Søk
Meny

Remote play: Visste du at du kan spille Playstation på mobilen?

Illustrasjonsbilde til remote play

PlayStation, Xbox og Steam har alle løsninger for fjernspilling.

Langdryge søndagsmorgener med styrtregn og stiv kuling kan være en skikkelig nedtur.

Forslag til skikkelig opptur:

Legg laptopen i fanget og tilbring morgenen i senga med å spillene som ligger på konsollen din i stua.

Dette er mulig via en funksjon som kalles fjernspilling (eller Remote Play). Den er svært lett å sette opp på både Playstation 4 og 5, Xbox One, Series S og X og via Steam (en spillklient for datamaskiner).

Dette er fordelene

1. Spill hvor du vil

La oss ta den åpenbare fordelen først:

Du kan spille hvor du vil. 

Om TVen er opptatt (og dermed konsollens skjerm), kan du enkelt koble konsollen din opp mot PCen og sette deg å spille likevel.

Og så lenge du har god nettilgang der du er, kan du ta med deg dine favorittspill på ferie – det eneste du trenger å ha med deg er en mobil og en kompatibel spillkontroll.

2. Spill på laptop, mens den stasjonære tar jobben

Remote Play har en annen stor fordel på PC: Nemlig den at du kan spille ressurskrevende spill på en datamaskin som egentlig ikke har god nok maskinvare – ved å streame via en kraftigere stasjonær PC.

Om den stasjonære PCen står i kjelleren, kan du sette deg hvor som helst ellers i huset og spille på laptopen din i stedet.

3. Fungerer på tvers av operativsystem

For Mac- og Linux-eiere er det dessuten en strålende måte å kunne spille spill som bare er tilgjengelig til Windows på akkurat den laptopen du ønsker.

4. Spill med venner

Steam-funksjonen «Remote Play Together» lar flere spillere spille lokale multiplayer-spill (spill som opprinnelig krever at man spiller sammen på samme maskin), fra hver sin kant av verden.

Med denne funksjonen er det nok at én av spillerne eier spillet, og er med det en glimrende måte å teste ut nye spill på og en billigere måte å spille sammen.

Fjernspilling på PS4 og PS5

Du finner en god og grundig guide til å sette opp remote play på Playstation sine sider, henholdsvis for mobil og PC / Mac.

Du kan fjernspille på både iOS og Android-enheter, i tillegg til datamaskiner med både Windows og OSX.

I korte trekk fungerer det slik:

  1. Last ned og installer Remote Play til PC eller Mac her.

  2. Aktiver remote play på din Playstation-maskin under «settings»

  3. Koble til playstation-kontrollen til datamaskinen med USB.

  4. Åpne Remote Play på datamaskinen din, og spill.

Fjernspilling på Xbox One, Series X og S

For eiere av Xbox One, Series S eller X gjør Xbox Remote Play det mulig å få tilgang på konsollen og spillene både fra mobil, nettbrett, PC og Mac uansett hvor du måtte befinne deg.

Du finner detaljerte instruksjoner på nettsidene til Xbox, men i korte trekk gjør du slik:

  1. Last ned Xbox-appen på enheten du vil fjernspille med

  2. Start appen mens du er i nærheten av konsollen

  3. Trykk på fjernspill-ikonet i appen og følg guiden

  4. Koble en spillkontroll (PlayStation for best kompatibilitet) til datamaskinen, mobilen eller nettbrettet via USB eller Bluetooth.

Fjernspilling med Steam (PC/Mac)

Med Steam Remote Play kan du spille alle spill du har kjøpt i spillklienten Steam på en annen PC, eller på mobil.

På PC er Steam Link så enkelt som å logge inn på Steam på to forskjellige datamaskiner, og så spille fra biblioteket ditt. 

På mobil (Android eller iOS) laster du ned appen som heter Steam Link og logger inn med brukernavnet og passordet til Steam-kontoen din.

Mens det å strømme til en datamaskin lar deg bruke både mus, tastatur og tilkoblet spillkontroll lar appen deg velge mellom berøringsskjerm (den kan etterligne både mus, tastatur og spillkontroller) eller en fysisk spillkontroll tilkoblet mobilen.

Om du er nysgjerrig på Remote Play Together, finner du instruksjoner her.

Og har du smartfjernsyn fra Samsung, har den også støtte for Steam-strømming - les mer på Samsungs nettsider.

Dette er netthastigheten som skal til

Fjernspilling fungerer i hovedsak ved at konsollen din, eller PCen din, strømmer bilde og lyd fra spillet til enheten du spiller på. Denne enheten sender igjen tastetrykk i retur. 

I og med at det er ganske store mengder informasjon som skal overføres, anbefales en god og stabil internettlinje for å få en best mulig opplevelse.

Om du skal spille trådløst stiller det også krav til at du har god nok trådløsdekning – ellers kan det fort gå i rykk og napp.

Sony anbefaler minst 12 mbps nedlastingshastighet. Både Xbox og Steam anbefaler å bruke 5 GHz-båndet på din ruter, ettersom disse bruker hjemmenettverket ditt for å distribuere signalene.