Søk
Meny

Slik forklarer du barna om internett

Mange foreldre er bekymret for barnas bruk av sosiale medier og internett. Slik veileder du og setter grenser for barnet ditt på en god måte i den digitale verden.

Dagens barn og ungdom bruker mer tid hjemme enn før, og mer tid på internett, ifølge Bufdir (Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet). De fleste foreldre i dag er flinke til å snakke med barna om trygg skjermbruk. Men det er ikke særlig effektivt om du ikke vet hva du advarer mot. Det beste du kan gjøre for å legge til rette for sikker skjermbruk er å involvere deg.

Skaff deg informasjon

Skal du vite hva du bør passe på, må du også vite hva du snakker om. Derfor bør du sette deg inn i hvordan barn i dag bruker sosiale plattformer og internett.

Test appene selv, og les personvernreglene. Skal små barn bruke nettbrett bør du prøve deg frem med enheten, før barnet får lov til å bruke den. Gjør YouTube og nettleseren barnevennlig, og gjør de samme nødvendige innstillingene med andre apper. Sett opp foreldrekontroll på enheten – her kan du lese om hvorfor og hvordan du gjør det.

... også fra barnet

Er barnet større og får lov til å bruke sosiale medier, bør dere gå gjennom innstillingene til kontoene sammen. Sørg for eksempel for at kontoen er privat og ikke åpen for alle.

Husk at den beste kilden til å skaffe deg informasjon er barnet selv. Still spørsmål rundt hvilke apper som brukes, og hvordan det fungerer. Spør også gjerne om hvem barnet kommuniserer med, og om han/hun vet hvem de ulike personene er. Er du oppriktig interessert i hva barnet ditt driver med på internett, vil barnet i større grad involvere deg.

Digitalt vs. virkelighet

Bufdir skriver at en gylden regel kan være at dere som foreldre spør barnet om det samme rundt de digitale møtestedene som dere gjør når det gjelder sosiale møter ellers:

  • Hvor – hvilke sosiale kanaler møter du vennene dine i?
  • Hvem møter du?
  • Når møtes dere?
  • Hvordan har du det der? Hvordan oppfører du deg der?
  • Hva gjør dere? Hva liker du best med det? Opplever du noe dumt der?

Forklar hvorfor noe kan være farlig

Til tross for at mobilen er det verktøyet barn og unge bruker mest, er det mobilbruken foreldrene selv oppgir at de snakker minst med barna om.

Blant 9-16-åringer har om lag én av fire opplevd at noen har mobbet eller oppført seg dårlig mot dem på internett eller via mobiltelefonen i løpet av det siste året. To av ti har opplevd å bli sinte eller lei seg fordi noen delte et bilde i sosiale medier. Dette er tall fra Medietilsynets rapport om barn og medievaner.

Du vil ikke alltid ha de samme meningene som barnet ditt om hva som er greit og ikke greit å dele med andre. Derfor er det viktig å diskutere dette. Er det greit å sende eller å dele et bilde med noen man ikke vet hvem er? Forklar barna hvorfor dette kan være farlig, og gjør de samtidig oppmerksom på at selv om kontoen man deler innhold på er privat, har man ikke full kontroll over hvem som ser bildene.

... og sett rammer!

Bli enig med barnet ditt om hvor mye du skal følge med, hvilke apper som kan brukes og hva som bør og ikke bør deles. Barn har også rett til et privatliv, og det kan føles som et overtramp når du overvåker nettbruken.

Igjen er det beste rådet at du bør snakke med barnet ditt, og forsøk å ha en åpen kommunikasjon. Start så tidlig som mulig med det, sånn at barnet ikke føler seg nødt til å skjule noe.

Aldersgrensen for å bruke sosiale kanaler er ofte 13 år, men mange lar barna sine få en bruker før. Selv om barnet ditt sier at “alle andre får lov”, er det ikke sikkert det er sant. Her er det du som bestemmer, og det kan være lurt å snakke med andre foreldre eller med skolen. Uansett bør du holde en åpen dialog med barnet, og være ærlig på hvorfor du ikke synes han eller hun er moden nok til å ha for eksempel Instagram.

Vær et godt forbilde

Mange foreldre blir mer bevisste på sin egen bruk av sosiale medier når barna begynner å bruke det. Husk at barna lærer av å observere deg.

Tenk over hva du selv deler, og hvordan du oppfører deg på internett. Prøv å videreføre godt nettvett til barna dine. Er barna store nok til å forstå hva de svarer på, bør du spørre om det er greit at du legger ut bilder av dem på sosiale medier, for eksempel.

Snakk med barna dine om nettvett så tidlig som mulig, bruk gjerne retningslinjene fra Redd Barna eller Medietilsynets guider som et grunnlag – de har en for barn mellom 0-6 år og en for barn mellom 7-12. Husk bare å tilpasse rådene til deg og barna dine!

Sørg også for at barnet ditt vet at hun eller han alltid kan komme til deg om det skulle oppstå en situasjon de trenger hjelp til. Kommer barnet til deg og forteller om noe ubehagelig, er det veldig viktig at du er bevisst reaksjonen din, så barnet fortsatt kommer til deg i fremtiden.

Telenor arbeider for at barn skal kunne bevege seg fritt på internett uten være redd for upassende innhold eller svindelforsøk. Derfor inkluderer Telenors bredbåndsabonnementer både filteret Nettvern og en sikkerhetspakke for både PC og mobil.