Hvilken nettleser skal jeg velge?

Safari, Chrome, Firefox, Explorer og Opera - her er guiden du trenger.
Hvilken nettleser er best

Foto: ©2015 iStockphoto LP.

Nettleseren er et av de viktigste programmene vi har på datamaskinen. Du surfer raskere og sikrere med en oppdatert nettleser. Men hvilken bør du velge?

Her er guiden til de mest populære nettleserne:

Internet Explorer 11

Internet Explorer

«Det beste med Internet Explorer er at den kan brukes til å laste ned andre nettlesere» var det noe som het en gang i tiden. Det er ikke lenger sant. Explorer er nå rask og har et kult design. De fleste tester viser at nettleseren matcher konkurrentene på fart og brukervennlighet. Dessuten scorer den høyt på personvern og sikkerhet. Ulempen er at den kun kan brukes av deg som har Windows 7, Windows 8.1 og Windows 10.

Det finnes nettlesere som er bedre, men har du brukt Explorer i «alle år» og er fornøyd, kan du fint fortsette med det. 

Microsoft Edge

Microsoft Edge

Dette er Microsofts nyeste nettleser, og den kommer ferdig installert på Windows 10. Den er raskere enn Internet Explorer, og har tatt opp kampen med Chrome og Firefox. Mangler noen tilleggsfunksjoner for å hamle opp med de gamle traverne, men er absolutt en nettleser for fremtiden.

Passer for deg som har Windows 10 og ønsker en rask, enkel nettleser.

Mozilla Firefox

Mozilla

Firefox har vært en av nordmenns favoritt-nettlesere i mange år, og med god grunn. Superrask, attraktivt design og med muligheter til å tilpasse den akkurat slik du vil. Nå er den oppdatert med mange nye funksjoner, inkludert bedre sikkerhetsmodus og integrert videooppringing. Ja, Firefox har til og med en egen app-butikk.

Passer for avanserte surfere som vil ha en skreddersydd opplevelse.

Google Chrome

Chromeikon

Googles egen nettleser var banebrytende da den kom, lynkjapp og med et enkelt brukergrensesnitt. Nettleseren er fortsatt bra, men ikke like suveren som tidligere. 

På pluss-siden kan vi nevne innebygd PDF-leser, men Chrome er svakere på personvern enn konkurrentene og scorer ikke lenger like høyt på fartstester.

Passer for deg som er vant med andre Google-produkter og vil ha et enkelt, elegant design.

Opera

Opera

Vår norske favoritt blir ofte omtalt som “individualistenes nettleser”, men har slitt med å bli like populær som Explorer, Chrome og Firefox – uten at noen helt skjønner hvorfor. Opera var blant annet den første nettleseren med «faner» som gjorde det mulig å ha flere sider oppe samtidig. Dagens Opera er enkel i bruk, og har blant annet en «turbomodus» som gjør surfingen lynkjapp.

Passer for deg som vil ha en god nettleser og samtidig støtte norske utviklere.

Safari

Safari

Safari fungerer med iCloud slik at du kan gå fra enhet til enhet og beholde fanene du har oppe. Det er få tilpasningsmuligheter og programutvidelser, og Windows-brukere vil nok foretrekke Firefox, Opera eller Chrome.

Passer for deg som bruker Mac, spesielt om du har en iPhone eller iPad i tillegg. 

Populært på Online.no nå: