Mac eller pc – hva skal jeg velge?

Det finnes klare forskjeller mellom de to alternativene.
pc mac forskjeller

Foto: iStock LP ©2016/Montasje

Enten du trenger ny pc til jobb, skal kjøpe laptop i gave til noen, eller bare trenger en oppdatering på utstyrsfronten – valget mellom Mac og pc er vanskelig for mange. 

Design

Den mest åpenbare forskjellen mellom en pc og Mac er designet. Pc-er har ikke den fordelen av å være samlet under en klar estetisk visjon, men produseres i alle former og størrelser av ulike tilbydere. Apple har satset hardt på utseendet til produktene sine i flere tiår, og holder derfor høy status på trendfronten. Designet påvirker i tillegg holdbarheten - flere Mac-modeller benytter seg av et kabinett støpt i forsterket aluminium.

Prislapp

På samme tid har en Mac jevnt over høyere prislapp enn en pc, uavhengig av om du er ute etter en stasjonær eller bærbar maskin. For en pc og Mac med den samme maskinkraften, vil det ofte være snakk om flere tusenlapper i prisforskjell. Det skal imidlertid nevnes at Mac-maskiner også tar i bruk dyrere komponenter som er mer pålitelige over tid.

Utvalg

Valgmulighetene er dessuten flere på pc-markedet. Apple har en fast lineup av modeller som oppdateres jevnlig – som iMac, MacBook og MacBook Air – mens pc-markedet bugner over av ulike modeller fra et stort antall produsenter. Er man villig til å bruke litt tid på å navigere i den digitale jungelen, kan man også ende opp med en pc som passer bruksmønsteret bedre. Apple gjør denne prosessen enklere.

Programvare

Når det kommer til diverse programvare, er det fortsatt Windows-baserte pc-er som står sterkest. Apple forenkler nedlasting av app-er og programvare gjennom AppStore, men pc-en støtter et langt bredere utvalg av tredjepartsprogrammer. Også de som ønsker å bruke maskinen til dataspill bør ta i betraktning at store deler av dagens spillutvalg ikke kan kjøres i operativsystemet på en Mac. At mange programmer kun er lisensiert for Windows, skyldes blant annet at det er langt vanligere med pc-er enn Mac i større bedrifter.

Sikkerhet

Spørsmålet om sikkerhet er en het potet i våre dager, og noe det er viktig å være bevisst på ved valg av maskinvare. Per dags dato er de mest alvorlige virustruslene forbeholdt pc-brukere, da det fortsatt er betydelig mange flere som bruker Windows. Bruker du pc er det med andre ord mer sannsynlig at du blir utsatt for et virusangrep enn om du bruker Mac. På samme tid er det viktig å påpeke at det av den grunn finnes flere gode sikkerhetsløsninger for pc-brukere. Husk for øvrig at Norton Internet Security 2016 er inkludert for Telenor-kunder med vanlig eller mobilt bredbånd – og at dette er kompatibelt med både Mac og pc.

Populært på Online.no nå: