Søk

Online.no

Meny

Hvor er flaskehalsen når nettet ikke virker hjemme?

Dette bør du kjenne til for å få mest ut av internett-tilkoblingen du betaler for.

Du får koblet deg på det trådløse nettet hjemme … men det er likevel noe som lugger. Kanskje internett faller ut, strømmetjenestene hakker, eller du ikke får den hastigheten du forventer. Hva er galt?

Det kan selvfølgelig være mange årsaker til problemer med hjemmenettet. Derfor finnes det heller ingen enkel løsning som passer for alle.

Med Telenors nye WiFi Ruter får du fornøydhetsgaranti på WiFi-dekningen hjemme.

Likevel, her kommer en innføring i generelle forholdsregler og retningslinjer som det er nyttig å kjenne til. Følger du disse tipsene, kan det hjelpe deg å få hjemmenettet til å gå fortere og fungere mer knirkefritt.  

1. Ikke gjem ruteren!

Et velfungerende hjemmenett krever en god og oppdatert ruter. Det er denne som fordeler signalet trådløst utover i boligen. Dårlig signal eller manglende kapasitet kan derfor skyldes at ruteren er utdatert – eller feil plassert.  

– Det største problemet er at folk gjemmer ruteren, sier Teodor Helgesen, som er forretningsutvikler for hjemmenett i Telenor.

Han har tre regler for hvor ruteren skal plasseres: Den skal stå høyt, fritt og sentralt.

Med den nye ruteren fra Telenor er det en smal sak å la ruteren stå synlig. Ruteren er designet av Snøhetta og har allerede vunnet prestisjepris for sitt vakre og stilrene design.

– Det kan være nyttig å tenke på ruteren som en høyttaler, sier Helgesen, og fortsetter:

– Hvor ville du da plassert den, for å få mest mulig lyd? Om du putter den inn i et skap, blir lyden borte. Sånn er det også med signalet fra ruteren.

Teodor Helgesen, forretningsutvikler for hjemmenett i Telenor

Teodor Helgesen, forretningsutvikler for hjemmenett i Telenor

2. Unngå «støy»

Hvis ruteren er godt plassert og det virker som du har god dekning, men du fortsatt har problemer, er det ifølge Helgesen trolig forårsaket av en støykilde.

Med andre ord: Det er enheter i eller rundt boligen din som forstyrrer signalet.

Denne støykilden kan være alt fra en babycall til en Bluetooth-enhet – eller naboenes trådløse hjemmenett.

– Når en enhet tar opp mye av kapasiteten på ruteren, vil dermed også alle andre enheter i nettet få dårligere kapasitet. Det er fordi wi-fi går gjennom luften, og luften er en begrenset ressurs, forklarer Helgesen.

Mistenker du at det kan være noen enheter hos deg som forstyrrer signalet, kan du prøve å koble av én og én enhet etter tur, og se hvilken effekt det har på nettet.

Har du en eldre ruter kan du prøve å bytte hvilke frekvensbånd nettet bruker. Tidligere har wi-fi brukt frekvensbåndet 2,4GHz, men de fleste nye rutere lar deg nå også sende over 5GHz. Der er det mindre «trafikk» – men til gjengjeld også kortere rekkevidde.

Med Telenors nye ruter hopper enhetene dine automatisk over til det frekvensbåndet der det til enhver tid er mest kapasitet.

3. Har du en oppdatert ruter?

Vi har sett at en enhet som ikke støtter siste wi-fi-standarder, kan bremse hjemmenettet ditt. På samme måte kan en eldre ruter gjøre at du ikke får utnyttet den kapasiteten du har «i veggen».

– Hastigheten du opplever går på kapasiteten til ruteren, og på kapasiteten til enheten du bruker på ruteren. Begge må støtte den nyeste standarden for at det skal fungere optimalt, sier Helgesen.

Med andre ord: Det hjelper ikke å ha verdens beste linje og nyeste dingser, om du har en gammel ruter som ikke kan levere på kapasiteten. Vanligvis kommer det slike nye nettverksstandarder omtrent hvert fjerde år, så om ruteren din er vesentlig eldre enn det, kan det være på tide å bytte.

4. Vær oppmerksom på avstand og fysiske hindringer

Selv om ruteren er riktig plassert, er det ikke sikkert at signalene når frem til alle enhetene i boligen – i alle fall ikke med full styrke. Klarer du heller ikke å unngå støy, kan det være at du bør forsterke signalet.

Rekkevidden kan påvirkes av de fysiske omgivelsene i boligen din, for eksempel byggematerialer, plasseringen av bad og bærevegger, antall etasjer, og om du for eksempel har vannbåren varme. Det er mange mulige variabler.

Da er det nyttig å huske høyttaler-analogien: Jo lenger unna du er, og jo mer som står i veien, dess lavere blir lyden.

Telenors nye ruter kan kobles sammen med en forsterker som gjør at signalet rekker lenger. På den måten kan du få godt signal i hver krik og krok, uavhengig av avstand og hindringer.

Om du bor i en mindre bolig, uten store avstander eller hindringer, skal det riktignok holde lenge med én ruter – da vil du ikke ha noen særlig effekt av en slik forsterker. Da er det nok heller naboer som støyer deg ned, mener Helgesen.

Les mer om forsterke og avstander her.

5. Du kan trenge mer kapasitet

En øvrig mulighet, er at du rett og slett ikke har nok kapasitet «i veggen».

Dagligdagse oppgaver som å bruke nettbanken eller lese avisen bør ikke være noe problem uansett båndbredde. Det som derimot kan sette kapasiteten på prøve, er om dere er flere i boligen som gjør krevende oppgaver – samtidig.

For eksempel opp- og nedlasting, streaming og online-spilling er aktiviteter som krever mye kapasitet. Opplever dere problemer med nettet i situasjoner der flere av disse tingene pågår parallelt, kan det være at dere trenger et høyere bredbåndsabonnement, og at dette vil løse problemene.