• Julegavetips for store og små teknologi-interesserte

5 julegavetips for store og små teknologi-interesserte

Harde pakker er de beste. Disse tipsene passer for alle med interesse for teknologi.
Kano-datamaskin for barn og unge

Gavetips til barn og unge:

Er barnet ditt morgendagens oppfinner eller kode-geni?

1. Lag-en-høyttaler-sett

Høytaler-byggesett

Er smårollingen glad i lyd og musikk – og samtidig litt teknisk? Da kan et høyttaler-byggesett være den perfekte julegaven.

Settet inkluderer alle komponentene du trenger for å sette sammen din egen høyttaler. Og bare fantasien setter grenser! Utgangspunktet for den bærbare høyttaleren din kan være alt fra en ballong til en paraply.

Midt i blinken for en som er klar for å lære om hvordan kretser og elektronikk fungerer.

2. Bygg og programmér en Star Wars-droid

R2-D2-byggesett med LittleBits

For de med en oppfinner i magen, kan LittleBits være drømmegaven til jul. LittleBits er som elektronikkens LEGO, du kan bygge nesten hva som helst ved å sette sammen små, fargekodede deler av fungerende elektronikk, og så styre kreasjonen din med en app.

Lag en lampe, en synthesizer … eller R2-D2 fra Star Wars.

Sistnevnte er et av de ferdige settene du får kjøpt, og du setter opp kretsene slik at den lille doningen faktisk fungerer. Om du vil, kan du selvsagt bygge den helt annerledes originalen.

Det aller beste: Det er ikke mer komplisert enn at for eksempel R2-D2-settet er merket for 8 år og oppover.

3. … eller la barna lage en egen, fungerende datamaskin!

Kano-datamaskin som lærer barn koding og programmering

Antagelig noe av det lureste du kan gi barnet ditt til jul, er et Kano-sett. Nei, ikke den avlange båten – men en liten, enkel datamaskin, som barna kan sette sammen selv. Du må koble sammen kretskort, batterier, sensorer, skjerm og tastatur og andre deler – og kan programmere maskinen til å gjøre det du ønsker.

Her får du byggesett og programvare som er veldig enkelt og gøyalt å sette sammen, men enda viktigere: det er en helt ekte datamaskin, som virkelig fungerer. Barna kan spille Minecraft på den, eller lære å lage helt egne spill.

Og mens de leker, vil ungene få et fantastisk utgangspunkt for å lære å kode og å bygge mer avanserte datamaskiner senere.

Til kjæresten eller partneren (eller deg selv):

Fordi du aldri blir for stor for harde pakker.

1. Trådløs høyttaler

Harman Kardon Go + Play

Harman Kardon Go + Play

Bærbare høyttalere er selvsagt ikke noe nytt. Men nå er Bluetooth-teknologien og batteriene kommet så langt at tiden kan være inne for en investering.

Disse kommer i så mange former, fasonger og ulike prisklasser at det er vanskelig å anbefale en enkelt modell. Det kommer litt an på hva du er ute etter: Er det for eksempel viktig at den er vanntett, er så liten som mulig, har flere dager batterilevetid – eller bare har best mulig lyd?

Et generelt tips er at de minste høyttalerne sjelden har best lyd – her er det fysikkens lover som spiller inn. Går du litt opp i størrelse, og gjerne i en prisklasse med fire siffer, kan du få en høyttaler med svært god og fyldig lyd – som fungerer like godt på fest, som på stranda eller hytteturen.

Se for eksempel på Bose SoundLink Mini II eller Harman Kardon Go + Play.

2. Smart, innendørs kjøkkenhage

Smart kjøkkenhage

Elsker du ferske grønnsaker til matlagingen, men har begrenset med plass?

Click and Grow Smart Garden 3 fikser biffen! Denne smarte kjøkkenhagen passer på kjøkkenbenken, i vinduskarmen eller i stua, og sørger for at plantene vannes tilstrekkelig.

Passer for gastronomen som opplever milde hetetokter ved tanken på at vintersesongen står for dør.

Populært på Online.no nå: