Søk
Meny

Slik hjelper du miljøet med nettbruken din

Fire veier til et grønnere teknoliv.

Teknologi kan både slite på miljøet – og potensielt være en del av løsningen i det grønne skiftet. Mange dingser du har i hjemmet ditt, for eksempel, krever ressurser å produsere.

Likevel er det, som Wired har påpekt, mange gammeldagse dingser som nå er blitt overflødige.

Når var sist du kjøpte en kalkulator? Et hjemmevideokamera? En klokkeradio? En lydopptaker? Et kompass?

Med andre ord - alt mulig av spesialisert elektronikk som før måtte produseres hver for seg, er nå programvare i én og samme enhet.

Dette er den grønne siden av teknologi.

Det er også mulig å grønnifisere livet sitt en smule for enkeltpersoner - stort sett med internett som den essensielle byggesteinen.

Her er fire måter du kan hjelpe miljøet med nettbruken din.

Smarthjem

Tingenes internett - alle dingsene som nå får nettkobling og ulike sensorer for å gjøre hjemmet smartere - er teknologi med stort miljøpotensial.

Med tidsstyring og temperaturmålere kan du automatisk begrense bruken av oppvarming til når du faktisk er hjemme.

Det samme gjelder lyspærer, som nå kan kobles på hjemmenettverket ditt og fjernstyres med mobilen.

Et kamera i kjøleskapet som holder oversikten over hva du har og ikke kan minne deg på at du ikke trenger mer melk når du stresser rundt i butikken etter jobb. Slik reduserer du matsvinn.

Smarte strømplugger lar deg også kutte strømmen til dingser som ikke alltid trenger å stå i standby-modus, samtidig som veldig smarte plugger levner et par stikk til apparatene som alltid må være på.

Virtuell tilstedeværelse

Det er ikke bare på hjemmebane at nettbruken din kan ha en miljøeffekt. For mange er jobbreiser en påkrevd del av hverdagen, spesielt for møter.

Trenger det egentlig å være sånn?

Neste gang jobben har lyst til å bruke en hel arbeidsdag på å sende deg ut tur-retur med fly for et to timer langt møte, kan du godt ymte frampå om dette egentlig kunne vært gjort over video i stedet.

I en tid hvor folk gjør alt mulig annet over nett (inkludert å forelske seg) virker det smått absurd at man skal måtte fysisk befinne seg i samme rom som en PowerPoint-representasjon for at informasjonen skal synke inn.

Og med mindre tid brukt på reising, er det også større sjanse til å rekke hjem til middag.

Med fremskritt i robotikk og virtuell tilstedeværelse (samt det lynkjappe 5G-nettet) vil også stadig flere jobber med et fysisk aspekt kunne utføres over internett. Alt fra tunge industrijobber til kirurgi i katastrofeområder og små plasser langt fra større sykehus kan fjernstyres - som i dette klippet:

Kan det overføres til privaten?

Vel, om du virkelig blir gira på å ta dette ett (eller to) steg videre, er det også mulig å dra på virtuelle ferier rundt omkring i verden (eller i fantasiverdener) med et godt par VR-briller.

Teknologien er nok et stykke unna før det blir en fullgod (eller halvgod) erstatter for sommerferien, men kombinert med en sterk lampe kan i det misnte få en anelse sydenstemning – akkurat som med Ridderreiser i dette klassiske «Uti vår hage»-klippet:

Papirkutt

Å redusere papirbruken vår er også blitt stadig enklere.

Så godt som alt av bøker, tegneserier, aviser, magasiner og lignende kan fint leses digitalt. Og joda, å fylle den gode gamle bokhylla er fint, men hvor mange av bøkene i den har du egentlig et forhold til? De som bare står der som stille skryt telles ikke.

Det samme gjelder e-poster, jobbdokumenter og lignende - det er sjelden man egentlig trenger den utskriften.

Noen vil kanskje argumentere med at det å lese på en tradisjonell skjerm kan være slitsomt for øynene over tid. For de tilfellene er det ikke verre enn å melde overgang til en ebok-leser.

Ebok-lesere som Kindle og Kobo har ikke tradisjonelle skjermer, men benytter i stedet elektronisk blekk som gir samme leseopplevelse som blekk på papir. Mer avanserte tegne/lesebrett som reMarkable erstatter også notatbøker og lignende, slik at mye av den øvrige papirbruken også kan begrenses.

Den beskjedne batteribruken gir gjør at det går fra et par uker til en måned mellom hver lading, samtidig som leseopplevelsen blir mer fokusert.

Elektronisk blekk er rett og slett en saktegående teknologi, lite egnet til app-varslinger og kattevideoer - en bevisst teknologisk nedgradering for å unngå distraksjoner.

Delingsøkonomi

Den store utfordringen med å kjøpe brukt var lenge tilfeldighetene. Loppiser og bruktbutikker har alltid vært stedet for uventede skatter og overraskelser. De er spennende å utforske men sjelden pålitelige når du har mer spesifikke behov. Å kjøpe nytt i butikk er rett og slett enklere.

For å gå fra rotete bruktmarked til delingsøkonomi trengs det et visst system i sakene.

Med søkbarheten og sorteringen hos nettstedene som spesialiserer seg på slikt, begynner vi nå å komme dit.

Enten det er billig overskuddsmat fra restauranter (Too Good To Go), vintageklær (Tise), å leie bil av naboen (Nabobil og Hyre) eller sånn cirka alt annet (Finn) finnes det nettsteder og tjenester som kan hjelpe deg å gjøre gode valg.

Dette er nok ikke nytt for deg - de fleste av oss har tross alt kjøpt, solgt eller leid ut noe på et av disse tjenestene en eller annen gang.

Likevel, de fleste av oss kan også gjøre dette i mye større grad enn i dag - som en vane, heller enn unntaket.

Lykke til med en grønnere teknohverdag!