Søk

Online.no

Meny

Sju YouTube-kanaler for deg som elsker musikk

Fra fantastiske liveopptak til popkulturelle dypdykk: Her er musikkanalene som er verdt å abonnere på.

OK, musikk er kanskje aller best i levende live. 

Men på en god andreplass kommer YouTube – en uendelig lagringsplass for fantastiske låter og musikkvideoer, popkulturell kunnskap, ikoniske konsertopptak, legendariske intervjuer og herlig musikalsk fjolleri.    

Veien til hvert ordentlige gullkorn er imidlertid brolagt med mye ræl. Derfor har vi plukket ut sju musikalske YouTube-kanaler som er på helt ulike vis er verdt tiden din.

NPR Music

National Public Radio (NPR) er en av flere amerikanske radiokanaler som kan sammenlignes med NRK her hjemme.

Men det må sies at NPR er hakket hvassere på i alle fall én ting – intimkonserter. 

Konseptet Tiny Desk Concert – minikonserter på et kontor, kort oppsummert – har holdt det gående i over ti år, med over 800 konserter og to milliarder visninger på YouTube.

Sjangerbredden er stor, men fellesnevneren er kvalitet – her finner du alt fra Weyes Blood og Anderson Paak til Wu-Tang Clan og Taylor Swift.

Vox Earworm

Hvorfor ble trommelyden så annerledes på 80-tallet? Hva er sammenhengen mellom Stravinskij og Bruno Mars? Hvilke musikalske elementer består en houselåt av? Hvorfor gjorde discoen at popsangen ble lenger? 

Dette er bare noen få av spørsmålene som besvares på den kule og lærerike kanalen Vox Earworm.

Her graver programleder Estelle Caswell i både kjente og obskure musikalske fenomener på en lærerik, forståelig og underholdende måte.  

 

Denne videoen forklarer hvordan produsentgeniet J Dilla skapte sitt eget sound: 

Rebecca Vocal Athlete

Videoer med sanglærere som reagerer med ros eller ris på kjente sangeres vokalprestasjoner har blitt en stor greie på YouTube de siste årene. Og det engasjerer mer å se på dette enn man umiddelbart kanskje skulle tro. 

En av de største innen sjangeren er den Bournemouth-baserte sangpedagogen Rebecca Moore, som analyserer alt fra åttitallets puddelrockere til vår tids største divaer med innlevelse og sjarm. Parodiene hennes er også fornøyelige.  

 

Her vurderer hun vår egen Aurora som covrer Ariana Grandes «God is a Woman»:

Sideways

Å velge riktig musikk er et helt sentralt element når filmatisk magi skal skapes. Bare spør Quentin Tarantino, Martin Scorsese eller en hvilken som helst annen mesterregissør.   

En YouTube-kanal som går i dybden på hvordan musikk benyttes som virkemiddel i filmer er Sideways.

Den drives av en navnløs nerd i Colorado som i stor grad fokuserer på klassiske, ofte episke «scores», med en viss forkjærlighet for Disney og superheltfilmer. Videoene er tettpakket med analyser og digresjoner, men presenteres på en lettbeint og fengende måte.     

Slik bruker Pixar musikk for å få deg til å sippe: 

Seventeen Lyric Challenge

Å lære seg tekster utenat er en klar fordel om du vil popstjerne. Men hvor godt kan egentlig idolene sangtekstene til andre artister? 

Dette presserende spørsmålet besvares på herlig vis av Seventeen Lyric Challenge.

Kanalen retter seg i all hovedsak mot den yngre garden av popelskere. Julia Michaels, Kesha, Liam Payne og Lewis Capaldi er bare noen av fjortisfavorittene som utfordres på tekst og melodi – med varierende resultat, vel å merke.   

Se Sigrid bryne seg på låter fra Billie Eilish, Astrid S og andre: 

Pitchfork

I over 20 år har Pitchfork vært den viktigste premissleverandøren for musikkjournalistikk på nett.

Selv om de er mest kjent for sine polariserende anmeldelser, har nettsiden etterhvert fått en YouTube-kanal som er essensiell for alle med et bankende musikkhjerte. 

Her finner du dokumentarer, konsertopptak, miniportretter av klassiske album, sjangerforklaringer og artister som hyller sine helter – og forteller hva de syns er undervurdert og oppskrytt. Abonnerer du på denne, holder du deg oppdatert. 

Outkast-rapperen BigBoi liker ikke Kate Bush – han elsker henne: 

Vi koster på oss et norsk YouTube-fenomen helt på tampen:

Per Kristian «PelleK» Åsly har over tre og en halv millioner følgere.

Videoene der skuespilleren og hardrockvokalisten viser fram sitt betydelige vokalspenn – som visstnok går over fire oktaver – er imponerende nok sett tett på 500 millioner ganger. 

Blant videoene på kanalen hans finner du originallåter, anime-covre, metalversjoner av popsanger og en hel del annen moro, på 13 forskjellige språk.

Rock on, PelleK!  

Sjekk PelleKs elleville versjon av Idina Menzels «Into The Unknown» fra Frost 2: