Søk
Meny

E-postsvindel og slu selgere - koronaviruset herjer på nett

Foto: Dimitri Karastelev / Unsplash

Foto: Dimitri Karastelev / Unsplash

Men nordmenn slipper foreløpig unna.

Lurendreiere på nett er flinke til å hekte seg på store snakkiser – det er ikke uten grunn at søppelpost-mappa di er full av e-poster om gratis bitcoin.

 

Nå er en ny nettsvindel-trend under oppseiling:

 

Frykten for koronaviruset, også kjent som COVID-19.

 

E-poster fra tilsynelatende troverdige statlige institusjoner og helsemyndigheter skal narre nettbrukere til å klikke seg inn på sider som ber dem om personlige detaljer eller får dem laste ned skadelig programvare.

 

Ifølge Vice har en av de mest målrettede kampanjene den siste tiden vært rettet mot Japan, i form av en forfalsket e-post fra statlige velferdsmyndigheter.

 

I en rapport fra sikkerhetsfirmaet Check Point står det at eposten ser ut til å «inneholde en rapport om hvor infeksjonen sprer seg i flere japanske byer, og oppfordrer offeret til å åpne et dokument som, når det åpnes, forsøker å laste ned Emotet på datamaskinen deres.»

 

Emotet er en såkalt trojaner - fiendtlig programvare som lusker rundt på datamaskinen og samler personlig informasjon i bakgrunnen.

 

Det skal også florere av engelskspråklige eposter som oppgir at de kommer fra den amerikanske helseetaten Centre for Disease Control (CDC), eventuelt fra Verdens Helseorganisasjon (WHO), gjerne med logoene til disse organisasjonene kopiert inn for økt troverdighet.

– Svindlerne følger med

Jan Roger Wilkens i Telenor jobber daglig mot denne typen svindel. 

Han er sikkerhetsanalytiker i Telenor Security Operations Centre (TSOC) og jobber med tjenesten Nettvern.

Denne filtrerer ut skadelige lenker for kunder i Telenor-nettet - selv hvis noen skulle være uheldige nok til å trykke på dem.

 

I jobben med å overvåke nettets skyggeside har Wilkens sett på nært hold hvordan nettsvindlere utnytter trender.

 

– Generelt følger svindlerne veldig med på hva som beveger seg i media og hva som er populært på hvilke årstider - for eksempel pakkesvindel rundt jul, sier Wilkens.

 

– Når det kommer litt «skremmende» nyheter som lett kan få folk til å klikke, som Corona-virus, benytter svindlerne seg av det. Kanskje følger de med på hvilke Google-søk som er populære, og tilpasser seg.

 

Dermed er det ikke rart at svindlerne har valgt å utnytte koronaviruset - det gjennomsyrer både nettaviser og sosiale medier om dagen.

 

For dem som bekymrer seg kan det være kjapt gjort å ramle ut kaoset av feilinformasjon og konsiprasjonsteorier som gjerne følger store hendelser av denne typen.

 

WHO kaller det hele en «infodemi» - en informasjonsoverflod hvor pålitelige kilder ikke alltid er lett tilgjengelig.

Dette gjør det vanskelig å orientere seg, en forvirring som det ikke bare er nettsvindlere som vet å sko seg på.

– Ikke sett norsk vri

På nettbutikker som Amazon og eBay har det vokst frem en liten industri av koronavirus-relaterte produkter.

ABC.net.au har funnet alt fra t-skjorter med «stop the coronavirus» til drikkeglass med virusmotiv, samt ulike typer beskyttelsesutstyr.

 

Det er kanskje sistnevnte som er mest problematisk, med selgere som tilbyr alt fra ansiktsmasker (som ikke nødvendigvis funker) til heldekkende plastdrakter og kjappskrevne bøker som gir seg ut for å være overlevelsesguider.

 

Dette kaoset utnyttes også av svindlerne, men nordmenn later foreløpig ikke til å være blant dem som blir lurt.

 

– Jeg har ikke sett noen norsk vri på dette ennå, sier Wilkens.

At det er lite korona-relaterte svindler i Norge mener han kan skyldes at vi enn så lenge befinner oss langt borte fra der viruset er et problem – interessen er ganske enkelt ikke den samme her.

Wilkens påpeker at viruset trender på listene over søkeord i USA akkurat nå, men ikke kommer spesielt høyt opp i Norge.

 

– Og svindlerne virker ikke like tilpasningsdyktige til spesifikke nyheter i Norge - kanskje fordi vi er et såpass lite marked? Jeg føler denne typen «inn i tiden»-svindel er mer utbredt på engelsk.

 

Ifølge Wilkens er de store norske trendene at svindlerne forsøker å snappe opp brukerkontoer fra tilbydere som Netflix og Apple, samt å lure nettbankkunder med etterligninger av bankenes egne eposter og nettsider.

 

– Hva tror du må til før koronavirus eventuelt blir et fokus for svindlere som retter seg mot Norge?

 

– Da tror jeg det må bli noen smittetilfeller i Norge først eller i et naboland.