Søk
Meny

Slik gjorde vi huset til Lisa (89) til et av Norges kuleste smarthjem

Smarthus lisa glad

Stemmestyrt kaffetrakter og automatisk blomstervanner. Alt som foregår i Lisas smarthus er mulig i dag.

Selv om hun begynner å bli godt voksen, trives Lisa Leinaas (89) godt hjemme i huset på Røa. Det er et hus som oppfyller selve definisjonen på hjemmekoselig – varmt og vaffelduftende, med vegger fylt til randen av bilder og fotografier.

I løpet av noen dager i januar, gjorde vi også huset hennes «smart». Med bredbånd fra Telenor i bunnen bygde vi blant annet lys- og varmesystemer, og dingser som lot Lisa styre alt fra vanning av blomster til kaffetrakteren ved hjelp av stemmestyring.

Nå har Telenor sluppet en rekke reklamefilmer om prosessen med å lage Lisas smarthjem.

– Det var viktig for Telenor at selv om reklamen skulle være litt futuristisk, så skulle det ikke være science fiction. Alt som er med i filmen er mulig i dag, sier Franck Fleurey, systemingeniør i Tellu, et selskap som samarbeider med Telenor om store teknologiprosjekter.

Større frihet og bedre omsorg

For de fleste av oss handler teknologisk utvikling om bekvemmelighet og underholdning, men teknologien kan også brukes til mer grunnleggende behov ¬– større frihet, bedre livskvalitet og til syvende og sist bedre omsorg.

Idet huset til Lisa blir koblet opp, kan hun vanne blomster ved å si at «plantene trenger vann». Hun kan skru av lyset om kvelden ved å helt enkelt gå ut av rommet, hun kan få en personlig assistent som forteller henne hvor vesken hennes er når hun skal ut – og hun får et system som umiddelbart varsler helsepersonell om noe skulle skje.

Summen av disse tingene gjør at det straks blir langt lettere å bo hjemme alene for eldre.

– Lisa er ikke ufør på noen måte, så for henne er teknologien i øyeblikket ikke noe som forandrer livet hennes. Men for eldre som ikke er 100 prosent, kan denne teknologien utgjøre en veldig stor forskjell: den kan holde dem trygge i sitt eget hjem og dermed sørge for at de kan bo lenger i eget hus eller leilighet, sier Fleury.

Et enklere liv

I Telenors smarthus ble det satt opp bevegelsessensorer som registrerte hvor Lisa var for å skru på lys og varme i rommene hun befant seg i, uten at hun trengte å gå rundt og skru på eller av hver eneste lyskilde.

Et – riktignok improvisert, men likevel fullt fungerende og automatisk vanningssystem, fjernet nok et tidkrevende husarbeid, og en smart lås som kan låse seg selv, gir én mindre bekymring når Lisa er hjemme, men også når hun er borte.

Franck Fleurey, systemingeniør i Tellu.

Franck Fleurey, systemingeniør i Tellu.

Rommene ble i tillegg delt inn i forskjellige soner, og med enkle brikker kalt Tile plassert i vesken, på nøkkelringen og på mobilen, var det bare for Lisa å spørre huset hvor tingene hennes var, i stedet for å måtte lete huset rundt.

Dette er teknologi som blant annet er i bruk i flere sykehus i dag, forteller Fleury. Sykehusene har dyrt utstyr som det er viktig å ha kontroll på, og ved hjelp av ultralyd-sendere kan man dele inn sykehusene i nøyaktige soner, og slik lokalisere utstyr på avveie enkelt.

Alltid på nett

Samtidig som all denne oppkoblede teknologien inntar hjemmene våre, stiller det større krav til stabiliteten på nettet.

Med bredbånd fra Telenor får du både Norges mest stabile bredbånd, samtidig som du gjennom vår Alltid-på-nett-garanti er sikret at dine enheter er tilkoblet til enhver tid.

Og husk: Når huset ditt blir smart, er det smart å ha bredbånd som fungerer.