Søk
Meny

Her får du kostnadsfrie dataspill – helt lovlig

Problemet er ikke lenger å ha råd til å kjøpe spill, men å rekke gjennom alle toppspillene som «gis bort» hver uke.

Tiden der store, gode dataspill kostet skjorta er forbi. Noen av verdens største og mest populære spill om dagen er faktisk gratis å spille («Fortnite», «Apex Legends», «Dota 2» og «League of Legends», vi ser på dere).

Og langt på vei de fleste av disse store prosjektene gir en fullstendig fullverdig spillopplevelse uten at du må legge igjen noen penger inne i spillet.

Enkelte andre spill igjen, som sensasjonen «Dwarf Fortress», for eksempel, lever av donasjoner og er fullstendig gratis i alle sine former – så kan du heller betale om du ønsker.

Nye finansieringsformer og overgangen til digital distribusjon (som fjerner kostnaden med å lage CD-er eller – enda dyrere – å lodde kassetter) gjør det med andre ord fullt mulig å kose seg med timesvis av fullverdige spillopplevelser uten å betale en krone.

Det er spesielt på PC og Mac du finner de gode gratisspillene (noen, som «Fortnite», finnes også på mobil).

Her er det mye å ta av, både smått og stort, så her er et knippe nettsteder hvor de kostnadsfrie spillene sitter løst:

Steam

Steam er den største markedsplassen for digitale spill til både PC og Mac, og er et eget program som må installeres på maskinen.

Foruten en enorm katalog av spill og noen voldsomme tilbudskampanjer, har Steam også langt på vei de fleste av de store gratisspillene som er å oppdrive.

Med så mange gratis-titler å oppdrive er det også svært takknemlig at Steam har et eget område på siden for disse, som gjør det lettere for deg å oppdage dine favoritter.

Det hender også at utgivere gir bort spill som egentlig koster penger i tidsbegrensede perioder.

Ofte skjer dette for å øke spillerbasen i forkant av en betalt utvidelse eller oppfølger.

Epic Games

Epic Games er selskapet bak «Fortnite» nettbutikk er et liknende konsept som Steam (også her må du installere butikken på maskinen), om enn med et mindre utvalg.

Det som dog hjelper Epic Games’ spillbutikk å skille seg ut, er at de hver uke gir bort ett gratis spill fra katalogen sin til alle som har registrert seg i nettbutikken.

I tilfeller der gratisspillet har 18-årsgrense gir de også bort et ekstra spill med lavere aldersgrense. Spillene får du til odel og eie.

Humble Bundle

Humble Bundle har spesialisert seg på å selge samlepakker med ulike spill (samt e-bøker og programvare) til en lav sum, men har også en egen nettbutikk for spill som titt og ofte gir bort store titler helt gratis.

Dette har tidligere inkludert titler som «Satellite Reign», «Metro 2033», «Shadowrun Returns» og «Spec Ops: The Line».

Det eneste kravet for å motta godbitene er å abonnere på nettbutikkens nyhetsbrev.

GoG

Om du er av den nostalgiske typen som drømmer deg tilbake til en tid da MIDI var soundtrack og Multiplayer forutsatte at alle spillere var i samme rom, er GoG, også kjent som Good Old Games, en perle du kan kose deg meg.

GOG.com kuraterer og kjøper rettigheter til gamle, klassiske spill, slik at du kan få gleden av å spille dem igjen, eller oppdage dem på nytt.

Ofte gir de også bort spill helt gratis, både gamle godbiter og nyere slagere.

I tillegg til å være en side der du kan finne gamle klassikere, er GOG faktisk et fascinerende prosjekt for å bevare gamle PC-spill for fremtiden. 

Selskapet jakter ned gammel kode for å modernisere spillene til nåværende maskinvare og dermed bevare dem for ettertiden.

Se mer om dette prosjektet i denne dokumentaren:

Internet Archive

Et annet alternativ for gamle PC-spill er Internet Archive, som har gjort over 2500 gamle MS-DOS-baserte spill tilgjengelig via nettleseren - helt gratis.

Dette ville i de fleste tilfeller ville vært ulovlig, men Internet Archive er velsignet med et spesielt unntak fra amerikansk åndsverkslovgivning som gir dem mulighet til å arkivere og dele programvare som ikke er tilgjengelige med dagens teknologi.

Dermed er 90-tallsklassikere som «Wipeout», «The Secret of Monkey Island», «Alone in the Dark», «Doom» og «Flashback» fritt tilgjengelig for alle i sin opprinnelige, piksellerte form.

Utviklernes egne sider

Selv om nettstedene over dekker det aller meste av de største spilltitlene som er gratis, er det fortsatt enkelte av de største titlene som du fortsatt må til kilden for å hente. 

Eksempler på gode gratisspill som du kan laste ned direkte fra utviklernes hjemmesider er:

«League of Legends»

«Starcraft 2»

«Star Wars the Old Republic»

«Dwarf Fortress»

Konsoll (PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch)

Også på konsoller finner du en rekke gratis spill å meske deg med.

Moderne spillkonsoller gir deg også muligheten til å kjøpe og / eller laste ned spill direkte på konsollen. 

Det åpner opp for en rekke store titler som er helt gratis å spille, i tillegg til enkelte store titler som legges ut gratis i åpne betaer (at hvem som helst kan prøve ut en uferdig versjon av spillet – en måte for utviklerne å oppdage feil ved spillet før de offisielt gir det ut), eller mindre perler som er laget av små studioer.

Abonnerer du på Playstation Plus eller Xbox Live Gold, som du trenger for å få tilgang til enkelte nettfunksjoner, legges det også her ut opptil fire spill i måneden som du kan laste ned til odel og eie uten ekstra kostnad.

På Nintendos versjon: Nintendo Switch Online, får du tilgang til en rekke klassiske spill inkludert i prisen.