Dette kan du glede deg til nå som husene blir smarte

Alt fra vekkerklokker til kjøleskap til sengene våre er i ferd med å bli smarte. Her er noe av det du kan se fram til.
Slik blir fremtidens smarthus

Kanskje har du hørt om smarthus allerede, og kanskje har du til og med en robotstøvsuger eller en smart strømkontakt til kaffetrakteren?

Da vet du hvor viktig det er med stabilt bredbånd som når fram i hele huset – slik at dingsene alltid fungerer.

Dette gjaldt også da vi bygde et smarthus til Lisa Leinaas (89):

Sentral kontrollstasjon

Men én viktig komponent i smarthusrevolusjonen har manglet – og den kommer nå.

Google har nemlig varslet at de vil lansere sin nye smarthøyttaler Google Home i Norge før sommeren.

Smarthøyttalerne er blitt en enorm suksess i engelskspråklige land. I front ligger Google og Amazon med sine modeller kalt Home og Echo, mens Apple lanserte sin HomePod tidligere i år.

– De siste tolv månedene har smarthøyttalere fosset inn på markedet. Det er to grunner til dette: For det første har prisene falt drastisk. For det andre har smarthøyttalere blitt en sentral kontrollstasjon for økosystemet i smarte hjem, forklarer Ben Stanton, analytiker hos Canalys til The Guardian.

Google Home

Smarthøyttalerne vil innen kort tid kunne fortelle deg på norsk om været, sette på musikk og hjelpe til med leksene.

Og etterhvert som flere produkter blir kompatible, vil hele huset kunne styres fra den snakkende høyttaleren i stua: persienner, lys, hvitevarer, termostat, robotstøvsugere, musikksystemer og sikkerhetssystemer.

Vil ikke gå tilbake

Ifølge The Verge eier én av seks voksne amerikanere (39 millioner personer) en smarthøyttaler. Og blant dem som eier en, svarer 69 prosent at de ikke ønsker å gå tilbake til å ikke ha det.

Med stemmestyring godt integrert i både maskinvare og markedstjenester er amerikanske hjem et godt eksempel på hvordan vi vil få det her hjemme om kort tid:

– Jeg var hjemme hos en voksen dame på et par-og-seksti-år i USA. Plutselig sier hun: Alexa, jeg trenger kikerter! Så fortsatte vi bare å snakke og etter 20 minutter kommer det en kar på døra hennes med kikerter. Det er ganske gøy, forteller foredragsholder og digitalekspert Eirik Norman Hansen i det digitale rådgivningsselskapet Itch til TV 2.

Komfort og søvn

I fremtidens smarthus vil du kunne koordinere kaffemaskinen med vekkerklokken slik at kaffen er ferdig traktet i det føttene treffer gulvet – persiennene vil være stilt inn til å åpne seg like før vekkerklokken skal ringe og i vintermånedene vil lyset gå på i like før vekkerklokken ringer.

Det finnes allerede flere løsninger som skal hjelpe deg med å optimalisere nattesøvnen: smarte madrasser kan måle hvordan du sover, og sørge for at vekkerklokken går av når du er i den letteste fasen for søvn.

Lisa (89) har Norges kuleste smarthus

Telenor sørget for at Lisa Leinaas (89) fikk Norges råeste smarthus.

Det finnes også allerede løsninger for dyner som rer opp seg selv, soveroboter som hjelper deg å senke åndedrettstakten din og pannebånd som måler hjerneaktiviteten din, og hevder å kunne gi tilbakemelding i form av «biolyder» for å sørge for en dypere søvn.

Den digitale assistenten i stua kan i forøvrig sammenkobles med flere høyttalere, slik at du kan ha en egen smarthøyttaler på soverommet som styrer hele bøtteballetten.

Bli en bedre kokk

På kjøkkenet vil smarte ovner som June Oven gjøre deg til en bedre kokk, mens smarte kjøleskap vil hjelpe deg med å kutte ned på matavfall og gi deg full kontroll på hva du har og hva du mangler.

June Oven har innebygd HD-kamera som skal identifisere hva slags mat du setter inn i ovnen, og så foreslå et program for deg. En medfølgende app lar deg styre ovnen fra mobilen, varsler deg når den er ferdig forvarmet og overvåker det du har satt inn.

Smartovn

På kjøleskapsfronten gir Samsung Family Hub et godt innblikk i hva fremtidens kjøkken vil inneholde. Kjøleskapet har tre kameraer som gjør at du kan ta en titt på innholdet i kjøleskapet ditt fra hvor som helst og tilbyr mulighet til å registrere varene du setter inn, slik at du enkelt får oversikt over hvor lenge matvaren har ligget.

I fremtidens hjem vil både kjøleskapet, komfyren og den smarte madrassen på soverommet ditt være koblet opp og integrert med resten av det smarte systemet.

Da vil du for eksempel kunne spørre den digitale assistenten din i stua om status på steika i komfyren, eller du kan spørre hvor mye melk som er igjen, og om svaret er at det snart er tomt, kan du bestille.

Overtar for TV?

Kombinert med at stemmen din tar over styringen av elektronikk, kan fremveksten av ny teknologi også gjøre skjermene i livene våre overflødig.

– Vi trenger ikke en fysisk TV. Vi kan kjøpe en «TV-app» til én dollar og så putte den på veggen vår og se på den.

Det sa Facebook-sjef Mark Zuckerberg til USA Today rett før han holdt en keynote-tale til sine ansatte i 2017.

Mark Zuckerberg

Foto: Anthony Quintano / CC BY 2.0

Bakgrunnen for utsagnet er hvordan han, og flere andre teknologitopper, tror AR installert i briller – og kanskje til og med kontaktlinser en dag – vil fortrenge behovet vårt for skjermer fullstendig.

AR er en teknologi som projiserer bilder på øynene dine eller på en skjerm. Har du spilt Pokémon Go, med kameraet skrudd på slik at Pokémonene dukker opp der du er, har du allerede erfaring med det.

Zuckerberg er ikke alene om å ha ståltro på AR, det samme har Apple-sjef Tim Cook og nå nylig sjefen for Epic Games, selskapet bak spillmotoren Unreal Engine og verdens største spill akkurat nå Fortnite, Tim Sweeney.

Trenger stabilt bredbånd

Smarthus krever godt bredbånd i bunn, og kundens krav til oss som nettleverandør blir bare større.

Godt hjemmenett og bredbånd i alle rom i hele huset er nemlig helt avgjørende for å lykkes med smarte sensorer og ting koblet til nett hjemme.

Telenor arbeider allerede ut fra tanken om at mange av oss kommer til å ville gjøre hjemmene smarte, og tilbyr allerede i dag Alltid på nett-garanti for å garantere at du alltid er tilkoblet nett. Samtidig gjør vi store investeringer for å sørge for at bredbåndsnettverket i Norge bygges ut.

Telenor er også i full gang med å utvikle neste generasjons mobilnett, kalt 5G, som designes spesielt med tanke på utfordringene den nye oppkoblede hverdagen vår vil få.

Populært på Online.no nå: