruker alltid lage dine unike brukernavn og passord med en gang du får enheten.

– Internett skannes hele tiden etter nye enheter. Gjør du et nytt kamera tilgjengelig via internett, vil noen der ute få beskjed om at nå er et nytt kamera koblet opp. Disse menneskene sitter over hele verden. Det er ingen landegrenser på internett, forteller han. 

Huskeregelen er derfor: skift passord med en gang du skaffer deg en ny enhet som kan kobles på nettet. 

2. «Hey Alexa, who’s overhearing my conversations? »

Digitale assistenter som Amazons Alexa, Google Assistant og Apples Siri har allerede vært på markedet en stund. Via stemmekommandoer kan enhetene hjelpe deg med oppgaver som å skru på kaffetrakteren, fyre opp i peisen og gi deg siste oppdatering på nyheter og været. Ulempen er at disse samtalene kan bli avlyttet. 

I april meldte Bloomberg at Amazon har tusenvis av arbeidere verden over som analyserer samtalene kundene har med Alexa. Sandland forteller at det er viktig at du som forbruker er klar over at dette kan skje.

– Når du tar i bruk slike enheter må du være bevisst på at folk kan sitte og lytte til alt som skjer i hjemmet ditt, sier han. Til tross for dette, er han ikke veldig bekymret. 

– Jeg har tillit til sikkerheten hos de store selskapene, og er ikke redd for at andre enn dem avlytter disse samtalene. Opptakene skjer jo for å forbedre produktet, sier han. 

Videre forteller han at du som forbruker har tilgang til dine lydopptak og kommandoer. Derfor bør du også øke sikkerheten i dine sky-kontoer. Dette gjøres med en 2-trinns bekreftelse.

Har du derimot en smart-enhet fra et mindre selskap, er hans råd å være litt mer skeptisk. Hovedregelen er derfor å alltid være klar over at du kan bli avlyttet, og handle deretter. 

3. Opprett et gjestenettverk

Deler du nettverk med smart-enhetene dine? 

Ifølge Sandland bør du etablere et gjestenettverk til smart-enhetene dine, slik at de ikke deler tilgangen på hovednettverket hjemme. 

– Skulle produktene dine bli kompromittert på noen måte, vil cyber-tyvene likevel ikke få tilgang til ressursene du har på hjemmenettverket. Dette kan for eksempel være bilder og filmer som er lite beskyttet fordi de ligger på hjemmenettet, sier han. 

Videre forteller han at det er lurt å tenke på dette både hjemme og på jobben.

– Skal jobben for eksempel ha ny kaffemaskin bør denne også kobles til et gjestenettverk. Vi har sett flere tilfeller der bedrifter har delt tilgang med cyber-tyver fordi ansatte har koblet opp smart-enheter, sier han. 

4. Oppdater programvaren jevnlig

Er du en av dem som utsetter oppdateringer til siste minutt? 

Selv om media med jevne mellomrom preges av oppslag om problemer med softwareoppdateringer, anbefales det likevel ikke å vente. Oppdateringene kan nemlig skyldes sikkerhetsfeil eller andre ting som svekker softwarens sikkerhet. Sandland forteller at oppdateringer er viktige uansett produkt. 

– Det kommer hele tiden nye sikkerhetshull, og derfor bør du alltid oppdatere produktene dine, sier han. 

 Dessverre er det ikke alle smart-enheter som oppdateres automatisk. Pass derfor på å sjekke med produsenten om oppdateringer er tilgjengelige, og oppdater kun fra produsentens hjemmeside. 

5. Bytt ut enheten dersom den ikke kan oppdateres

Med en eksponentiell utvikling i teknologien, kommer det stadig nyheter på markedet med mer sikkerhet innebygd. Dette gjør også at smart-enheter raskere kan risikere å måtte byttes ut. 

– Derfor vurdere å bytte dine gamle enheter dersom det ikke lenger er mulig å oppdatere den, sier han. 

Videre forteller han at det alltid vil være en viss risiko når du installerer smart-enheter i hjemmet. 

– Ta en prat med familien om hvilke personlige opplysninger som kan bli plukket opp, slik at alle er klar over risikoen, sier han. 

Det er likevel ingen tvil om at smart-enhetene gjør hverdagen enklere. Er du flink til å bytte passord, bruke gjestenettverk og oppdatere jevnlig er du allerede godt på vei i å forebygge mot cyber-tyvene.